Το bloko.gr δημοσιοποίησε τη διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας προς αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, με ισχύ από τη 6:00 ώρα της 13 Σεπτεμβρίου 2021, που ισχύουν για το αστυνομικό προσωπικό.
Από τα οριζόμενα στη (β) Κ.Υ.Α. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), επισημαίνονται, ενδεικτικά, τα εξής:
α. Η υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα για όλο το προσωπικό που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένο ή που δεν έχει νοσήσει, το οποίο παρέχει εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας του, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapidtest) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική του δαπάνη και ισχύει για μία (1) εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του, οπότε και βάσει της αρχικής ημερομηνίας διενέργειάς του επαναλαμβάνεται περιοδικώς.
Εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο νόσησης όσοι: α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του, ή β) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησης τους από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν βεβαίωση πλήρους κάλυψης – ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου, ή γ) έχουν νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19 εντός του τελευταίου εξαμήνου και επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης.
β. Το προσωπικό δύναται να απαλλάσσεται από την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 ως προαναφέρεται, εφόσον συντρέχει ιατρικός λόγος για μη εμβολιασμό του, κατά την έννοια των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 50933/13.8.2021 απόφασης του Υπουργού Υγείας (Β’ 3794), όπως εκάστοτε ισχύει και υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 3 της ως άνω Κ.Υ.Α, όπου ρυθμίζεται ο τρόπος υποβολής των αιτημάτων εξαίρεσης και τα αρμόδια όργανα για τη λήψη σχετικής απόφασης. Κατά το χρονικό διάστημα της προβλεπόμενης προθεσμίας υποβολής αιτήσεων απαλλαγής (άρθρο3 παρ. 2 και 4 Κ.Υ.Α.) και κατά το χρονικό διάστημα της προθεσμίας απάντησης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, το ενδιαφερόμενο προσωπικό υποχρεούται σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊόCOVID-19 έναντι αντιτίμου και με επιβάρυνσή του (άρθρο 3 παρ. 4 Κ.Υ.Α.).
Το προσωπικό που εξαιρείται από τον εμβολιασμό κατά τα ανωτέρω με απόφαση της κατά τόπο αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, από την ημερομηνία εξαίρεσης και εφεξής υπόκεινται σε υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, ο οποίος αποκλειστικά για αυτό, δύναται να διενεργείται δωρεάν σε δημόσιες δομές.
γ. Ο φορέας που διενήργησε τον έλεγχο, σύμφωνα με το άρθρο 4 της εν λόγω Κ.Υ.Α., υποχρεούται να καταχωρίσει στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19 που τηρεί η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, το αργότερο εντός είκοσιτεσσάρων (24) ωρών από τη διενέργεια του ελέγχου, τα στοιχεία ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που ελέγχθηκαν, το είδος του ελέγχου και τα αποτελέσματα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό).
δ. Ως προς το αποτέλεσμα της διενέργειας του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19ισχύουν τα ακόλουθα:
Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα gov.gr «Βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κορωνοϊού COVID-19», όπου οι υπόχρεοι επισκέπτονται και αφού αυθεντικοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet). Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της βεβαίωσης είναι η καταχώριση του αποτελέσματος από τον φορέα που διενήργησε τον διαγνωστικό έλεγχο. Η βεβαίωση αποτελεί το νόμιμο αποδεικτικό για την προσέλευση του εργαζόμενου/υπαλλήλου στον τόπο εργασίας και γνώση αυτής λαμβάνει το αρμόδιο όργανο της οικείας υπηρεσίας, το οποίο επιλαμβάνεται επί των υπηρεσιακών θεμάτων του εν λόγω προσωπικού με την επίδειξη υποχρεωτικά αυτής από τον εργαζόμενο/υπάλληλο. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί η βεβαίωση εγκαίρως, εναλλακτικά εκδίδεται βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος από τον φορέα ή τον ιδιώτη ιατρό που διενήργησε τον έλεγχο, την οποία ο εργαζόμενος/υπάλληλος επιδεικνύει με κάθε πρόσφορο τρόπο.
Εάν το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, που διενεργείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 2 και 3 είναι θετικό, ο εργαζόμενος/υπάλληλος οφείλει να ενημερώσει αμελλητί την Υπηρεσία του και απέχει δικαιολογημένα από την εργασία του βάσει των οριζομένων στις κείμενες διατάξεις και ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 2 της ως άνω Κ.Υ.Α.
ε. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 6 της ως άνω Κ.Υ.Α., σε περίπτωση που τα υπόχρεα σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 πρόσωπα δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις της παρούσας, επιβάλλεται για κάθε παράβαση της εβδομαδιαίας υποχρέωσής τους διοικητικό πρόστιμο ποσού τριακοσίων (300) ευρώ, σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης ή εκατόν πενήντα (150) ευρώ, σε περιπτώσεις μειωμένης απασχόλησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με πράξη του αρμόδιου για την εκκαθάριση και πληρωμή των δαπανών οργάνου, το οποίο οφείλει να ειδοποιήσει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί ή παρέχει εργασία ο εργαζόμενος/υπάλληλος με σχετική βεβαίωση. Η βεβαίωση και η πράξη επιβολής του προστίμου εκδίδονται αμελλητί και το αργότερο εντός αποκλειστικής προθεσμίας σαράντα οκτώ (48) ωρών από τη μη συμμόρφωση με τις διατάξεις της Κ.Υ.Α.. Η πράξη αυτή κοινοποιείται ταυτόχρονα με την έκδοσή της με κάθε πρόσφορο τρόπο στον υπόχρεο εργαζόμενο/υπάλληλο, ο οποίος δύναται εντός δύο (2) εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση να υποβάλει ένσταση στον αρμόδιο προϊστάμενο της υπηρεσίας προσωπικού που βεβαίωσε την παράβαση. Η ένσταση εξετάζεται εντός δύο(2) εργασίμων ημερών από την παραλαβή της. Η προθεσμία για την υποβολή ένστασης, η υποβολή ένστασης καθώς και η τυχόν συμμόρφωση του εργαζόμενου/υπαλλήλου με την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου κατά το διάστημα αυτό δεν αναστέλλουν την παρακράτηση του ανωτέρω διοικητικού προστίμου.
στ. Ο Διοικητής κάθε Υπηρεσίας επιπέδου Τμήματος και άνω, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες αναφορικά με τον έλεγχο της συμμόρφωσης του υπόχρεου προσωπικού για διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 7 της Κ.Υ.Α.
ζ. Κατά την πρώτη εφαρμογή της (β) σχετικής, ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 διενεργείται οποτεδήποτε εντός της εργάσιμης εβδομάδας κάθε υπαλλήλου/εργαζομένου χωρίς οιαδήποτε περαιτέρω δυσμενή συνέπεια (άρθρο 10 παρ. 1 Κ.Υ.Α.).
Διαβάστε το σχετικό έγγραφο:
0 Σχόλια