του Κώστα Σαρικά
Εντός του 2022 αναμένεται να αρχίσει ο εκσυγχρονισμός των 19 επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι AH-64A+ της Αεροπορίας Στρατού από την Ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems στην οποία αποφασίστηκε να ανατεθεί το σχετικό πρόγραμμα. Ήδη οι Ισραηλινοί έχουν επισκεφθεί τη «φωλιά» των πρώτων Απάτσι που απέκτησε ο Στρατός Ξηράς, στο 1ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και έχουν ιδία άποψη. Τόσο για την κατάσταση των ελικοπτέρων όσο και για τις εγκαταστάσεις στις οποίες αναμένεται να γίνει ο εκσυγχρονισμός ώστε τα ελικόπτερα μην χρειαστεί καν να μετακινηθούν από τη Βάση τους.
Είχαν προηγηθεί επαφές με τους αρμόδιους αξιωματικούς του ΓΕΣ και της Αεροπορίας Στρατού αλλά και επίσκεψη κλιμακίου στο Ισραήλ όπου τα εξειδικευμένα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ενημερώθηκαν από τους Ισραηλινούς για το σχετικό πρόγραμμα και κυρίως είδαν από κοντά τα αντίστοιχα ελικόπτερα Απάτσι τα οποία ανήκουν στην Israel Air Force. Πρόκειται για τα Απάτσι A «Peten» τα οποία οι Ισραηλινοί άρχισαν να εκσυγχρονίζουν από το 2013 με καινούργια ηλεκτρονικά βοηθήματα. Και με αυτόν τον τρόπο αναβάθμισαν τις δυνατότητές τους να επιχειρούν ημέρα και νύχτα ώστε να στοχοποιούν και να πλήττουν στόχους με μεγαλύτερη ευκολία και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ελικόπτερα ίδιου τύπου με τα Ελληνικά Απάτσι του 1ου ΤΕΕΠ.
Η ίδια αναβάθμιση συμφωνήθηκε να γίνει και στα 19 Ελληνικά Απάτσι AH-64A+ ώστε τα επόμενα χρόνια να συνεχίσουν μαζί με τα 9 πιο σύγχρονα Απάτσι AH-64D LongBow να αποτελούν το «μακρύ δόρυ» της Αεροπορίας Στρατού. Ο εκσυγχρονισμός προβλέπει να αντικατασταθούν τα ηλεκτροοπτικά-σκοπευτικά των ελικοπτέρων τα οποία είναι πλέον ξεπερασμένα και μάλιστα δεν μπορούν να υποστηριχθούν με ανταλλακτικά με σύγχρονα συστήματα ώστε ο χειριστής-πυροβολητής του Απάτσι να έχει δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης των όπλων του. Ο εκσυγχρονισμός των ελικοπτέρων όπως και κάθε οπλικού συστήματος Αμερικανικής κατασκευής προϋποθέτει την συγκατάθεση τόσο της κατασκευάστριας εταιρείας Boeing όσο και των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ για τα οπλικά συστήματα που έχουν πουληθεί σε άλλες χώρες. Με τους Αμερικανούς να έχουν ήδη ανάψει το «πράσινο» φως.
Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο το Ελληνικό κοινοβούλιο έχει εγκρίνει το σχετικό πρόγραμμα υποστήριξης των Απάτσι ΑΗ-64A+ με κόστος 20 εκ ευρώ ενώ για τα 19 ελικόπτερα το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΣ έχουν εξασφαλίσει ανταλλακτικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο πλαίσιο της άριστης σχέσης των δύο κρατών και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Για το Γενικό Επιτελείο Στρατού ο εκσυγχρονισμός των Απάτσι AH-64A+ αποτελεί προτεραιότητα και μάλιστα μέσα στους επόμενους μήνες με δεδομένη την επιχειρησιακή ισχύ που προσδίδουν τα Απάτσι τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά του Αιγαίου. Κι αν στα χερσαία σύνορα τα Απάτσι αποτελούν φόβητρο, στο Ανατολικό Αιγαίο σε όλα τα σενάρια αμυντικών επιχειρήσεων αλλά και αντεπιθέσεων τα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι, τα οποία άλλωστε δεν διαθέτει η Τουρκία, κατέχουν καίριο ρόλο. Με τους «φονικούς» Hellfire και τις ρουκέτες αλλά και τη δυνατότητα να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες και να προχωρούν σε ελιγμούς σε κάθε ανάγλυφο κάτω από όλες τις συνθήκες.
Η αναμενόμενη μάλιστα τοποθέτηση των πανίσχυρων Ισραηλινών SPIKE NLOS πάνω στα Απάτσι AH-64D Long Bow τα μετατρέπει σε πανίσχυρες πολεμικές μηχανές με ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες. Και μαζί με τα αναβαθμισμένα AH-64A+ θα αποτελούν τη «σιδερένια γροθιά» πάνω από τις Δυνάμεις που θα κληθούν να επιχειρήσουν σε Έβρο και Αιγαίο.
0 Σχόλια