Του Χρήστου Μαζανίτη
«Το Rafale F3R είναι μια αεροπορική πλατφόρμα που ενσωματώνει αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα επιτρέψουν την ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση σε οποιαδήποτε αναδυόμενη απειλή εντός του Ελληνικού FIR και έως την Ανατολική Μεσόγειο. Οι προηγμένες επιχειρησιακές δυνατότητες του αεροσκάφους σε συνδυασμό με την απίστευτη ισχύ, τα όπλα, την εμβέλεια και τη σημαντικά βελτιωμένη αντίληψη της τακτικής κατάστασης, θα διασφαλίσουν αεροπορική υπεροχή και κυριαρχία και θα υποστηρίξουν τους αντικειμενικούς σκοπούς της αποτροπής» ανέφερε στην ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης κατά την διάρκεια της τελετής παραλαβής του πρώτου Rafale από την Πολεμική Αεροπορία, στην βάση του Ιστρ, στην Γαλλία.
Διαβάζοντας κάποιος πίσω από τις λέξεις του «πρώτου γερακιού» της χώρας, αντιλαμβάνεται πολλά για τις δυνατότητες του μαχητικού, που δεν εξαντλούνται μόνο στο προηγμένο ραντάρ και τις αυξημένες επιδόσεις αλλά στα όπλα που μπορεί να φέρει και να επιφέρει πλήγματα εκ του μακρόθεν, χωρίς ποτέ ο αντίπαλος να αντιληφθεί από πού… του ήρθε.
Από το συνολικό κόστος των 2,32 δις, το 1,92 δις αφορά την αγορά 12 μεταχειρισμένων και 6 νέων μαχητικών διαμόρφωσης F3-R ενώ τα υπόλοιπα 400 εκατ. αφορούν την προμήθεια οπλικών συστημάτων, κυρίως τους πυραύλους Meteor.
Meteor… ίτης στο Αιγαίο
Δεν είναι μόνο ο στρατηγικός πύραυλος Scalp που μπορούν να εκτοξεύσουν τα γαλλικά μαχητικά (τόσο τα Rafale όσο και τα Mirage 2000-5 Mk2), όσο οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι Exocet και κυρίως οι Meteor.
Δείτε στο αναλυτικό βίντεο που ακολουθεί τις δυνατότητες του νέου βλήματος που μπαίνει στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας:
Ο Meteor είναι πύραυλος αέρος – αέρος μεγάλης απόστασης, που μπορεί να πλήξει αντίπαλα μαχητικά εκτός εμβέλειας του ραντάρ τους. Σε αντίθεση με τους άλλους πυραύλους των μαχητικών, ο Meteor διαθέτει για την πρόωσή του κινητήρα ramjet σταθερού καυσίμου. Όπως εξηγούν ειδικοί – πιλότοι στο enikos.gr σε απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι με αυτόν τον κινητήρα ελέγχεται η ποσότητα καυσίμου που χρησιμοποιεί, που σημαίνει ότι μπορεί να επιταχύνει με τέτοιο ρυθμό πλησιάζοντας τον στόχο, που δίνει στον αμυνόμενο ελάχιστες δυνατότητες ελιγμών, συνεπώς μειωμένες πιθανότητες επιβίωσης.
Ο Meteor μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 4 mach. Για να γίνει αντιληπτή η ταχύτητά του είναι διπλάσια αυτή ενός F-16 (2,05 mach), που αποτελεί και την αεροπορική ραχοκοκαλιά της Τουρκίας.
Η εμβέλειά του είναι διαβαθμισμένη πληροφορία – όπως συμβαίνει και με τους Scalp για τους οποίους υπάρχουν ανεπίσημες αναφορές ότι φτάνει τα 500 χλμ. Ωστόσο, σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές ενημέρωσης ο Meteor μπορεί να πλήξει στόχο στα 110 χλμ μακριά. Δηλαδή, χωρίς ποτέ το Rafale να έρθει σε επαφή με τον αντίπαλο, ο οποίος – όπως μας εξηγούσαν γνώστες – δεν θα ξέρει από πού τους ήρθε…
2 Σχόλια
Ναι μόνο που στο βίντεο είναι όχι το Rafale αλλά το eurofighter
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα φυσικά, τους Meteor θέλουν να δείξουν...
Διαγραφή