ΦΩΤΟ-Αρχείου: Ιούνιος 2020 - Διήμερη περιοδεία ΥΦΕΘΑ σε μονάδες και φυλάκια της ΖΕ Γ'-Δ'ΣΣ - Πηγή: ΥΠΕΘΑ
Στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα διαζευγμένα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης με θέμα «Ο ν.4800/2021 δεν επιλύει τα προβλήματα των διαζευγμένων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».
Σχετικά με τα μέτρα για το προσωπικό, που αφορούν στις εκτελούμενες υπηρεσίες, όπως ανέφερε, προβλέπεται ότι «ο γονέας ανηλίκου τέκνου που ασκεί κατ’ αποκλειστικότητα την επιμέλεια αυτού, είτε εν τοις πράγμασι, είτε κατόπιν δικαστικής απόφασης, εκτελεί μόνο υπηρεσίες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση και απαλλάσσεται από τη συμμετοχή σε ασκήσεις, υποβάλλοντας σχετική προς τούτο αναφορά…».
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, στην παρούσα φάση και σε επίπεδο νομοθετικό, έχει ληφθεί μέριμνα μόνο για τις περιπτώσεις γονέων που ασκούν κατ’ αποκλειστικότητα την επιμέλεια ανηλίκου τέκνου τους, καθώς σύμφωνα με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, το εν λόγω προσωπικό απαλλάσσεται με σχετική αίτησή του από υπηρεσίες που απαιτούν διανυκτέρευση.
Παράλληλα, παρατήρησε ότι «σε κάθε περίπτωση, ενδεχόμενη επέκταση αντίστοιχης απαλλαγής από 24ωρες υπηρεσίες σε διαζευγμένο προσωπικό που δεν ασκεί την επιμέλεια, αλλά έχει απλώς δικαίωμα επικοινωνίας με το/τα τέκνο/τέκνα του, αναμένεται να προκαλέσει ζήτημα επάρκειας προσωπικού για την εκτέλεση υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), καθώς με αυτόν τον τρόπο, αυτομάτως θα πολλαπλασιαστούν οι περιπτώσεις δικαιούμενων αντίστοιχης απαλλαγής».
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που αφορούν στις μεταθέσεις, «σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η κατάσταση διαζευγμένου γονέα με ανήλικο τέκνο του οποίου δεν έχει την επιμέλεια, δεν προβλέπεται να λαμβάνεται υπόψη, τόσο κατά τον σχεδιασμό των μεταθέσεων, όσο και κατά τη μοριοδότηση. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση όπου και οι δύο διαζευγμένοι γονείς ανήλικων τέκνων είναι στελέχη των ΕΔ, οπότε η συνυπηρέτησή τους είναι υποχρεωτική για την υπηρεσία, εφόσον όμως το επιθυμούν και τα δύο στελέχη».
«Παρόλα αυτά, όμως», σχολίασε «το προεκτεθέν ζήτημα δύναται να εξετασθεί κατόπιν υποβολής στοιχειοθετημένης πρότασης από τα Γενικά Επιτελεία και υπό την προϋπόθεση ότι ο σχεδιασμός των μεταθέσεων και αντίστοιχων υπηρεσιακών μεταβολών των στελεχών των ΕΔ, θα συνεχίζει να διέπεται, με σειρά προτεραιότητας, από υπηρεσιακά, κοινωνικά και αντικειμενικά κριτήρια, με πρώτιστο στόχο την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών και την προάσπιση του αξιόμαχου, με ταυτόχρονο σεβασμό των προσωπικών αναγκών των στελεχών, δεδομένου του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα των ΕΔ».
Τέλος, επανέλαβε ότι «στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για τον εξορθολογισμό, αλλά και τη βελτίωση του ισχύοντος πλαισίου μεταθέσεων, το ΓΕΕΘΑ συλλέγει, επεξεργάζεται και συντονίζει τις απόψεις και προτάσεις των Γενικών Επιτελείων προκειμένου να εισηγηθεί, όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο, τις αναγκαίες τροποποιήσεις και βελτιώσεις».
Το σχετικό έγγραφο:
7 Σχόλια
Δηλαδη ο χωρισμενος ελεγκτης αερος δεν κανει βαρδια στο αεροδρομιο, ουτε ο αστυφυλακας, ο γιατρος, ο πυροσβεστης δεν παει φωτια βραδυ, ο νταλικερης δεν οδηγαει βραδυ, ο ΕΚΑΒ, η νοσηλευτρια, ο καπετανιος δεν ταξιδευει ουτε το χωρισμενο πληρωμα κλπ. Απλα ρωταω αν καποιος ξερει γιατι κατανταμε τις ΕΔ με τους επιτηδειους παρθεναγωγειο. ΠΛΗΝ σοβαροτατου ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ υγειας του υπηρετουντος, υπαρχει και η παραιτηση και η δουλεια στον ιδιωτικο ΤΟΜΕΑ. Καταντησατε το δημοσιο ασυλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ σωστό το παραπάνω σχόλιο. Όταν κάποιος δεν εκτελεί υπηρεσίες η δεν μετατίθενται κάποιοι άλλοι επιβαρύνονται τις υπηρεσίες ή τις μεταθέσεις.Το σύστημα της υπηρεσίας δουλεύει κανονικά.Κατι άδειες ανατροφής κλπ, οι μονάδες είναι χωρίς προσωπικό και κάποια κορόιδα τραβούν κουπί.Εχουν καταντήσει το δημόσιο άσυλο ανιάτων.
ΑπάντησηΔιαγραφήθα συμφωνήσω απόλυτα με την τοποθέτηση σου Ανώνυμος 10:47μμ. έχουμε γεμίσει εικονικούς χωρισμούς. Ο εξορθολογισμός που αναγράφεται θα πρέπει να ξεκινάει με ακύρωση όλων των "ευεργετικών" μέτρων υπέρ των χωρισμένων(και μονογονεϊκών). Όποιος δεν θέλει , να παραιτηθεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤετάρτη, Ιουλίου 21, 2021 7:22:00 π.μ. εύχομαι ποτέ να μη βρεθείς στην ανάγκη να χρειαστείς μια ώρα έστω , όχι ολόκληρο πρωινό ή ακόμα χειρότερα, ολόκληρο βράδυ φυσική παρουσία στο πλάι παιδιού (τ' παιδιού σου)
ΔιαγραφήΦωστήρα ανώνυμε πόσες μεταθέσεις παίρνει ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας και πόσα φράγκα που μπορεί να πληρώνει 4 ντανταδες όχι μία? Αααα επίσης η νοσηλεύτρια και η ΕΚΑΒ που παρκάρουν τα μικρά σε γιαγιάδες παππούδες κλπ όχι μόνο για την βάρδια αλλά κ για το ποτάκι στο μπαρ τι σχέση έχουν με ΕΔ που φεύγει εβδομάδα ο άλλος για Β/Ν? Τι σχέση έχει με ΕΔ που σε έναν Παρμενίωνα δεν βλέπεις τα παιδιά γιατί όταν (αν) γυρνάς κοιμούνται ήδη...και ποιος θα βρεις να στα κράτησει σε νησιά 1000-2000 κατοίκων μην πω περισσότερα. Ισχύει οτι κάποιοι εκμεταλλεύονται τις παροχές αλλά είναι ελάχιστες σε σχέση με τις απαιτήσεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν κάποιος δεν εκτελεί υπηρεσίες και δεν μετατίθεται θα έπρεπε να παραμένει και βαθμολογικά στάσιμος και μη εξελιξιμος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφήστε παιδιά αυτά που έχουν δεί τα μάτια μας στο στράτευμα, υπάρχει πολύ εκμετάλλευση.Ο κάθε ένας κοιτά μόνο την πάρτη του, τίποτα άλλο.Συμφωνω ότι υπάρχουν οικογενειακές ανάγκες και πρέπει τα στελέχη να εξυπηρετούνται, αλλά πρέπει να εξετάζονται αυτές αυστηρά.Παντως πάρα πολλά στελέχη κοιτούν και τη λούφα και πως θα εκμεταλλευτούν την υπηρεσία.Αυτα τα γράφουμε γιατί τα έχουμε δει και τα έχουμε ζήσει.
ΑπάντησηΔιαγραφή