του Κώστα Σαρικά
Γιατί αποφασίστηκε η παράδοση του πρώτου Rafale της HAF να πραγματοποιηθεί επί Γαλλικού εδάφους
Η 21η Ιουλίου σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για την Πολεμική μας Αεροπορία. Είναι η μέρα που οι Γάλλοι της Dassault και της Armee De L’Air θα παραδώσουν στη HAF το πρώτο Ελληνικό μαχητικό Rafale. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο Rafale βαμμένο στα «μπλε» θα παραδοθεί στα Ελληνικά «γεράκια» επί Γαλλικού εδάφους και όχι στην Τανάγρα και στην 114 Πτέρυγα Μάχης. Η απόφαση φαίνεται ότι ελήφθη με κριτήριο την ομαλή και ταχύτατη συνέχιση της εκπαίδευσης των Ελλήνων ιπτάμενων και τεχνικών στη Γαλλία η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Εκτιμήθηκε ότι η μεταφορά του πρώτου Ελληνικού μαχητικού Rafale στην Ελλάδα δηλαδή ενός αεροσκάφους θα είχε μόνο επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα αφού το μαχητικό αναγκαστικά θα επέστρεφε στη Γαλλία για να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση των «γερακιών» της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Έτσι αποφασίστηκε η παράδοση του πρώτου Rafale της HAF να πραγματοποιηθεί επί Γαλλικού εδάφους. Με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα έως και το τέλος του 2021 έξι Rafale θα έχουν παραδοθεί στην Πολεμική μας Αεροπορία θεωρείται πιθανό το φθινόπωρο ή το χειμώνα να προσγειωθούν όλα μαζί στη «φωλιά» των Γαλλικών μαχητικών στην Τανάγρα.
Ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο η πρώτη τετράδα Ελληνικών Rafale να πετάξει μαζί για πρώτη φορά στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Όμως αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τους επιτελείς της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι να προχωρήσει ταχύτητα-όπως ήδη γίνεται-και χωρίς καθυστερήσεις τόσο η εκπαίδευση των Ελλήνων ιπτάμενων και τεχνικών όσο και το συνολικό πρόγραμμα το οποίο αλλάζει σελίδα στην Πολεμική μας Αεροπορία. Στη Γαλλία βρίσκονται ήδη οκτώ Έλληνες ιπτάμενοι-στους πρώτους τέσσερις προστέθηκαν ακόμη τέσσερις- και εκπαιδεύονται εντατικά στα «μυστικά» της Γαλλικής «ριπής». Οι πρώτοι τέσσερις οι οποίοι προορίζονται να αποτελέσουν και τους εκπαιδευτές πετούν μόνοι εδώ και αρκετές εβδομάδες τα Rafale με τους Γάλλους να έχουν εντυπωσιαστεί από την ταχύτητα εξοικείωσης και το υψηλό επίπεδο των «γερακιών» της HAF. Οι έξι ιπτάμενοι προέρχονται από τα Mirage ενώ οι υπόλοιποι δύο από τα F-16. Αντίστοιχη θεαματική πρόοδο έχουν κάνει και οι τεχνικοί οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο της συντήρησης των Γαλλικών μαχητικών που θα συγκροτήσουν την πρώτη Ελληνική Μοίρα Rafale, την 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι».
Την ίδια ώρα κάτι παραπάνω από έκδηλη είναι η αγωνία των γειτόνων οι οποίοι αναζητούν τρόπους για να πάρουν μια πρώτη «γεύση» για όσα θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια πάνω από το Αιγαίο. Με «νωπή» τη δυσάρεστη εμπειρία που είχαν από τα Γαλλικά Rafale το 2015 κατά τη διάρκεια της NATOϊκης Tiger Meet στο Ικόνιο. Τότε τέσσερα Rafale της Armee De L’Air είχαν εικονικά καταρρίψει χωρίς να έχουν την παραμικρή απώλεια οκτώ Τουρκικά F-16.
Εδώ και μερικές ημέρες στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση στην Κόνια έχουν μεταξύ άλλων μετασταθμεύσει τέσσερα Rafale της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ προκειμένου να λάβουν μέρος στην άσκηση Anatolian Eagle μαζί με την Τουρκική αεροπορία, τους Αζέρους και τους Πακιστανούς. Η Τουρκική πολεμική αεροπορία με τη βοήθεια του συμμαχικού της Κατάρ προσπαθεί να «ακτινογραφήσει» τα μαχητικά τα οποία ήδη φαντάζουν ως εφιάλτης για τους γείτονες ειδικά στα χέρια των Ελλήνων ιπτάμενων.
Τα φτερά των Rafale είναι... εδώ
Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com
Τείχος αποτροπής απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ορθώνουν Ελλάδα και Αίγυπτος, με αιχμή του δόρατος τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Rafale που διαθέτουν οι δύο χώρες. Το Κάιρο, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πελάτες της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας, ήταν η πρώτη ξένη χώρα που αγόρασε 24 μαχητικά Rafale, ενώ πρόσφατα συμφώνησε στην προμήθεια ακόμη 30 αεροσκαφών. Η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει το πρώτο Rafale στις 20 Ιουλίου σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί επί γαλλικού εδάφους. Μέχρι το τέλος του έτους η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει έξι ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη σε σύνολο 18 που θα συστήσουν την πρώτη Πολεμική Μοίρα Rafale της Χώρας.
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες στην Αίγυπτο, συγκεκριμένα στην 203 Τακτική Μοίρα που χρησιμοποιεί αεροσκάφη Rafale. Το πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας είδε από κοντά και ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του «υπερόπλου», που σύντομα θα σταθμεύει στην 332 Μοίρα, στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, με τα ελληνικά χρώματα στα φτερά του.
Το ταξίδι του Αρχηγού ΓΕΑ έκρυβε και μια πολύ σημαντική εξέλιξη κατά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Στρατηγό Μοχάμεντ Αμπάς Χελμί Χασέμ. Στο πλαίσιο, λοιπόν, της αναβάθμισης της συνεργασίας των Πολεμικών Αεροποριών των δύο χωρών και λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, τα δύο επιτελεία εξετάζουν τη συνεχή παρουσία των Rafale πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων και αποστολών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα πρότεινε τη μεταστάθμευση αιγυπτιακών αεροσκαφών στην 114 Πτέρυγα Μάχης, που θα αποτελέσει τη «φωλιά» των ελληνικών Rafale, ώστε οι χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας να εκπαιδεύονται μαζί με τους Αιγυπτίους που πετούν τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους από το 2015, με το Κάιρο να ανταποκρίνεται θετικά στην πρόσκληση. Το ίδιο θα συμβεί και με τα ελληνικά αεροσκάφη, τα οποία θα μετασταθμεύουν σε αιγυπτιακές βάσεις, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η παραλαβή τους και ενταχθούν σε υπηρεσία. Η ομοιοτυπία των αεροσκαφών θα επιτρέπει στις δύο Αεροπορίες να υποστηρίζουν τα Rafale τους ακόμη και όταν αυτά επιχειρούν σε περιοχές που βρίσκονται εκατοντάδες μίλια μακριά από τις μητρικές τους βάσεις.
Οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν ακόμη τη διεξαγωγή κοινών αεροπορικών ασκήσεων σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Με άλλα λόγια, τα φτερά των Rafale θα σκεπάσουν τις περιοχές στις οποίες η Τουρκία επιχειρεί να προβάλει τις παράνομες διεκδικήσεις της. Ελλάδα και Αίγυπτος σχεδιάζουν ήδη την επόμενη πολυεθνική άσκηση «Μέδουσα», ενώ στα σκαριά βρίσκεται η αντίστοιχη αεροπορική άσκηση, η οποία αναμένεται να προσελκύσει πλήθος συμμαχικών αεροποριών, με τις οποίες υπάρχει συναντίληψη για τη γεωστρατηγική κατάσταση στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, οι γείτονες μαθαίνουν την «πικρή» αλήθεια των Rafale στο πλαίσιο της τουρκικής άσκησης «Anatolian Eagle». Ευρωπαίοι και Αμερικανοί γύρισαν την πλάτη στην Τουρκία κι έτσι στη φετινή άσκηση συμμετέχουν το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ, με μόλις 13 ξένα αεροσκάφη να φιλοξενούνται στην Αεροπορική Βάση της Κόνια. Το Κατάρ, μάλιστα, έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς, έφερε στην άσκηση τα αεροσκάφη Rafale που διαθέτει, ώστε οι Τούρκοι πιλότοι να πάρουν μια πρώτη γεύση από τα μαχητικά που θα βρίσκουν απέναντί τους στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για τις επόμενες δεκαετίες.
Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι στην πίσω θέση των Καταριανών Rafale κάθονται Τούρκοι χειριστές που προσπαθούν να εξοικειωθούν με τις δυνατότητες των γαλλικών αεροσκαφών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία της για την υπεροχή που αποκτά η Ελλάδα στον αεροπορικό τομέα, «κλειδώνοντας» Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
ΠΗΓΗ: POLITICAL 24/06/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
1 Σχόλια
Οι ουρανοί είναι δικοί μας. Μουσλιμομεχμετσίκια τρέμετε, οι απειλές από το κράτος συμμορία, δεν μας τρομάζουν, αντίθετα μας ατσαλωνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφή