Σε κάθε περίπτωση, η φυσική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εκτιμά ότι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται στο συγκεκριμένο μαχητικό
Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com
Σε τροχιά F-35 κινείται και πάλι η Ελλάδα, με το διακομματικό νομοσχέδιο των Αμερικανών γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της απόκτησης μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς από την Πολεμική Αεροπορία. Ο διακαής πόθος πολλών εκ των ανώτερων στελεχών του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας είχε μπει στο συρτάρι της Επιτροπής Εξοπλισμών, όχι με ευθύνη της ελληνικής πλευράς.
Η πρώτη απόπειρα της χώρας μας να μπει στη διεθνή «οικογένεια» χρηστών του «αόρατου» μαχητικού έγινε το 2017. Η ελληνική κυβέρνηση μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων είχε ενδιαφερθεί για τιμές και διαθεσιμότητα του F-35, στέλνοντας σχετικό αίτημα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αίτημα αφορούσε στην αγορά μιας μοίρας 20 αεροσκαφών, ενώ το 2019 υπεγράφη σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης σχετικά με την ενσωμάτωση του μαχητικού στις ελληνικές αμυντικές δομές, αξίας 3 εκατ. δολαρίων.
Η Ελλάδα επανήλθε με νέο αίτημα τον Νοέμβριο του 2019, με το οποίο ζητούσε την άμεση προμήθεια έξι μεταχειρισμένων F-35 και στη συνέχεια την αγορά ακόμη 18 αεροσκαφών, ώστε να ολοκληρωθεί η Πολεμική Μοίρα. Η απάντηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, βέβαια, όπως εκφράστηκε διά στόματος του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ήταν αρνητική, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρώσει την αναβάθμιση των 84 F-16 στην έκδοση Viper και μετά το 2027, που θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την παραγγελία των F-35.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι ισορροπίες άλλαξαν άρδην, με την αμερικανική πλευρά να εμβαθύνει τη στρατηγική της συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά και με την Τουρκία να διεκδικεί τον ρόλο του «ταραξία» της περιοχής. Μάλιστα, το εντεινόμενο φλερτ της Άγκυρας με τη Μόσχα φαίνεται πως έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ελληνικής πλευράς, με τους Μενέντεζ και Ρούμπιο να ζητούν την έγκριση του Κογκρέσου ώστε να πουληθούν στην Πολεμική Αεροπορία τα έξι τουρκικά F-35 που κατασκευάστηκαν, αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Άγκυρα.
Σε κάθε περίπτωση, η φυσική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εκτιμά ότι το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται στο F-35 και αργά ή γρήγορα τα Stealth μαχητικά θα τροχοδρομούν σε ελληνικές βάσεις. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Επιτελείου, το τρίπτυχο που θα υπερασπίζεται τους ελληνικούς ουρανούς για τις επόμενες δεκαετίες θα αποτελείται από τα υπερσύγχρονα Rafale, τα αναβαθμισμένα F-16 και, φυσικά, τα F-35. Ο συνδυασμός των μαχητικών και η ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε αποστολή αέρος - αέρος, αέρος - εδάφους και αέρος - επιφανείας θα δώσουν το απόλυτο επιχειρησιακό πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία, καθιστώντας τη μία από τις ισχυρότερες του κόσμου.
Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις
Παράλληλα με την αγορά εξοπλισμών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ διατηρούν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε εγρήγορση μέσω ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων. Την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη δοκιμή των συστημάτων αεράμυνας σε περιοχές της Θράκης και του Αιγαίου, στο πλαίσιο της διακλαδικής άσκησης «Πολύφημος 21».
Στην άσκηση συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη, αντιαεροπορικά συστήματα, επιθετικά ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης και μη επανδρωμένα οχήματα. Σε αντικείμενα της άσκησης συμμετείχαν και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και ο Δορυφορικός Σταθμός Εδάφους του ΓΕΕΘΑ.
Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι συνομιλίες για τη διοργάνωση της πολυεθνικής άσκησης «Μέδουσα», που συνδιοργανώνουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος. Εκπρόσωποι των τριών Επιτελείων συναντήθηκαν στις εγκαταστάσεις της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο για τον καθορισμό των δραστηριοτήτων της άσκησης, η οποία θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 22 Νοεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και του Αιγαίου. Η «Μέδουσα» αποτελεί τη μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία συμμετέχουν όλο και περισσότερες χώρες της περιοχής. Το 2020 έλαβαν μέρος για πρώτη φορά η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, ενώ στους σχεδιασμούς του ΓΕΕΘΑ για φέτος βρίσκεται η αποστολή προσκλήσεων σε χώρες του Περσικού Κόλπου αλλά και της Μεσογείου.
ΠΗΓΗ: POLITICAL 16/06/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
0 Σχόλια