Ηχηρό μήνυμα αποτροπής επιχειρεί να στείλει η ΕΕ στους μετανάστες που επιχειρούν να μπουν παράνομα στο ευρωπαϊκό έδαφος. Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press, τους ήσυχους από πλευράς ροών μήνες της πανδημίας δοκίμασε κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, νέα ψηφιακά φράγματα.
Αυτά περιλαμβάνουν νέους πύργους παρακολούθησης με κάμερες μεγάλης εμβέλειας, νυχτερινής όρασης και πολλαπλών αισθητήρων. Τα δεδομένα θα αποστέλλονται στη συνέχεια σε κέντρα ελέγχου και με τη βοήθεια ανάλυσης τεχνητής νοημοσύνης θα ειδοποιούν για ύποπτες μεταναστευτικές κινήσεις.
Τόσο το AP όσο και η DW, δημοσίευσαν εικόνες θωρακισμένου οχήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κανόνι ήχου. «Παρότι έχει μέγεθος όσο μια μικρή συσκευή τηλεόρασης, μπορεί να φτάσει σε ηχητική ένταση εκείνη μιας μηχανής αεροπλάνου», αναφέρει το ρεπορτάζ.
A high-pitched "sound cannon" is being used by police in Greece to deter migrants from crossing into the country from Turkey. European Union authorities are also funding a new automated surveillance network as part of a digital fortress, and border walls. https://t.co/1nlXqBRmnb pic.twitter.com/biSYqZ8Er2
— AP Europe (@AP_Europe) May 31, 2021
Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει τα γεγονότα στον Έβρο την άνοιξη του 2020 και σημειώνει: «Η αντιμετώπιση μεταναστών και προσφύγων έχει γίνει μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης στην ελληνοτουρκική διαμάχη (...) H Άγκυρα κατηγορεί επανειλημμένα την Αθήνα για παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα (…) Από την πλευρά της η Αθήνα κατηγορεί τις τουρκικές αρχές ότι συνοδεύουν μετανάστες στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τα θαλάσσια σύνορα».
Η γερμανική εφημερίδα εστιάζει έπειτα στον νέο υπερσύγχρονο αποτρεπτικό εξοπλισμό της Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου: «Με την υποστήριξη της ΕΕ η Ελλάδα τώρα μετατρέπει τα χερσαία σύνορα στον Έβρο σε φρούριο υψηλής τεχνολογίας. Ένα ατσάλινος φράχτης 27 χιλιομέτρων υπάρχει ήδη και οι συνοριοφύλακες αναβαθμίζουν τα συστήματα επιτήρησης. Υπέρυθρες κάμερες με πολύ ευαίσθητους αισθητήρες και drone χρησιμοποιούνται για την φύλαξη».
Ιδιαίτερη μνεία κάνει το δημοσίευμα στα «ηχητικά κανόνια». Πρόκειται για «συσκευές που τοποθετούνται σε θωρακισμένα οχήματα και μπορούν να εκπέμπουν εξαιρετικά δυνατούς θορύβους με στοχευμένο τρόπο (…) Οι θόρυβοι μπορούν να προκαλέσουν σωματικό πόνο, πανικό και σοκ.» Όπως σημειώνει το δημοσίευμα: «Επικριτές θεωρούν τα ηχητικά κανόνια εργαλείο βασανιστηρίων που θα χρησιμοποιείται για να απαγορεύει την πρόσβαση ανθρώπων σε μια συνταγματικά κατοχυρωμένη διαδικασία ασύλου εντός της ΕΕ. Η Κομισιόν έσπευσε πάντως να τονίσει ότι, αν και γενικά υποστηρίζει την Ελλάδα στην προστασία των εξωτερικών συνόρων, δεν έχει καμία σχέση με τα ηχητικά κανόνια.»
Πάνω από 3 δισ. έχει δαπανήσει η ΕΕ
Η Ε.Ε. δαπάνησε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε έρευνα για τεχνολογία ασφαλείας, μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015-2016, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας -αρκετοί από αυτούς στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τον πόλεμο στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν- και από εκεί προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ερευνητές πανεπιστημίων σε όλη την Ευρώπη, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, έχουν αναπτύξει φουτουριστική τεχνολογία παρακολούθησης και επαλήθευσης και έχουν δοκιμάσει περισσότερα από δώδεκα σχέδια στα ελληνικά σύνορα.
Δοκιμάστηκαν πιλοτικοί ανιχνευτές ψεύδους ενώ έγιναν και προσπάθειες για την ενσωμάτωση δορυφορικών δεδομένων με πλάνα από drone σε ξηρά, αέρα, θάλασσα και υποβρύχια.
Ακόμη, δοκιμάστηκαν παλμικά σκάνερ που καταγράφουν το μοναδικό δίκτυο αρτηριών και φλεβών στο χέρι ενός ανθρώπου, προκειμένου να το χρησιμοποιούσουν ως βιομετρικό αναγνωριστικό. Τέλος, προηγμένης τεχνολογίας κάμερες υπόσχονται να σβήνουν εικονικά εμπόδια πίσω από τα οποία μπορούν να κρύβονται μετανάστες στις περιοχές πέριξ των συνόρων. Έχουν επίσης διεξαχθεί δοκιμές στην Ουγγαρία, τη Λετονία και αλλού κατά μήκος της περιφέρειας της ανατολικής Ε.Ε.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι με τη νέα αυτή τεχνολογία θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για τους πρόσφυγες να ξεφύγουν από πολέμους και ακραίες δυσκολίες ώστε να βρεθούν σε ασφαλές έδαφος.
0 Σχόλια