Μέχρι τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ακούστηκαν οι... βροντές της «Καταιγίδας», της μεγαλύτερης άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού, στην οποία έλαβε μέρος το σύνολο των διαθέσιμων μονάδων του ελληνικού Στόλου.
Φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, υποβρύχια, ναρκαλιευτικά, αρματαγωγά, ακόμη και το «ιπτάμενο» πλοίο ταχείας μεταφοράς (Zubr) έστησαν τείχος αποτροπής πάνω και κάτω από το νερό, ενώ από τον αέρα ελικόπτερα του Ναυτικού και το αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P3 Orion έδωσαν δυναμικό «παρών» στις επιχειρήσεις της «Καταιγίδας».
Στην άσκηση συμμετείχε ακόμη μονάδα των Υποβρυχίων Καταστροφών, ενώ εμφανίστηκαν και τα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου Mark V.
Σε μια εντυπωσιακή προβολή ναυτικής ισχύος ο ελληνικός Στόλος αναπτύχθηκε σε κάθε γωνία του αρχιπελάγους, από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι τη θαλάσσια περιοχή νοτίως και ανατολικώς της Κρήτης, μεταφέροντας το μήνυμα ότι το Πολεμικό Ναυτικό, που δεν έχει υποστείλει ποτέ τη Σημαία του, θα είναι εκεί για να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, όποτε αυτό απαιτηθεί. Για πέντε μέρες και νύχτες άνθρωποι και μηχανές εξασκήθηκαν σε κάθε μορφή ναυτικού πολέμου, με την «Καταιγίδα 21» να περιλαμβάνει αντικείμενα ανθυποβρυχιακού, αντιαεροπορικού αλλά και ανορθόδοξου πολέμου. Σε ένα από τα σενάρια που έλαβαν χώρα στα ανατολικά της Κρήτης, σε θαλάσσιες περιοχές που παρανόμως διεκδικεί η Τουρκία, συμμετείχαν και αεροσκάφη F-15 των Ηνωμένων Πολιτειών, που έχουν μετασταθμεύσει στη Σούδα, στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής άσκησης «Οργή του Ποσειδώνα». Η παρουσία αμερικανικών F-15 και ελληνικών F-16 προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα αλλά και αιφνιδιασμό στο τουρκικό επιτελείο, που είδε στα ραντάρ του μια τεράστια συγκέντρωση δυνάμεων μια... ανάσα από τα τουρκικά παράλια.
Με την ολοκλήρωση της άσκησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επιθεώρησε τις μονάδες του Στόλου εν πλω από τη φρεγάτα «Ύδρα», ενώ τα πολεμικά πλοία συνόδευε η τριήρης «Ολυμπιάς» του Πολεμικού Ναυτικού. «Οι σύγχρονοι Θεμιστοκλείς υπερασπίζονται με αποτελεσματικότητα τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας και της Ευρώπης απέναντι σε προκλήσεις και απειλές της εθνικής μας ακεραιότητας, όπως το καλοκαίρι του 2020, διασφαλίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τους είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά τους».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη διαρκή ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού. «Μιλάω αυτήν τη στιγμή στο Πολεμικό Ναυτικό, σε όλες και όλους εσάς που προστατεύετε τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας, κινείστε παντού, κυρίως στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, ώστε εμείς να νιώθουμε πάντα ασφαλείς και περήφανοι για εσάς. Η πατρίδα είναι στα καλύτερα χέρια», ανέφερε η κυρία Σακελλαροπούλου, την οποία υποδέχτηκε και συνόδευσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Μέγα το της θαλάσσης κράτος. Υπερήφανος για το Πολεμικό μας Ναυτικό», ήταν το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ενώ την επιθεώρηση παρακολούθησαν ο Αρχηγός του Π.Ν., Αντιναύαρχος Στυλιανός
Πετράκης, και οι Αρχηγοί της Αεροπορίας, του Στρατού Ξηράς και του Στόλου.
Κλικ για μεγέθυνση:
Συνεχίζεται η «ναυμαχία» για το ποια φρεγάτα θα κόψει πρώτη την… κορδέλα
«Έχει γραφτεί στο μάρμαρο ότι η πρώτη φρεγάτα Belh@rra θα παραδοθεί στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2025», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group Πιερ Έρικ Πομελέ σε ενημέρωση της εταιρείας προς τους Έλληνες δημοσιογράφους σχετικά με την προσφορά για το πρόγραμμα απόκτησης νέων φρεγατών.
Ο κ. Πομελέ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινή ιστορία και τη στενή στρατηγική σχέση Ελλάδας - Γαλλίας, εκφράζοντας την επιθυμία για περαιτέρω εμβάθυνση μέσω του προγράμματος ναυπήγησης των φρεγατών. Μέσα στο επόμενο διάστημα η γαλλική αντιπροσωπεία θα έχει επαφές με το Πολεμικό Ναυτικό ώστε να βελτιώσει την πρότασή της, ενώ ο κ. Πομελέ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προσφερθεί καλύτερη ενδιάμεση λύση, ίσως στο επίπεδο της κορβέτας «Gowind».
Ως προς την τελική τιμή της γαλλικής προσφοράς δεν γίναμε σοφότεροι, ωστόσο η γαλλική αντιπροσωπεία αποκάλυψε ότι οι ελληνικές φρεγάτες θα μπορούν να εξοπλιστούν και με πυραύλους MICA VL, ενώ στην πρόταση που έδωσαν στο Πολεμικό Ναυτικό περιλαμβάνονται οι 32 πύραυλοι επιφανείας - αέρος Aster 30. Οι Γάλλοι έχουν «στρατοπεδεύσει» στην Ελλάδα και μέχρι το φθινόπωρο, όταν θα κριθεί η τύχη του προγράμματος, καταστρώνουν ένα σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας με τη συμμετοχή περισσότερων από 100 ελληνικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και εξειδίκευσης. Προγραμματίζουν, μάλιστα, τη διεξαγωγή ημερίδων με ελληνικά πανεπιστήμια και εκπροσώπους της βιομηχανίας σε Αθήνα και Κρήτη, ώστε να δημιουργήσουν τις υποδομές για μελλοντικές συνεργασίες.
ΠΗΓΗ: POLITICAL 12/06/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr] - ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ: ΓΕΝ
0 Σχόλια