Σε πλήρη λειτουργία έχει τεθεί ήδη, από τις ελληνικές τράπεζες η νέα ψηφιακή εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων «Συστηθείτε» ή eKYC, η οποία διασφαλίζει την online σύνδεση τους με τις δημόσιες υπηρεσίες και τον πλήρη πολυεπίπεδο έλεγχο των πελατών τους, χωρίς να απαιτείται από εκείνους η προσκόμιση εγγράφων για την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας, που κατά καιρούς χρειάζονται από τις τράπεζες.
Έτσι, με σύμμαχο τις δυνατότητες της τεχνολογίας, οι πελάτες των τραπεζών δεν θα χρειάζεται πλέον να προσκομίζουν δικαιολογητικά για άνοιγμα λογαριασμού, για δάνειο, ρύθμιση ή έκδοση κάρτας, όπως εκκαθαριστικά σημειώματα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, βεβαιώσεις μισθοδοσίας ή εργοδότη ή αντίστοιχες βεβαιώσεις για ανεργία ή ελευθέριο επάγγελμα.
Με ένα κλικ και τη συγκατάθεσή μας, το τραπεζικό σύστημα βλέπει όλα τα στοιχεία μας.
Με ένα κλικ, κατόπιν συγκατάθεσης του πελάτη
Πλέον, όλα αυτά θα γίνονται με ένα κλικ, αρκεί να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας και να συνδεθούμε μέσα από το e-banking με το Taxis κάνοντας χρήση των κωδικών για το Taxisnet.
Για τη διασύνδεση της τράπεζας με τις δημόσιες υπηρεσίες και την άντληση των σχετικών στοιχείων απαιτείται κάθε φορά η ρητή συγκατάθεση του πελάτη.
Επίσης, ο πελάτης της τράπεζας μπορεί ανά πάσα στιγμή να διακόψει τη διασύνδεση, να ελέγχει την εγκυρότητα των στοιχείων και να τα διορθώνει.
Σε περίπτωση που πελάτης της τράπεζας διακόψει τη διασύνδεση ή αρνηθεί τη σύνδεση με το Taxis, τότε ανακατευθύνεται στη σελίδα εισόδου του e-banking και συνεχίζει κανονικά την είσοδό του.
Αν δεν δοθεί η συγκατάθεση, η ενημέρωση των παραπάνω στοιχείων θα πρέπει να γίνεται από τον πελάτη προς την τράπεζα, τόσο για την τακτική ενημέρωση όσο και κατά περίπτωση (πχ αίτηση δανείου, εγγυητικής επιστολής, κατάθεση μεγάλου ποσού, αίτηση ρύθμισης, κλπ).
Επίσης, ο πελάτης της τράπεζας μπορεί να επιλέξει ποιες κατηγορίες στοιχείων θα μπορεί να δίνονται αυτόματα από τις δημόσιες υπηρεσίες. Εάν υπάρχουν λάθη στα στοιχεία, τότε δίνεται η δυνατότητα online ενημέρωσης μέσω ειδικών συνδέσμων.
Η επιλογή των στοιχείων διασύνδεσης, η έναρξη της σύνδεσης ή η διακοπή και η διόρθωση των στοιχείων μπορεί να γίνει με την υπηρεσία eKYC, αλλά μόνο μέσα από το περιβάλλον του e-banking της τράπεζας. Δεν μπορεί ο πελάτης να συνδεθεί απευθείας με την υπηρεσία eKYC.
Ποια στοιχεία ελέγχονται
Με τη συγκατάθεση του πελάτη της τράπεζας και συνδέοντας το ebanking με το Taxisnet, η τράπεζα θα μπορεί να ενημερώνεται online για τα εξής στοιχεία:
Στοιχεία ταυτότητας
Αυτό θα γίνεται μέσω επιβεβαίωσης του ΑΦΜ με τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου που διαχειρίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).
Ταυτόχρονα, θα αντλούνται online τα εξής στοιχεία βάσει του Αριθμού Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ) από το Μητρώο Ταυτοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας: Ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, ημερομηνία έκδοσης της ταυτότητας, φωτογραφία ταυτότητας, εφόσον τηρείται στο μητρώο της ΕΛ.ΑΣ, Αρχή έκδοσης και αριθμός προηγούμενου Α.Δ.Τ.
Τα ονόματα αποτυπώνονται και με λατινικούς χαρακτήρες, εφόσον διατίθενται από το μητρώο της ΕΛ.ΑΣ.
Η διαδικασία αυτή αφορά αποκλειστικά για έγγραφα ταυτότητας που είναι σε ισχύ κατά τη στιγμή σύνδεσης του ebanking με το Τaxis. Αν ο αριθμός δελτίου ταυτότητας αντιστοιχεί σε δελτίο, το οποίο δεν είναι σε ισχύ, η διαδικασία άντλησης δεδομένων διακόπτεται.
Στοιχεία επικοινωνίας
Γίνεται σύνδεση με το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ).
Βάσει του ΑΦΜ αντλούνται τα εξής στοιχεία: διεύθυνση διαμονής, διεύθυνση επικοινωνίας, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), αριθμός κινητού τηλεφώνου και αριθμός σταθερού τηλεφώνου, εάν είναι διαθέσιμος.
Στην περίπτωση που ο πολίτης δεν έχει καταχωρήσει στο Ε.Μ.Επ. τα στοιχεία επικοινωνίας, θα προτείνεται, μέσω της υπηρεσίας eGov-KYC, η μετάβαση στο Ε.Μ.Επ. για την ενημέρωση του μητρώου.
Στοιχεία εισοδήματος
Για την άντληση στοιχείων εισοδήματος γίνεται σύνδεση με την Α.Α.Δ.Ε., η οποία παρέχει βάσει ΑΦΜ τα εξής: πραγματικό εισόδημα από όλες τις κατηγορίες εισοδήματος (φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο).
Το πραγματικό εισόδημα λαμβάνεται από το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα. Εάν δεν έχει εκδοθεί το τελευταίο εκκαθαριστικό (εισοδήματα προηγούμενου έτους), τότε θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα από τα αμέσως δύο προηγούμενα εκκαθαριστικά.
Πώς θα επικαιροποιήσετε αυτόματα τα στοιχεία σας στις τράπεζες μέσω gov - Οδηγίες
Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Viva Wallet παρέχουν την υπηρεσία eGov-KYC.
Οι 2 εναλλακτικές
Κάθε φορά που χρειάζεται να επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας online, έχετε δύο επιλογές:
1) Να ανεβάσετε αντίγραφα των
απαιτούμενων εγγράφων μέσω e-banking
2) Να επιλέξετε την υπηρεσία eGov
-KYC
Μέσα από τη σελίδα επικαιροποίησης στοιχείων της τράπεζάς στο e-banking, επιλέγετε «Επικαιροποίηση Στοιχείων με KYC-Gov» και στη συνέχεια συνδέεστε στην υπηρεσία με τους κωδικούς taxis.
Στη συνέχεια θα εμφανιστεί η ακόλουθη σελίδα όπου θα πρέπει να δώσετε τη συγκατάθεσή σας.
Κάντε κλικ για να μεγαλώσει η φωτογραφία:
Η μετάβαση στη σελίδα επικαιροποιήσεων
Για να μεταβείτε στην υπηρεσία επικαιροποίησης στοιχείων ακολουθήστε τα ακόλουθα βήματα ανά τράπεζα στο e-banking:
Alpha Bank
Κάντε κλικ στην επιλογή ρυθμίσεις στο αριστερό μενού και επιλέξτε τρόπο ταυτοποίησης στην καρτέλα «Online ενημέρωση εγγράφων / επιβεβαίωση στοιχείων».
Eurobank
Κάντε κλικ στην επιλογή «Προφίλ» στην αρχική οθόνη, επάνω δεξιά, εκεί που βλέπετε τα αρχικά σας. Επιλέγετε «Προφίλ > Προσωπικές Πληροφορίες» και στη συνέχεια «Προβολή στοιχείων και εξεπεργασία».
Εθνική Τράπεζα
Στα δεξιά στο πάνω μέρος της σελίδας δίπλα από το όνομά σας θα δείτε το εικονίδιο των ρυθμίσεων. Κάντε κλικ σε αυτό και στη συνέχεια επιλέξτε «Εμφάνιση Προφίλ».
Τράπεζα Πειραιώς
Κάντε κλικ στο όνομά σας που φαίνεται αριστερά στο πάνω μέρος της σελίδας και στη συνέχεια επιλέξτε «Αίτηση Επικαιροποίησης Στοιχείων».
ΠΗΓΗ: politisonline.com-moneyonline.gr
3 Σχόλια
Ετσι έτσι για να μην ξεχνιομαστε τι σημαίνει ΝΔ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ υποκατασταση του Κρατους, και η αντικατασταση των Δημοσιων Θεσμων, από τον παρασιτικο ιδιωτικο τομεα, ερχεται τρεχοντας..
Μην παραξενευτειτε οταν σε 5 - 10 χρονια, θα υπαρχουν ιδιωτικες φυλακές, ιδιωτες για αστυνομευση και ιδιωτικες ΕΔ.
Α ρε Γιωργο...
Ποσες εκκρεμότητες αφησες..
Ενώ τώρα που τα δίνεις με το χεράκι σου τα στοιχεία, είναι καλύτερα;
ΔιαγραφήΚαι μη μου πεις ότι δεν τα δίνεις. Δε δίνεις, δε γίνεται η δουλειά που θέλεις.
Οχι σε τραπεζουπαλληλισκους της Μοοτσουανας.
ΑπάντησηΔιαγραφή