Στην τελική ευθεία για το πρώτο Ελληνικό Rafale-Θα βρίσκεται στην 114 ΠΜ Ιούνιο ή αρχές Ιουλίου

Στην τελική ευθεία για το πρώτο Ελληνικό Rafale-Θα βρίσκεται στην 114 ΠΜ Ιούνιο ή αρχές Ιουλίου

Αυτές τις ημέρες οι τέσσερις Έλληνες Επισμηναγοί (ένας από τα F-16 και τρεις από τα Mirage 2000) που βρίσκονται στη Γαλλία εκπαιδεύονται στη χρήση των πυραύλων του νέου μαχητικού

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

Στην τελική ευθεία εισήλθε η παράδοση των πρώτων Rafale στην Πολεμική Αεροπορία. Το πρώτο από αυτά, ένα διθέσιο με κωδικό «Β305» με πλήρη οπλισμό, αναμένεται να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας και στην 114 Πτέρυγα Μάχης μέσα στον Ιούνιο ή (το πολύ) στις αρχές Ιουλίου.

Ήδη οι τέσσερις Επισμηναγοί της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκονται στη Νότια Γαλλία στη βάση του Mont de Marsan της Armee De L' Air και εκπαιδεύονται στα Rafale, έχουν ολοκληρώσει την επίγεια εκπαίδευσή τους, δηλαδή στον εξομοιωτή πτήσεως και μετά στο κόκπιτ, πέταξαν εν συνεχεία στους ουρανούς της Γαλλίας, στα 28.000 πόδια, ήρθαν αντιμέτωποι από τη θέση του συγκυβερνήτη και αμέσως μετά από τη θέση του κυβερνήτη με αναχαιτίσεις και με εικονικές αερομαχίες και τώρα, στην τελευταία φάση της εκπαίδευσής τους, μαθαίνουν πώς θα χειρίζονται τα πυραυλικά συστήματα του γαλλικού αυτού μαχητικού 4,5 γενιάς, που αποτελεί σαφώς ένα όπλο αεροπορικής υπεροχής. Η επιχειρησιακή ένταξη ενός τόσου προηγμένου αεροσκάφους, όπως το Rafale και μάλιστα της τελευταίας έκδοσής τους F3R σημαίνει ότι η Πολεμική Αεροπορία αποκτά από αυτό το καλοκαίρι ένα στρατηγικής σημασίας όπλο με μοναδικές δυνατότητες.

Αυτές τις ημέρες οι τέσσερις Επισμηναγοί της Πολεμικής Αεροπορίας (ένας προερχόμενος από τα F-16 και τρεις από τα Mirage 2000) εκπαιδεύονται στη χρήση των πυραύλων με ισχυρότατη ισχύ και με μεγάλη εμβέλεια, όπως οι πύραυλοι Meteor, Scalp, Exocet, Mika αλλά και σε άλλους κατευθυνόμενους πυραύλους ή ακόμα πυραύλους αέρος - αέρος ή αέρος - επιφανείας που διαθέτει σήμερα η Πολεμική Αεροπορία και που εκσυγχρονίζονται. Κυρίως όμως η προσοχή πέφτει στους Meteor που δίνουν δυνατότητα πλήγματος σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, κάνοντας έτσι τα εχθρικά ιπτάμενα ραντάρ αλλά και τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού υποψήφιους για γρήγορη... υποχώρηση μόλις τα αντιληφθούν. Δίνουν απόλυτη κυριαρχία στον εναέριο χώρο ολόκληρου του Αιγαίου. Σε αυτούς τους πυραύλους εκπαιδεύονται οι τέσσερις Έλληνες Επισμηναγοί και οι επιδόσεις τους έως τώρα έχουν εντυπωσιάσει τους Γάλλους.

Έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη εκπαίδευσή τους και στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό των Rafale και στο εξελιγμένο τελευταίας τεχνολογίας ραντάρ του το οποίο είναι ικανό να ιχνηλατεί ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. Έχει τη δυνατότητα το αεροσκάφος αυτό να ιχνηλατήσει έναν στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος- αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF που είναι ενσωματωμένο στο Rafale και λειτουργεί με την τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Την ίδια ώρα άλλοι τέσσερις Έλληνες Επισμηναγοί αναχωρούν για τη Γαλλία για να εκπαιδευτούν και αυτοί στα Rafale και στον οπλισμό τους. Ήδη στη Γαλλία βρίσκονται και 12 Έλληνες μηχανικοί και μόλις οι πρώτοι τέσσερις επιστρέψουν μαζί με το πρώτο μαχητικό στην Τανάγρα, θα αναλάβουν εδώ στην Ελλάδα να εκπαιδεύσουν στα Rafale και άλλους Έλληνες ιπτάμενους.

ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 11/05/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια