«Στο μέλλον περιμένουμε να υποδεχθούμε την Ελλάδα στο πρόγραμμα του F-35, το οποίο είναι φυσική προέκταση της αναβάθμισης των F-16 σε Viper», δήλωσε πρόσφατα ο Τζέφρι Πάιατ
Σε τροχιά ένταξης στο κλαμπ των χωρών που έχουν στο οπλοστάσιό τους F-35 φαίνεται πως μπαίνει χώρα μας.
Πρόσφατα ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρας με κ. Τζέφρι Πάιατ έκανε σαφή αναφορά στο ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα για τα F-35.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα τόνισε ότι η συνεργασία των δυο χωρών στον «Ηνίοχο» είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι οι δεσμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας ανθίζουν τα τελευταία χρόνια.
«Σήμερα η αμυντική μας σχέση είναι από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη. Επενδύουμε σε αυτή τη σχέση διότι μια ασφαλέστερη Ελλάδα είναι επίσης προς όφελος της Αμερικής. Είναι καλό για την περιοχή. Είναι καλό για το ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για τα κοινά συμφέροντα τα οποία εκτείνονται σε μια μεγάλη και στρατηγικά σημαντική περιοχή από τη Μεσόγειο στα Βαλκάνια, τον Περσικό Κόλπο και πέρα από αυτόν.
«Αυτός είναι ο λόγος που στηρίζουμε τόσο πολύ τις επενδύσεις που κάνει η Ελλάδα για να αναβαθμίσει τις δυνάμεις της ύστερα από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι η αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην κατηγορία Viper. Κατά την επίσκεψή μου στην Ανδραβίδα είχα την ευκαιρία ζωής να πετάξω με έναν από τους πιλότους των αμερικανικών F-16 και να δω τις δυνατότητες των συστημάτων αεροναυτιλίας και επικοινωνιών πολλά από τα οποία θα ενσωματωθούν στα αναβαθμισμένα ελληνικά F-16 Viper», είπε αναφερόμενος στην συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας στον αμυντικό τομέα.
«Ακόμα και πέρα από την αναβάθμιση Viper, η Ελλάδα δείχνει ισχυρή δέσμευση στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων της. Η αγορά του κορυφαίου ελικοπτέρου ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60 Romeo θα συνδυαστεί άψογα με τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη Ρ-3Β Orion δίνοντας στην Ελλάδα αξεπέραστη ικανότητα ελέγχου θαλάσσιας περιοχής».
Μάλιστα, ο κ. Πάιατ κάνει σαφή αναφορά στο πρόγραμμα για τα F-35 σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Η έξυπνη χρήση από την Ελλάδα συστημάτων από το πλεόνασμα των αμερικανικών δυνάμεων όπως τα 70 ελικόπτερα Kiowa OH-58 Warrior, τα 10 ελικόπτερα CH-47 Chinook, σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων και αεροκινητήρων θα αυξήσει δραματικά τις ικανότητες της Ελλάδας έναντι λογικού κόστους. Η αμερικανική κυβέρνηση επίσης πρόσφατα ενέκρινε την παραχώρηση 1.200 Μ-117 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού για τον Ελληνικό Στρατό. Και στο μέλλον περιμένουμε να υποδεχθούμε την Ελλάδα στο πρόγραμμα του F-35, το οποίο είναι φυσική προέκταση της αναβάθμισης των F-16 σε Viper. Και μην ξεχνάτε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι πολύ εστιασμένη στην προσφορά μας για το Πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού για τον Εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Φρεγατών που εκπροσωπεί την ευκαιρία μιας ολόκληρης γενιάς να επεκτείνουμε τη ναυτική μας σχέση».
«Βόμβα» από τους αμερικανούς
«Η δυσμένεια της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ λόγω της συμμαχίας της με Ρωσία και Ιράν, σημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον ουσιαστικά το μοναδικό αξιόπιστο κράτος της συμμαχίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της», αναφέρουν οι Αμερικανοί, ρίχνοντας «βόμβα» για τα F-35 και την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα, είναι αναγκαίο να αποκτήσει ένα πιο προηγμένο μαχητικό για να αντιμετωπίσει πιθανές κινήσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ένα τέτοιο μαχητικό αεροπλάνο θα είναι η κορωνίδα της συμμαχικής αεροπορικής δύναμης στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό καθιστά την απόφαση να πουλήσουν οι ΗΠΑ το F-35 stealth fighter jet στην Ελλάδα, επιτακτική», αναφέρει το Νationalinterest.
«Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά την προστασία του μεσογειακού χώρου του ΝΑΤΟ από τη ρωσική επιθετικότητα, η Τουρκία είναι μη αξιόπιστη. Η απόκτηση του F-35 είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, λόγω της ικανότητας του μαχητικού να αποφεύγει την ανίχνευση από τα ρωσικά ραντάρ ενώ συλλέγει πληροφορίες. Η ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο είναι πλέον πραγματικότητα, ιδίως μετά την παρέμβαση και αποστολή δυνάμεών της στη Συρία», σημειώνεται.
2 Σχόλια
https://www.google.com/search?q=F-15EX+F-35+Ελλάδα
ΑπάντησηΔιαγραφήGod bless America, land that I love
ΑπάντησηΔιαγραφή