Το σχέδιο για θητεία με επαγγελματική πιστοποίηση και ο κατάλογος με τις δεξιότητες που θα μπορούν να επιλέξουν οι στρατεύσιμοι - Οι στρατευμένοι θα γνωρίζουν από πριν σε ποιες ειδικότητες θα μπορούν να αποκτήσουν επιπλέον εφόδια
ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
Σχέδιο για θητεία με... πιστοποίηση επεξεργάζεται το υπουργείο Άμυνας προκειμένου οι στρατεύσιμοι κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων να ενισχύουν τις ήδη αποκτηθείσες δεξιότητες ή να καταρτίζονται σε νέες και έτσι να βγαίνουν πιο έτοιμοι στην αγορά εργασίας.
Στόχος του υπουργείου και των επιτελών του είναι να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στη στρατιωτική θητεία. Επιδίωξη του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι, δηλαδή, οι νέοι να μην αισθάνονται το στρατιωτικό ως ένα βάρος και χάσιμο χρόνο αλλά να αντιληφθούν ότι μπορεί να τους προσφέρει επιπλέον εφόδια και κατάρτιση για το μέλλον και την επαγγελματική τους πορεία.
Προ ημερών εξάλλου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» για την αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς (και την εξίσωση της διάρκειάς της σε όλους τους κλάδους) είχε προαναγγείλει τον νέο σχεδιασμό για πιστοποιητικό δεξιοτήτων των οπλιτών επισημαίνοντας πως «(...) επεξεργαζόμαστε σχέδια ώστε η αύξηση των στρατιωτικών υποχρεώσεων των στρατευσίμων να συνδυαστεί και με την ωφελιμότητα της θητείας τους».
Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», είναι οι έξτρα δεξιότητες που θα αποκτούν οι οπλίτες ή η ενίσχυσή τους να συνοδεύεται από ένα πιστοποιητικό, το οποίο μάλιστα θα έχει αντίκρυσμα, θα μετράει δηλαδή, στη μετέπειτα ζωή τους, εκτός Στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο αυτό το διάστημα έχουν αρχίσει οι πρώτες επαφές του υπουργείου Άμυνας και των Επιτελείων με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει το «Know how» σε τέτοιες διαδικασίες. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άλλωστε, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξέπεμψε πολλαπλά σήματα για έναν σχεδιασμό που επιτρέπει πολλές διαδικασίες να απλοποιηθούν.
Χωρίς να έχει ακόμη το συνολικό πλάνο οριστικοποιηθεί δεν αποκλείεται να εξεταστούν και πλατφόρμες e-learning (μάθησης εξ αποστάσεως δηλαδή) οι οποίες έχουν ευρεία εξάπλωση τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην εποχή του κορωνοϊού, και είναι και οικονομικές.
Μολονότι το σχέδιο για θητεία με... πιστοποιητικό βρίσκεται στην αρχική φάση της επεξεργασίας του, οι σκέψεις είναι οι δεξιότητες να αφορούν πεδία που παγίως ενδιαφέρουν τους νέους και παίζουν καταλυτικό ρόλο σε ένα βιογραφικό. Οι ξένες γλώσσες και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις δεξιότητες που θα μπορούν να επιλέξουν οι στρατευμένοι.
ΚΙΝΗΤΡΟ. Πεποίθηση του υπουργείου Άμυνας είναι ότι η ύπαρξη μία τέτοιας δραστηριότητας μάθησης - που δεν αφορά τα στρατιωτικά αντικείμενα - κατά τη διάρκεια της θητείας μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τους νέους. Εκτιμάται δηλαδή ότι θα μπορούσε να τους κινητοποιήσει ώστε να παρουσιάζονται για να υπηρετήσουν σχετικά νωρίς και να μην αφήνουν το στρατιωτικό μετά το τέλος των σπουδών και μεταπτυχιακών τους.
Τώρα, πάντως, ο σχεδιασμός του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι αυτή η νέα προσπάθεια απόκτησης δεξιοτήτων να είναι πολύ πιο οργανωμένη. Οι στρατευμένοι θα γνωρίζουν από πριν σε ποιες ειδικότητες θα μπορούν να αποκτήσουν επιπλέον εφόδια. Και βέβαια αυτή η μάθηση θα συνοδεύεται και από ένα πιστοποιητικό.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Οι ασυρματιστές από τον ΟΤΕ και οι οδηγοί από τον Στρατό
Στο παρελθόν, τις δεκαετίες ’70, '80, ’90, κάποιες από τις ειδικότητες που αποκτούσε κανείς στη θητεία τού έδιναν το «εισιτήριο» για το Δημόσιο ή για άλλες δουλειές στον ιδιωτικό τομέα. Για παράδειγμα, ασυρματιστές ή διαβιβαστές προτιμιούνταν στον ΟΤΕ, ενώ όσοι μάθαιναν οδηγοί κατά τη διάρκεια της θητειάς τους μπορούσαν να αναγνωρίσουν το στρατιωτικό δίπλωμα οδήγησης και στην πολιτική ζωή. Εντούτοις, από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 αυτή η αναγνώριση των στρατιωτικών δεξιοτήτων σταμάτησε να ισχύει.
ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 14/05/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
1 Σχόλια
Ενα πράγμα που δεν καταλαβαίνω ειναι γιατι απλά δεν τη κάνουν την Στρατιωτική θητεία εξάμηνη και να βάζουμε την επιλογή σε ποια περίοδο του χρόνου θα θέλαμε να υπηρετήσουμε. Κάντε το με τετοιο τρόπο ωστε να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ατόμων που μπορουν να υπηρετήσουν καθε περίοδο ωστε να μην επιλέγουν ολοι μονο μια περίοδο. Αυτές οι περιόδους θα μπορούσαν να ειναι (Άνοιξη - Καλοκαίρι) και (Φθινόπωρο - Χειμώνας). Συγνώμη που το λεω αλλα η ζωή ειναι δύσκολη ειμαι σε οικογένεια με οικονομικά προβλήματα και δουλεύω ωστε να υπάρχει ενα εξτρα εισόδημα. Επεισης δεν δικαιούμε καμία μείωση θητείας. Ομως αυτοί οι 12 μήνες που θα χρειαστεί να λείψω ιδιαίτερα μετα απο οτι εχει γινει με το covid μπορει να γονατίσει την οικογένεια μου οικονομικά. Δεν με ενδιαφερει τι εκπαίδευση θα προσφέρετε γιατι ειμαι σίγουρος οτι δεν θα με βοηθήσει στο ιδιωτικό τομέα που εγω δουλεύω και ιδιαίτερα στην σημερνή κοινωνία που οι δεξιότητες αλλάζουν καθε λιγο και λιγάκι. Πρεπει να συνηδιτοποιήσετε οτι με την αύξηση το μονο που κάνατε ειναι να νιώθουν η νέοι της Ελλάδας ακόμη ποιο αδικημένη απο τους θεσμούς του κράτους και τους κανετε να καθυστερούν την θητεία τους ακόμη πιο πολυ. Ο στρατός ειναι μια οικονομική μαύρη τρύπα για εμάς γιατι δεν εχουμε καθόλου εισόδημα εκείνη την περίοδο, τωρα ιδιαίτερα με το Covid συγνώμη που θα σας το πω αλλα η προτεραιότητα μου ειναι η οικογένεια μου και πως θα τα βγάλω πέρα οικονομικά οχι οι Τούρκοι. Αν νοιαζόσασταν για την νεολαία θα μειώνατε έστω την θητεία περετέρω απο οτι ηταν, να η λύση πως θα αυξάνατε το ποσοστό των νέων που θα ερχόντουσαν γιατι θα μπορούσαν να υπολογίσουν ποια περίοδο ειναι η καλύτερη για αυτούς να πάνε. Αν θέλεις καποιος να κανει κατι για εσενα του δίνεις παραπανω επιλογές δεν του αφαιρείς επιλογές και δεν τον τιμωρείς οταν σου λεει οτι χρειάζεται καλύτερες επιλογές. Εμενα ο στόχος μου ειναι να φύγω κάποια μερα απο την Ελλάδα δεν θα πω ψέματα, αλλα εχω ακόμη υποχρεώσεις προς την οικογένεια μου που πρεπει να κρατήσω. Μέσω του εξτρα μισθού που βγάζω πληρώνουμε ποιο αποτελεσματικά τους λογαριασμούς και η αδερφή μπορει να πηγαίνει φροντιστήριο χωρις να φοβόμαστε οτι θα χρειαστεί να το διακόψει. Αυτα που κανετε με το Στρατο απλα βάζει την οικογένεια μου σε χειρότερη κατάσταση. Ο πατέρας μου και η μανα μου ειδη σκοτώνονται στην δουλεια. Οι άνθρωποι τις σημερινής εποχής ζουν μισθό με μισθό δεν εχουν χρονο για την οικονομική τρύπα που ειναι η θητεία ιδιαίτερα για ενα ολόκληρω χρονο κιολας. Αν το κράτος θελει οι νέοι να παραμένουνε και να βοηθήσουν ηρθε η ωρα να χαμηλώσει το κράτος το κεφάλη τους και να δώσει τόπο στα απλα πραγματα που ζητάνε οι νέοι τόσα χρονια οπως την μείωση της θητείας και πρόσβαση στο ταμείο ανεργίας για νέους ανάμεσα απο 23-26 χωρις προϋπηρεσία αν μολις εχεις αρχίσει να ψάχνεις για εργασία. Ευχαριστω για τον χρονο σας.
ΑπάντησηΔιαγραφή