Στρατιωτικό μέτωπο Ελλάδας - Ισραήλ κατά των προκλήσεων της Τουρκίας
του Κώστα Σαρικά
Ειλημμένη απόφαση για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θεωρείται πλέον η αγορά από το Ισραήλ των «φονικών» κατευθυνόμενων Spike NLOS.
Το επόμενο διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες αρχίζει η διαδικασία για να «τρέξει» το πρόγραμμα με διακρατική συμφωνία Ελλάδας και Ισραήλ η οποία θα αφορά στην απόκτηση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού έως και 20 συστημάτων Spike NLOS από την κατασκευάστρια εταιρεία Rafael. Πρόκειται για ολοκληρωμένα συστήματα μάχης τα οποία περιλαμβάνουν την πλατφόρμα μεταφοράς και εκτόξευσης πάνω σε όχημα, το σύστημα αισθητήρων και στοχοποίησης και αριθμό βλημάτων για κάθε σύστημα. To πανίσχυρο Spike NLOS ήδη έχει παρουσιαστεί στα εξειδικευμένα στελέχη του ΓΕΣ και μάλιστα σε διαδικασία βολής σε πραγματικές συνθήκες και έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις. Το ΓΕΕΘΑ έχει ήδη δώσει το «πράσινο» φως για την απόκτησή του και απομένει η συμφωνία ώστε τα πρώτα Spike NLOS να παραδοθούν στο Στρατό Ξηράς ακόμα και μέσα στο 2021 ή τους πρώτους μήνες του 2022.
Πρόκειται για οπλικό σύστημα το οποίο αναμένεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΣ να ενισχύσει κατά κύριο λόγο την άμυνα όλων των νησιών στην περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ ενώ ένας μικρός αριθμός Spike NLOS θα μεταφερθεί σε Μονάδες του Δ΄ Σώματος Στρατού στη Θράκη. Ειδικά για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ακόμα και για τα πιο μικρά όπως το Καστελόριζο τα οποία διαθέτουν περιορισμένο οδικό δίκτυο και έχουν ανάγκη ένα ευέλικτο μικρού μεγέθους αλλά ισχυρό όπλο άμυνας, το Ισραηλινό Spike NLOS θεωρείται ιδανικό. Καθώς διαθέτει μοναδική δυνατότητα στοχοποίησης και προσβολής κάθε είδους στόχων τόσο στην ξηρά όσο στον αέρα αλλά και στη θάλασσα και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις. Μπορεί να μεταφερθεί και να αναπτυχθεί εύκολα και γρήγορα ενώ επιπλέον θεωρείται ως εξαιρετικά απλό στον χειρισμό του.
Το Spike NLOS διαθέτει εμβέλεια που ξεπερνά τα 30 χιλιόμετρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ξηρά με στόχο άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και εγκαταστάσεις αλλά και ενάντια σε θαλάσσια μέσα όπως αποβατικά σκάφη αλλά και μεγαλύτερα πλωτά. Κάθε βλήμα έχει βάρος 70 κιλά και κατευθύνεται εύκολα από τον χειριστή με δυνατότητα να αλλάζει συνεχώς πορεία ακολουθώντας και πλήττοντας στόχους με ακρίβεια εκατοστών και μάλιστα ακόμα και κινούμενους με ταχύτητα. Με εμβέλεια τέσσερις φορές μεγαλύτερη των Hellfire ακόμα και ένα μόνο σύστημα Spike NLOS διαθέτει τρομακτική ισχύ πυρός στο πεδίο των σύγχρονων επιχειρήσεων και ειδικά στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου.
Όμως το ενδιαφέρον των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται ότι έχει προχωρήσει και για τη ναυτική έκδοση του Spike NLOS την οποία ήδη οι Ισραηλινοί έχουν εγκαταστήσει σε Μονάδες του Στόλου τους. Πρόκειται για τετραπλό εκτοξευτή βλημάτων με εμβέλεια 32 χλμ σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία. Τοποθετείται πάνω σε μικρά πλωτά RHIBS (Rigid Hull Inflated Boats) έως και σε μεγαλύτερες Μονάδες όπως Ταχέα Περιπολικά.
Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχεται και η απόκτηση των μεταχειρισμένων οχημάτων M1117. Κλιμάκιο του ΓΕΣ αναμένει από τους Αμερικανούς να δώσουν το «ΟΚ» ώστε να μεταβεί στις ΗΠΑ για να προχωρήσει σε αυτοψία και να διαλέξει έως και 900 Μ1117 για τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς. Το ΓΕΣ έχει καταλήξει στην απόκτηση 900 M1117 -αν και οι Αμερικανοί αποδεσμεύουν έως και 1200- από τα οποία ένας μικρός αριθμός θα χρησιμοποιηθεί ως ανταλλακτικά ενώ τα υπόλοιπα θα εξοπλιστούν με πολυβόλα, βομβιδοβόλα και ασυρμάτους.
0 Σχόλια