Τμήμα ειδικών επιχειρήσεων της Ελλάδας κατά την τριμερή εκπαίδευση με SOF των ΗΠΑ και της Κύπρου στην περιοχή της Κρήτης Πηγή: ΓΕΕΘΑ
Η ιστορική μέρα που παίρνει σάρκα και οστά η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, την βρίσκει να έχει ήδη στις τάξεις της, εκτός των SOF και την πρώτη σειρά ιπταμένων, οι οποίοι θα μεταφέρουν τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων όπου απαιτεί η αποστολή που έχουν πάρει από το Επιτελείο.
Χειριστές των Ειδικών πλέον Ελικοπτέρων, ήδη αποφοίτησαν από τη Σχολή Αεροπορίας Στρατού και ανάμεσα στα ιπτάμενα στελέχη που εκπαιδεύτηκαν, υπηρετώντας το διακλαδικό δόγμα, υπάρχουν και τα πρώτα δυο ιπτάμενα στελέχη από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.
Οι πρώτοι ιπτάμενοι της Αεροπορίας Ειδικών Επιχειρήσεων είναι ο πυρήνας με τον οποίο θα δουλέψουν αποκλειστικά οι Έλληνες SOF οι οποίοι θα χρησιμοποιούν σίγουρα τέσσερα ΝΗ-90, αυτά που έχουν την ανάλογη διαμόρφωση και δυο Chinook. Βεβαίως εφόσον απαιτείται και πάντα αναλόγως της διαθεσιμότητας των πτητικών μέσων, θα χρησιμοποιηθούν κι άλλων τύπων ελικόπτερα.
Όπως έχει ξεκαθαριστεί από Επιτελείς της Αεροπορίας Στρατού, αυτά τα ελικόπτερα με απόφαση της ηγεσίας θα ανήκουν αποκλειστικά στην «αφρόκρεμα» των Ειδικών Δυνάμεων και γι’ αυτό γίνονται και ανάλογες προσθήκες υλικών που εξυπηρετούν τις Ειδικές αποστολές.
Ήδη στο αεροδρόμιο των Μεγάρων γίνονται εργασίες ώστε τα ελικόπτερα των SOF να είναι ξεχωριστά από τα υπόλοιπα, έχοντας όλα εκείνα που χρειάζονται για να μετατρέπονται σε μέσα Ειδικών Επιχειρήσεων. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα και η εκπαίδευση της 2ης σειράς ιπταμένων.
Και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει το Επιτελείο, εκπαιδεύσεις χειριστών που θα εξειδικευτούν στις απαιτήσεις των αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων θα γίνει και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σχολεία και στην Αμερική
Το 160 SOAR (Special Operations Aviation Regiment), Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού οι Έλληνες χειριστές από τους τρεις κλάδους, πέραν των θεωρητικών αλλά απαιτητικών μαθημάτων, θα πρέπει να γράψουν πολλές ώρες, πετώντας χαμηλά σε δύσκολο ανάγλυφο, μέσα σε φαράγγια, χαράδρες κι άλλα δύσκολα σημεία που προσομοιάζουν τις συνθήκες που μπορεί ο αεροπόρος να συναντήσει σε μια αποστολή SOF.
Στο 160 SOAR οι Έλληνες ιπτάμενοι θα εξειδικευτούν στα τροποποιημένα ελικόπτερα για Ειδικές Επιχειρήσεις, όπως είναι τα Ελληνικά ΝΗ-90 και σε πτήσεις ιδιαίτερα χαμηλές, κυρίως νύχτα, όπως δηλαδή προτάσσει οποιαδήποτε επιχείρηση ανά τον κόσμο. Σαφώς στην ηγεσία γνωρίζουν τις αγκυλώσεις και το σαθρό έδαφος που υπάρχει σ’ αυτό το κομμάτι που κυριολεκτικά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Τα ελικόπτερα αφέθηκαν για πολλά χρόνια στην τύχη τους και στις προσπάθειες που κάνει το προσωπικό να τα κρατήσει ζωντανά.
Ανταλλακτικά, παραγγελίες, διαγωνισμοί κι ένας νόμος έκτρωμα που υπήρχε έως πρότινος, κράτησαν για πολλά χρόνια τα ελικόπτερα στο έδαφος.
Η νέα σελίδα στις Ειδικές Δυνάμεις είναι κάτι που θωρακίζει ακόμη περισσότερο την άμυνα της χώρας και κυρίως τους βράχους που κατά διαστήματα μπαίνουν στις ορέξεις των νευρικών γειτόνων. Με τις αλλαγές που γίνονται τώρα και τα Ειδικά Τμήματα Εθνοφυλακής εντάσσονται στη ΔΕΠ κάτι που σημαίνει την σταδιακή αναβάθμιση και αυτών των μονάδων, τόσο σε υλικά αλλά και σε έμψυχο προσωπικό κι αυτό είναι απαραίτητο, όπως σημειώνεται.
Τ’ αγκάθια της ΔΕΠ…
Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, ύστερα από παλινωδίες ετών θα μπορούσε να πει κανείς που παρακολουθεί το θέμα αυτό, επιτέλους απαγκιστρώθηκε από την «βαριά» για πολλούς και κυρίως πολιτικούς λόγους, αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων η οποία όμως κι αυτή πρέπει να γίνει και να μην αποφασίζουν για τα στρατόπεδα οι βουλευτές ή οι δήμαρχοι.
Οι Έλληνες SOF έχουν αποσπάσει τα πιο θετικά σχόλια, από τους συναδέλφους τους στο εξωτερικό, ανταλλάσσουν τεχνογνωσία με τις πιο φημισμένες μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, αποκτούν ξεχωριστή συλλογική οντότητα μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις κι από το Β’ εξάμηνο του 2019 σε επίπεδο Συμμαχίας, οι Έλληνες μαθαίνουν όλο και περισσότερα που αφορούν την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναδύονται στην περιοχή.
Το ΚΥΣΕΑ επικύρωσε αυτή την καινοτομία για τις Ειδικές Επιχειρήσεις ώστε να ξεφύγουν οι Commandos από τα εγχειρίδια του 1970. Όμως ο φάκελος της ΔΕΠ είχε πολλά «αγκάθια» που ενόχλησαν και εντός των ανωτάτων αξιωματικών. Το «μεγάλο πρόβλημα» ήταν ότι πρέπει να υπάρχει πάντοτε επικεφαλής Αντιστράτηγος των Ειδικών Δυνάμεων στο ΓΕΕΘΑ και στο πλευρό του εκάστοτε Αρχηγού κι εκείνος να τρέχει τις Ειδικές Επιχειρήσεις των τριών κλάδων.
Τα θεμέλια αυτής της Διοίκησης αν θέλει κανείς να πει την αλήθεια, ανήκουν εξ ολοκλήρου στον σημερινό Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, που έδωσε πολλές μάχες στα συμβούλια ανωτάτων γι’ αυτό το «παιδί του».
0 Σχόλια