Αμερικανοί για αυτοψία στο Μαραθώνα - Έλληνες στις ΗΠΑ για εκπαίδευση
του Κώστα Σαρικά
Το ένα μετά το άλλο σπάνε τα ρεκόρ στη διαδικασία απόκτησης από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό των υπερσύγχρονων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60 ROMEO. Μέσα στον Μάϊο, Αμερικανοί από το US NAVY καταφθάνουν στην Ελλάδα. Το κλιμάκιο του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού αλλά και στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin θα μεταβούν στη Βάση Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα για να προχωρήσουν σε έλεγχο των εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν τα επτά ROMEO τα οποία αποκτά το επόμενο διάστημα το Πολεμικό μας Ναυτικό.
Ουσιαστικά το κλιμάκιο των Αμερικανών πέρα από την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων και τη συνεργασία με τους Έλληνες τεχνικούς θα προετοιμάσει το έδαφος και θα «τρέξει» τις διαδικασίες για την πιο γρήγορη ενσωμάτωση των πανίσχυρων MH-60 στη Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού και στην 1η Μοίρα ελικοπτέρων. Θα είναι τα ελικόπτερα τα οποία θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα γερασμένα πλέον-ακόμη όμως αξιόμαχα- AB 212ASW.
Έλεγχος και προετοιμασία εγκαταστάσεων, εκπαίδευση στελεχών, τεχνική υποστήριξη και ροή ανταλλακτικών και αναλώσιμων θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης των Αμερικανών με την Βάση Ελικοπτέρων στο Μαραθώνα να βρίσκεται ήδη σε «πυρετό» και υψηλή κινητικότητα αφού 24 χρόνια μετά την απόκτηση των S-70 AEGEAN HAWK το Πολεμικό Ναυτικό προμηθεύεται καινούργιο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο.
Ταυτόχρονα σε εξέλιξη βρίσκονται και οι προετοιμασίες για την μετάβαση στις ΗΠΑ των Ελλήνων χειριστών και τεχνικών οι οποίοι θα εκπαιδευτούν πάνω στα Romeo. Πρόκειται για έμπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού τα οποία προέρχονται από την 1η Μοίρα Ελικοπτέρων που επιχειρούν εδώ και χρόνια με τα AB-212. Χειριστές που γνωρίζουν άριστα το δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου και τεχνικοί που έχουν καταφέρει να διατηρούν «ζωντανά» τα καταπονημένα με χιλιάδες ώρες πτήσης ελικόπτερα. Η εκπαίδευση των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού θα γίνει με fast track διαδικασίες προκειμένου το συντομότερο δυνατό να έχουν πάρει την απαραίτητη πιστοποίηση για να πετούν και να συντηρούν τα ROMEO.
Και αυτό γιατί την ίδια ώρα ένας «αγώνας δρόμου» βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου το πρώτο αν όχι τα δύο πρώτα από τα συνολικά επτά Αμερικανικά ελικόπτερα MH-60R να προσγειωθούν μέσα στο 2021 στη Βάση Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ συντονίζουν τις προσπάθειές τους ώστε οι διαδικασίες να «τρέξουν» με τον ταχύτερο τρόπο και τα ROMEO να βαφτούν όσο το συντομότερο με τα χρώματα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ήδη υπεγράφη από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων η απαντητική επιστολή προς τους Αμερικανούς με την οποία γίνεται δεκτή η προσφορά των επιπλέον τριών ROMEO με την Ελλάδα να πετυχαίνει μείωση της τελικής τιμής και σύντομη παράδοση. Για το Πολεμικό Ναυτικό η απόκτηση των καλύτερων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων στον κόσμο βρίσκεται στις προτεραιότητες καθώς τα επόμενα χρόνια το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα διαθέτει έξι υποβρύχια «214» αντίστοιχα με τα Ελληνικά κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ». Απέναντι στην Τουρκική απειλή ο Στόλος θα απαντήσει με επτά υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα. Μαζί με τα εκσυγχρονισμένα S-70 AEGEAN HAWK αλλά και τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3 ORION στήνει την πιο ισχυρή ανθυποβρυχιακή «ασπίδα» όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο.
0 Σχόλια