Από την ΕΣΣΟ του Μαΐου μπαίνει σε εφαρμογή το νέο καθεστώς - Το 9μηνο θα ισχύσει και για ναύτες και σμηνίτες που υπηρετούν σε πλοία και ακριτικές περιοχές
ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου το σχέδιο εξίσωσης της στρατιωτικής θητείας και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με την αύξηση της διάρκειάς της στον Στρατό Ξηράς κατά τρεις μήνες. Παράλληλα, το 9μηνο της θητείας στην ακριτική ζώνη θα ισχύει όχι μόνον για τον Στρατό Ξηράς, αλλά και για ναύτες και σμηνίτες, που αποκτούν πλέον κι αυτοί το δικαίωμα της μειωμένης θητείας. Πλέον οι στρατεύσιμοι εκτός μεθοριακών μονάδων και στα τρία «όπλα» θα υπηρετούν 12 μήνες και ο στόχος των επιτελών του «Πενταγώνου» είναι με αυτόν τον τρόπο να αυξηθεί η επάνδρωση σε μονάδες και φυλάκια και συνακόλουθα τα σύνορα να θωρακιστούν κι άλλο, σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις.
Οι αλλαγές, όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας, ξεκινούν να ισχύουν από τη Γ' ΕΣΣΟ κατάταξης στον Στρατό Ξηράς, δηλαδή από τον προσεχή Μάιο. Ο σχεδιασμός είναι η κατάταξη στον Στρατό Ξηράς να πραγματοποιηθεί από 17 ως 20 Μαΐου. Μία εβδομάδα νωρίτερα όμως - όπως γίνεται παγίως - θα καταταγούν με τις νέες ρυθμίσεις όσοι είχαν πάρει αναβολή για λόγους υγείας.
ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ. Από 9 μήνες που ήταν έως τώρα η θητεία στον Στρατό Ξηράς τώρα διαμορφώνεται στους 12 μήνες, προκειμένου να έχει την ίδια διάρκεια, όπως και στο Ναυτικό και στην Αεροπορία. Εν τούτοις, οι νέοι που έχουν ειδοποιηθεί για να παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες θα έχουν δύο επιλογές: Όσοι δηλώνουν από την αρχή της κατάταξής τους ότι θέλουν να παραμείνουν για το σύνολο της θητείας τους σε μονάδες των συνόρων θα κάνουν στρατιωτικό 9 μήνες.
Η ίδια δυνατότητα, 9μηνης θητείας, θα παρέχεται και στους στρατεύσιμους της Αεροπορίας και του Ναυτικού. Θα ισχύει και γι' αυτούς, αρχής γενομένης από τις ΕΣΣΟ του Μαΐου.
Η ΛΙΣΤΑ ΓΙΑ 9ΜΗΝΟ. Συγκεκριμένα, οι νεοσύλλεκτοι και των τριών κλάδων που θα δηλώσουν ότι θα εκπληρώσουν όλη τη θητεία τους σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές μόνο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Κάλυμνου, Καρπάθου, Κάσου, Κω, Ρόδου και σε πολεμικά πλοία Συγκροτήματος Αρχηγείου Στόλου, Συγκροτήματος Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (ΔΔΜΝ), Υπηρεσίας Φάρων και Υδρογραφικής Υπηρεσίας για το Πολεμικό Ναυτικό θα κάνουν 9 μήνες. Κατ' ουσίαν, εννέα μήνες θητείας σε πολεμικό πλοίο ολοκληρώνουν στο εξής τη στρατιωτική υποχρέωση.
Στο υπουργείο Άμυνας εκτιμούν ότι η δυνατότητα για 9μηνη θητεία θα λειτουργήσει ως κίνητρο και μεγάλη μερίδα νεοσύλλεκτων θα προτιμήσουν μονάδες των συνόρων. Αντίθετα, όσοι δηλώσουν ότι επιθυμούν να κάνουν μέρος της θητείας του και σε μονάδες αστικών κέντρων θα κάνουν στρατιωτική θητεία 12 μηνών.
Σημειώνεται ότι παγίως οι «σειρές» που κατατάσσονται τους καλοκαιρινούς μήνες είναι μειωμένες σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές. Εκτιμάται δηλαδή ότι το φθινόπωρο σε κάθε σειρά κατατάσσονται περί τους 9.000 - 10.000 και στα τρία Όπλα, ενώ στις καλοκαιρινές περί τις 6.500 -7.000. Επιδίωξη είναι με τις ρυθμίσεις να υπάρξει ισορροπία. Επιπλέον, στο υπουργείο Άμυνας θεώρησαν σκόπιμο να προχωρήσουν στην αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς και για ακόμη έναν λόγο. Είχαν διαπιστώσει ότι κάποιες από τις γεννήσεις αρρένων στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν μειωμένες. «Σύντομα αυτό θα το βρίσκαμε μπροστά μας με μειωμένες ΕΣΣΟ» έλεγαν ανώτατες πηγές στα «ΝΕΑ».
ΜΕ ΜΟΡΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Στο μεταξύ, ακόμη πιο αυστηρά μέτρα παίρνουν σε ΓΕΕΘΑ και Επιτελεία για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού στο στράτευμα. Έτσι, από τις ΕΣΣΟ του Μαΐου και στους τρεις κλάδους οι νεοσύλλεκτοι θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού 48-72 ώρες προτού παρουσιαστούν.
Πάντως, η ανανέωση και η ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αντιμετωπίζεται μόνο με την εξισορρόπηση της στρατιωτικής θητείας, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Άμυνας. Έχει αποφασιστεί οι Ένοπλες Δυνάμεις να ενισχυθούν την επόμενη πενταετία με 15.580 επαγγελματίες (με αύξηση εισακτέων στις παραγωγικές Σχολές ΕΔ, προσλήψεις ΕΠΟΠ και ΟΒΑ) για να δοθεί λύση στην υποστελέχωση και γήρανση του προσωπικού. Πριν από έναν μήνα δε ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης 1.600 Επαγγελματιών Οπλιτών.
«Θητεία με ωφελιμότητα»
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
«Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που κάνουμε για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός από τις προσλήψεις 1.500 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) σε βάθος 5ετίας, αλλά και την αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, από την επόμενη ΕΣΣΟ προχωρήσαμε και σε αύξηση της θητείας των στρατευσίμων σε 12 μήνες, εκτός από αυτούς που θα υπηρετήσουν όλη τη θητεία τους σε παραμεθόριες περιοχές (Έβρο, νησιά, καθώς και κάποιες εξειδικευμένες μονάδες στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία, όπως πλοία, ναυτικά κλιμάκια νησιών, σμηναρχίες μάχης νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, Μοίρες ραντάρ). Οι σχετικές μονάδες έχουν ήδη εξειδικευτεί με διαταγές των Γενικών Επιτελείων.
Στόχος του μέτρου εξισορρόπησης της θητείας και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η αύξηση του ποσοστού επάνδρωσης σε μονάδες που για λόγους επιχειρησιακούς, αλλά και λειτουργικούς αυτό κρίνεται απαραίτητο. Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε σχέδια ώστε η αύξηση της διάρκειας των στρατιωτικών υποχρεώσεων των στρατευσίμων να συνδυαστεί και με την ωφελιμότητα της θητείας τους».
ΠΗΓΗ: NEA 26/04/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
0 Σχόλια