Η πιθανή προσθήκη των SPIKE NLOS στα επιθετικά ελικόπτερα Apache A αλλά και η αναβάθμισή τους από το Ισραήλ δίνει νέα πνοή στην Αεροπορία Στρατού. Πηγή εικόνας: Επίσημη ιστοσελίδα RAFAEL (https://www.rafael.co.il/press/rafael-to-showcase-next-generation-combat-vehicle-suite-for-increased-lethality-maneuverability-and-situational-awareness/)
Το μυστικά και τις τρομακτικές δυνατότητες του SPIKE NLOS μαθαίνουν οι Αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς και κρατούν πολύτιμες σημειώσεις μιας και οι αναφορές τους θα είναι ιδιαίτερης και βαρύνουσας σημασίας για το Επιτελείο, μόλις επιστρέψουν από το Ισραήλ.
Εδώ και μια εβδομάδα βρίσκεται στο Τελ Αβίβ το Ελληνικό κλιμάκιο και συμμετέχει σε προγραμματισμένες επιδείξεις των δυνατοτήτων του αντιαρματικού όπλου, που αλλάζει δραματικά τις ισορροπίες, υπέρ αυτού που το αποκτά. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές τα στελέχη του Στρατού Ξηράς είδαν να πραγματοποιούνται αρχικά βολές με τον προηγμένο πύραυλο τόσο από όχημα 4x4, αλλά αυτό που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον είναι αυτά που προσφέρει το SPIKE τοποθετημένο στα Apache.
Το ζωηρό Ελληνικό ενδιαφέρον για τα SPIKE έχει εκφραστεί εδώ και καιρό από την πολιτική και κυρίως την στρατιωτική ηγεσία, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επιθυμεί να διασκορπίσει το αντιαρματικό αυτό από τον Έβρο έως το Καστελόριζο, αλλά και να αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των επιθετικών ελικοπτέρων με το πιστοποιημένο Ισραηλινό όπλο που αλλάζει το επιχειρησιακό πλεονέκτημα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Αθήνα και Τελ Αβίβ έχουν διευρύνει την αμυντική συνεργασία τους σε πολλούς τομείς, πέραν των κοινών εκπαιδεύσεων, με το Ισραήλ να εγγυάται το επιχειρησιακό μέλλον αρκετών οπλικών συστημάτων. Ανάμεσά τους- το γράψαμε πρόσφατα σε ρεπορτάζ μας τα μεταγωγικά C-130, αλλά πριν από αυτές τις συζητήσεις είχαν προηγηθεί πολλές, και συνεχίζονται, ακόμη και για την αναβάθμιση και υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων Apache A.
Η ενσωμάτωση της Ισραηλινής υψηλής τεχνολογίας είναι αυτή που έχει αφυπνίσει το Ελληνικό Επιτελείο, πέραν της γεωστρατηγικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί.
Το SPIKE NLOS σε Apache της Αεροπορίας Στρατού και στους SOF
Πάντως η επικείμενη προσθήκη- εφόσον όλα πάνε όπως τα υπολογίζουν στο Επιτελείο και το υπουργείο- στην Ελληνική φαρέτρα θα προσδώσει ασύλληπτη αναβάθμιση στα ελικόπτερα Apache A, σε συνδυασμό πάντοτε με όσα είχαν συζητήσει και στο παρελθόν τα δυο μέρη για την αναβάθμισή τους.
Όπως εξηγούσαν ιπτάμενοι των επιθετικών ελικοπτέρων, το SPIKE NLOS εκτός από το πλεονέκτημα ενός πλήγματος πέραν από τον οπτικό ορίζοντα και σε βάθος, προσδίδει υψηλή επιβιωσιμότητα στα επιθετικά ελικόπτερα και τους ιπταμένους τους καθώς πλέον το Apache A θα μπορεί να βάλει από πολύ μεγαλύτερη απόσταση με συνέπεια να μην κινδυνεύει από τα αντιαεροπορικά του αντιπάλου. Μπορεί ο καθένας ν’ αντιληφθεί τη διαφορά, καθώς το Apache σήμερα μπορεί να βάλει στα 8 χλμ με τους πυραύλους Hellfire ενώ με την προσθήκη του SPIKE NLOS υπέρ διπλασιάζεται η απόσταση.
SPIKE NLOS συναντάμε πέραν του Ισραήλ και στα επιθετικά ελικόπτερα Tiger του Ισπανικού Στρατού, ενώ έχουν δοκιμαστεί και σε ελικόπτερα Black Hawk Ειδικών Επιχειρήσεων.
Άρα έχουμε μια ακόμη πτυχή που μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη με τα τμήματα Ειδικού Πολέμου, του νέου επιχειρησιακού πυλώνα του ΓΕΕΘΑ από τη στιγμή όπου η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα έχει και δικά της πτητικά μέσα. Στους SOF είναι εύλογο ότι μια τέτοια προσθήκη θα δώσει μεγάλη καταστρεπτική ικανότητα σε μεγάλη εμβέλεια και πίσω από εχθρικές γραμμές.
Το SPIKE είναι ένα «πολυεργαλείο» και επισημαίνεται ότι θεωρείται ένα πολύ ξεχωριστό όπλο και για μάχες εντός αστικές περιοχές. Μπορεί να βάλει από ένα παράθυρο ενός κτηρίου καθώς έχει πολύ μικρότερη εκτόνωση αερίων από όλα όσα παρόμοια όπλα διαθέτει ο ΣΞ σήμερα.
Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τις ναυτικές Ειδικές Επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν στόλο με Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές φαίνεται ότι και αυτές μπαίνουν μέσα στον ευρύ σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων που θα γίνουν χρήστες του SPIKE NLOS αν όλα πάνε βάση του υπάρχοντος σχεδιασμού του Επιτελείου.
Οι Ισραηλινοί πάντως έχουν πιστοποιήσει το SPIKE NLOS και ως όπλο κατά των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, με ότι σημαίνει αυτό για την Ελληνική πραγματικότητα και τις ασύμμετρες απειλές που μπορεί να δεχτεί…
«Μακρύ δόρυ» σε Σχηματισμούς της ΑΣΔΕΝ
Εκτός από τις δυνάμεις του Δ’ Σώματος Στρατού που πρώτες θα πρέπει να οπλιστούν με αυτή την τρομακτική ισχύ πυρός, το Ισραηλινό ξεχωριστό οπλικό σύστημα έχει μοναδικές δυνατότητες και για τις μονάδες της ΑΣΔΕΝ οι οποίες με το SPIKE ουσιαστικά αποκτούν ένα «μακρύ δόρυ» για την προσβολή αποβατικών δυνάμεων αλλά και εχθρικών μονάδων επιφανείας, που θα βρίσκονται σε ικανή απόσταση από το νησιωτικό χώρο.
Είναι ένα σύστημα που από μόνο του αλλάζει τα δεδομένα σε ξηρά θάλασσα και αέρα σε τακτικό επίπεδο, ανανεώνει την ισχύ πυρός σε ευρύ φάσμα του Στρατού Ξηράς για την καταστροφή στόχων με αποστάσεις πέραν από τον οπτικό ορίζοντα και με ιδιαίτερα υψηλή ακρίβεια.
Στρατιωτικές πηγές σχολίαζαν ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες απαγόρευσης πλεύσης σε εχθρικά πλοία διότι πρόκειται για ένα όπλο που δύσκολα κάποιος θα ρισκάρει τη διέλευσή του ή κάποια ενέργεια προς το νησί αφού ξέρει πως απέναντί του υπάρχει «κάτι» που δεν εντοπίζεται ούτε πριν, ούτε μετά την εκτόξευσή του, παρά μόνο όταν έχει προσεγγίσει δραματικά τον στόχο, δηλαδή πάρα πολύ αργά…
Θεωρείται ιδανικό για την καταστροφή αρμάτων μάχης και για στόχους υψηλής ευκαιρίας και δεν είναι άδικο, όπως λένε οι ειδικοί πως θεωρείται ως το αντίπαλον δέος του Αμερικανικής παραγωγής FGM-148 Javelin.
Η έκδοση του SPIKE NLOS με το βλήμα μεγάλων αποστάσεων που ενδιαφέρει την Ελλάδα έχει την ικανότητα του «βάλω - παρατηρώ κι ανανεώνω τα δεδομένα σκόπευσης», δηλαδή πρόκειται για λειτουργία LOAL (Lock on after Launch), εγκλωβισμός δηλαδή του στόχου μετά τη βολή.
Τι σημαίνει αυτό, ότι ο χειριστής βάλει με το SPIKE, το βλήμα κατευθύνεται στην «περιοχή ενδιαφέροντος» και μέσω της υπέρυθρης κεφαλής στέλνει εικόνα στον χειριστή, που βρίσκεται πολύ πίσω κι αυτός εντοπίζει τον στόχο όσο το βλήμα είναι εν πτήσει.
Άρα τα νησιά και τα τμήματα εθνοφυλακής δεν αποκλείεται να έχουν κι έναν ακόμη ρόλο, αυτόν του κυρίαρχου ρυθμιστή των θαλασσίων οδών…
0 Σχόλια