F-15 Eagle της USAF το 2018 κατά τη συμμετοχή τους στην άσκηση Ηνίοχος της Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγή: Hellasjournal
Η ανταπόδοση της επαναπροσέγγισης και των φιλικών- συμμαχικών σχέσεων που αναπτύσσονται με τον αραβικό κόσμο παίρνουν σάρκα και οστά καθώς μετά τα F-16 Block 60 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στην 115 Πτέρυγα Μάχης από το πρωί της Τρίτης φτάνουν Σαουδάραβες, ενώ το Σάββατο στον διάδρομο προσγείωσης της κρητικής πτέρυγας θα προσγειωθούν έξι F-15 SA Eagle της RSAF.
Εκτός από την πολιτική σε κορυφαίο επίπεδο, την διπλωματική επαναπροσέγγιση με τις χώρες του κόλπου, παρατηρείται και η ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας, κάτι που επαληθεύεται και με την άφιξη των Αραβικών F-15 στη Σούδα.
Από το πρωί της Τρίτης το πρώτο VIP αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας θα τροχοδρομήσει στην 115 Πτέρυγα Μάχης, ενώ από το πρωί της Τετάρτης έως την Παρασκευή θα υπάρχουν πτήσεις Cargo με C-130 που μεταφέρουν προσωπικό εδάφους, πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών F-15 και οτιδήποτε χρήσιμο αναλώσιμο απαιτείται για το διάστημα που θα μείνουν στην Κρήτη τα στελέχη της RSAF.
Το Σάββατο αναμένεται η υποδοχή του Comao των F-15 Saudi Advanced Eagle της Royal Saudi Air Force στη Σούδα κι από τις 16 Μαρτίου πιθανά έως τα τέλη του μήνα, τα «μπλε φτερά» αναμένεται ότι θα βάλουν πολλές εξόδους μαζί με τον διαφορετικό τύπο μαχητικού που φιλοξενούν σ’ όλο το εύρος του FIR Αθηνών. Η απόφαση για την αποστολή της πολυπληθούς αποστολής των Σαουδαράβων ήδη από τις αρχές του χρόνου, όπου έγινε γνωστό το «deal» αυτής της συνεκπαίδευσης, προκάλεσε εκνευρισμό στη γείτονα με την εφημερίδα hurriyet να σημειώνει ότι πρόκειται για μια απόφαση που την «χρεώνουν» στον πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν.
H διμερής εκπαίδευση με τα Ελληνικά φτερά είναι ένα σαφές άνοιγμα των Αράβων, με επιδίωξη την συν αντίληψη με μια Νατοϊκή χώρα και ταυτόχρονα εντάσσεται και στο πλαίσιο της εξαμερούς «philias», με τα κοινά συμφέροντα στην Αν. Μεσόγειο και πέρα από αυτήν.
Σαφώς η Σαουδική Αραβία βλέπει φιλικά την Ελλάδα σ’ ότι αφορά τις ενεργειακές επιδιώξεις στην περιοχή και την ίδια στιγμή έχει στοχοποιήσει την Άγκυρα που επιχειρεί την επέκτασή της με επιθετικό τρόπο και παρεμβατισμό στον αραβικό κόσμο.
Τα ανοίγματα που έχει κάνει η γείτονα θεωρούνται από τον Αραβικό κόσμο και το Ριάντ, λίαν επικίνδυνα για την επιρροή στην ευρύτερη περιοχή. Η προσέγγιση Ελλάδας- Σαουδικής Αραβίας και Κύπρου αντισταθμίζει τις τουρκικές αξιώσεις και είναι σαφές το μήνυμα που εκπέμπεται από αυτές τις συμμαχίες.
Μετά τις ΗΠΑ η RSAF ψήφισε HAF…
Πάντως η ψήφος στην HAF από την Σαουδική Αραβία δείχνει ότι οι Άραβες μετά τ’ αμερικανικά φτερά που επανειλημμένως έχουν λάβει μέρος στην διασυμμαχική άσκηση RED FLAG, ψηφίζουν την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία που έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη.
Οι ιπτάμενοι της Σαουδικής Αραβίας όπως και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχουν εκπαιδευτεί εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ κι έχουν απορροφήσει πλήρως την αμερικανική αεροπορική κουλτούρα.
Η συνεκπαίδευση με τα F-15 της Σαουδικής Αραβίας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Έλληνες ιπταμένους να βρεθούν δίπλα αλλά και απέναντι από ένα μαχητικό 4,5 γενιάς με κορυφαίες δυνατότητες. Πηγή: Hellasjournal
Επιχειρούν δε στην Υεμένη κατά των ανταρτών που είναι αυτονομιστικό κίνημα, υποστηριζόμενο από την Τεχεράνη. Έχουν εμπλακεί σε εκτεταμένες αεροπορικές επιχειρήσεις τον τελευταίο χρόνο κι έχουν χάσει ένα F-15 από αντιαεροπορικά πυρά.
Σε επίπεδο συνεκπαίδευσης, οι Σαουδάραβες καλούνται να βρεθούν στο φτερό, αλλά κι απέναντι από μια πολεμική αεροπορία που είναι από τις κορυφαίες στο ΝΑΤΟ. Για τους Σαουδάραβες είναι ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον που καλούνται να επιχειρήσουν κι αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ίδιους. Τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν εμπειρία Comao με F-15, τόσο με Αμερικανικά όπου συχνά προσγειώνονται στη Σούδα, αλλά και με τη συμμετοχή τους στον “Ηνίοχο” εδώ και αρκετά χρόνια.
Το F-15 SA Eagle είναι ένα μαχητικό ιδιαίτερα υψηλών επιδόσεων, σαφώς σ’ ότι αφορά τις ικανότητες στον εναέριο αγώνα αλλά και στις αποστολές αέρος- εδάφους. Θεωρείται δικαίως από τους κορυφαίους τύπους αεροσκαφών 4,5 γενιάς, με δυνατότητες που προσομοιάζουν εκείνες των νεοαποκτηθέντων από την Ελλάδα γαλλικών Rafale.
Οι αποστολές που σχεδιάζονται, όπως σημειώνεται από το αεροπορικό επιτελείο, περιλαμβάνουν μαχητικά αεροσκάφη απ’ όλες τις πολεμικές μοίρες της HAF.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην πλήρη ομογενοποίηση του στόλου των F-15. Αγόρασε 84 καινούρια με όλες τις σύγχρονες ηλεκτρονικές δυνατότητες που έχει το συγκεκριμένο μαχητικό και προχώρησε στην αναβάθμιση ακόμη 84 παλαιότερων F-15 Strike Eagle στο επίπεδο «Advanced Eagle». Αυτή η κίνηση βεβαίως κόστισε 15 δις και με τον πλήρη οπλισμό έφτασε τα 18.
0 Σχόλια