Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.
1. Το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα αποτελεί μείζον διαρθρωτικό ζήτημα της εθνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, αφού άρχισε να απασχολεί την πολιτεία αμέσως σχεδόν μετά την ουσιαστική εφαρμογή του θεσμού των κοινωνικών ασφαλίσεων με τον α.ν.1846/51. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε πολυάριθμες προσπάθειες έχουν καταβληθεί για την επίλυση του ελληνικού παράδοξου με τους 327 φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης που λειτουργούσαν το έτος 1990. Η διαδικασία των ενοποιήσεων ξεκίνησε με την ψήφιση του ν. 2084/1992 και ολοκληρώθηκε με το ν. 4387/2016, με τον οποίο δημιουργήθηκε ο Ε.Φ.Κ.Α. και το ν. 4670/2020 για τη δημιουργία του e-Ε.Φ.Κ.Α. και τη διοικητική και οργανωτική ενοποίηση, καθώς ενοποιούνται όλοι οι ασφαλιστικοί φορείς απονομής σύνταξης και εφάπαξ παροχής.
2. Ως γνωστόν μια σειρά από τέλη και φόροι υπέρ τρίτων με το ν. 4254/14 καταργήθηκαν. Να σημειωθεί πως οι μη ανταποδοτικές χρεώσεις υπέρ τρίτων (οι αποκαλούμενοι και «κοινωνικοί πόροι») αποτελούσαν θεσμοθετημένες οικονομικές επιβαρύνσεις, που επιβάλλονται σε φορολογούμενους ή συναλλασσόμενους, άτομα ή επιχειρήσεις, για την οικονομική ενίσχυση τρίτων (ιδίως όσων «συνδικάτων» είχαν τη δύναμη να πιέσουν). Τρίτοι μπορεί να είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, ασφαλιστικά ταμεία και άλλα ιδρύματα δημόσια ή ιδιωτικά. Ορισμένοι πόροι έπρεπε να καταργηθούν, τόσο γιατί εξαλείφτηκαν οι αιτίες επιβολής τους, όσο και γιατί δεν ήταν δίκαιοι. Κάποιοι άλλοι όμως, ιδίως αυτοί που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον δεν μπορούν να αναπληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό ή άλλο τρόπο, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα και αδυναμία καταβολής παροχών και συντάξεων προς τους ασφαλισμένους. Το βέβαιο είναι ότι, στο πλαίσιο και των μνημονιακών δεσμεύσεων, υπήρξε ανάγκη εξορθολογισμού όλων των μην ανταποδοτικών χρεώσεων.
3. Η θεσμοθέτηση των εν λόγω «πόρων» δημιουργούν καταστάσεις ανισότητας υπέρ των ασφαλισμένων για τους οποίους αυτοί προβλέπονται και σε βάρος των λοιπών, αλλοιώνουν τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και νοθεύουν τον ανταγωνισμό και την ελεύθερη ανάπτυξη της οικονομίας, αφού στην ουσία συνιστούν έμμεση φορολογία και έρχονται σε αντίθεση και με τις αρχές του Κοινοτικού Δικαίου. Σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν εισφορές των ασφαλισμένων, αλλά χρήματα των φορολογούμενων.
4. Είδαμε πρόσφατα νέα δημοσιεύματα για την περικοπή των «κοινωνικών πόρων» από τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικότερα το Υπουργείο Οικονομικών θέτει θέμα για το 4% που πήγαινε από εξοπλιστικά προγράμματα στο Μετοχικό Ταμείο του Όπλου, στο οποίο γινόταν κάποιο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αυτά αφορούν κυρίως την Αεροπορία (βλ. Rafale) και το Ναυτικό (βλ. Φρεγάτες) και δημιουργούν τεράστια ανισότητα και αδικία για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (Μ.Τ.Σ.). Θεωρεί υψηλό το ποσοστό και ζητά περικοπή του. Επίσης τίθεται το ζήτημα, το όποιο ποσοστό απομείνει από τα εξοπλιστικά να μην πηγαίνει στο Ταμείο του Όπλου, αλλά να μοιράζεται και στα τρία!!! Τη θέση αυτή φέρεται να συμμερίζεται (σ.σ. ορθώς) το ΓΕΕΘΑ/ΥΠΕΘΑ. Στόχος είναι να στηριχθεί και το Μ.Τ.Σ. Και αυτό αποτελεί λύση και όχι η αυθαίρετη (και εν πολλοίς παράνομη) προσπάθεια «απαλλοτρίωσης» των περιουσιακών δικαιωμάτων μερίδας των μετοχομερισματούχων. Τελικά συνιστά ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης!!!
9 Σχόλια
χωρις ...καμια ! εισφορα θελετε και ενισχυση του ταμειου σας....κυριε αντιστατηγε ε.α της αστυνομιας ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλο η εισφορά που ο καθένας πληρώνει με βάση το βαθμό του κλπ και άλλο οι κοινωνικοί πόροι που πληρώνει ο κοσμάκης. Και οι οποίοι είναι θέμα χρόνου να καταργηθούν.
ΔιαγραφήΠρος ανώνυμο Τρίτη, Μαρτίου 02, 2021 11:14:00 μ.μ και φυσικά προς τον συντάκτη του άρθρου.
ΔιαγραφήΞαφνικά καημός μεγάλος για το τι πληρώνει ο κοσμάκης και αδικία μεγάλη βλέπετε στον μη καταμερισμό των εσόδων ενός ταμείου, δεν ξέρω αν είχατε τον ίδιο καημό όταν εξοπλίζονταν ο στρατός, πιθανότατα τώρα σας προέκυψε όλως τυχαία, τώρα που είναι υφεθα, αγεεθα, αγες απ' το ίδιο "μαγαζί", το είδατε σαν μεγαλη ευκαιρία κάτι σαν ένεση αδρεναλίνης για το ταλαιπωρημένο σας ταμείο. Αν είσαστε δε αστυνομικός καλά τα λέει ο KOSTANTINOS, συνεισφέρετε στο ταμείο όπως τα μέλη του στρατού και ύστερα μιλήστε για πόρους, ανισότητες, κοινοτικά δίκαια και αερολογίες.
Πριν γράψεις κάτι για ένα θέμα τουλάχιστον ενημερώσου για αυτό. Αν διαβάσεις τι έγραφαν οι ορκωτοί λογιστές για το εν λόγω ταμείο θα τράβαγες τα μαλλιά της κεφαλής σου . Το ταμείο αυτό είχε την μεγαλύτερη περιουσία από τα άλλα δύο ταμεία .και αφού κατάφερε /ραν να το ρίξουν έξω θέλουν να κάνουν το ίδιο και στα άλλα δύο. Δεν γράφω αλλα !!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εισφορα στα Μ.Τ ειναι μια δκαιη επβραβευση στα στελεχη για τις αδικιες που υπεστησαν επι σειρα ετων πχ ΠΟΤΕ δεν ελαβαν χρηματα για υπερωριες ,αργιες,δεν εκαναν απεργιες ,δεν τολμαγαν να πουν τιποτα κλπ ΔΙΚΑΙΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο γαι το αρθρο υπερ ΜΤΣ ειναι λογικο αφου το ΜΤΣ το επβαρυναν οι αλεξιπτωτιστες ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ -ΠΑΛΙΟΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ που ποτε δεν πληρωσαν τα ταμεια και το ιδιο καανουν τωρα εισερχομενοι χωρις να εχουν πληρωσει εισφορες στσ Στρατ νοσοκομεια ΔΙΟΚΗΤΕΣ ΕΥΠ-κλπ
Να καταργηθούν ΑΜΕΣΑ οι λεγόμενοι "Κοινωνικοί πόροι" υπέρ οποιουδήποτε Ταμείου, εφόσον δυνάμει υπόχρεως είναι το Δημόσιο και κατ΄επέκταση το κοινωνικό σύνολο, όλοι δηλαδή οι φορολογούμενοι. Δεν είναι φανερό, π.χ. ότι για τα RAFALE ο πωλητής συνυπολογίζει και το 4%, που θα πρέπει να καταβάλει ως κοινωνικό πόρο; Ούτε ίση κατανομή, λοιπόν, ούτε υπέρ ενός "Μοναχογάη", ούτε οποιαδήποτε άλλη αλχημεία. Οι άλλοι πόροι που καταργήθηκαν, τι ήταν δηλαδή, ήταν κακοί πόροι και αυτός είναι καλός;;;; Κύριοι, του Ναυτικού, της Αεροπορίας, αλλά και του Στρατού, σταματείστε την ανθρωπογαγία. Δικοί μας είναι οι πόροι, οι μεν (ΜΤΝ -ΜΤΑ). Που τους βρήκατε κύριοι;;; Φταίνε οι Αστυνομικοί (ΜΤΣ). Που το βρήκατε εσείς αυτό. Για μελετείστε λίγο την ιστορία ίδρυσης του Ταμείου. Θα καταρρεύσουν τα Ταμεία, λένε όλοι, με ένα στόμα. ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ, αρκεί να μην μας καταβάλει το μέρισμα ο ...........κυρίαρχος λαός.-
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ, θύμισε μας σε ποιο κοινωνικό κομμάτι ανήκεις...
ΔιαγραφήΔες και εδώ: Όραμα του Μ.Τ.Σ. η αποπομπή των αστυνομικών:https://www.staratalogia.gr/2018/12/blog-post.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροκειμένου να μαλώνουμε όλοι σε....... ξένον αχυρώνα, για τους δήθεν κοινωνικούς πόρους, ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΠΟΝΟΥΣΕ καθόλου ν α καταργηθούν ή να καταργηθούν και τα Ταμεία και να βρεθεί ένας τρόπος επιστροφής των καταβληθεισών εισφορών. Σιγά ........ το μέρισμα που δίνουν τώρα τα Ταμεία μας!!!!!!!! Ας ακολουθήσουν την μοίρα του ΜΤΠΥ και ας μην φυτοζωούν με χαριστικές ενέσεις από το Δημόσιο ή δήθεν κοινωνικούς πόρους (παλαιούς και νεώτερους). Το περί επιβράβευσης των στελεχών κ.λ.π. δεν έχει καμία σχέση με το θέμα μας. Αν το Δημόσιο πράγματα αναγνωρίζει ........ ας απευθυνθεί στον Προϋπολογισμό για αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις.....
ΑπάντησηΔιαγραφή