Η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου αποτελεί την τελευταία και πιο ηχηρή απάντηση του ΓΕΕΘΑ στις συνεχείς προκλήσεις
Η συνεχής στοχοποίηση νησιών και νησίδων από την Άγκυρα ως δήθεν «γκρίζες ζώνες» δεν αφήνει περιθώρια χαλαρότητας στο ελληνικό Πεντάγωνο που είναι έτοιμο να απαντήσει σε κάθε πρόκληση. Κομβικό ρόλο στους σχεδιασμούς της Ελλάδας αναμφίβολα παίζουν οι ειδικές δυνάμεις που είναι η ελίτ του στρατεύματος. Αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων ένα από τα βασικά σενάρια στο κύριο αμυντικό δόγμα του ΓΕΕΘΑ ήταν η αντίδραση σε αντίστοιχη ενέργεια όπως αυτή τον Ιανουάριο του 1996 στα Ίμια αλλά και η δημιουργία «ασπίδας» σε κάθε ακριτικό «βράχο» και νησίδα για άμεση και αποτελεσματική αντίδραση. Η πρώτη Ελληνική κίνηση ήταν τότε η δημιουργία της «Ζ ΜΑΚ». Μιας Μονάδας Αμφίβιων Ειδικών Επιχειρήσεων άμεσης αντίδρασης με στόχο την ταχύτατη είτε αποτροπή είτε ανακατάληψη νησίδων και βραχονησίδων στο Αρχιπέλαγος. Ταυτόχρονα δόθηκε έμφαση και στις Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομέων στα μεγάλα ακριτικά νησιά με ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό αλλά και συνεχή εκπαίδευση σε ανάλογες επιχειρήσεις.
Η συγκρότηση της Δύναμης Δέλτα ήταν το επόμενο μεγάλο βήμα του Ελληνικού Επιτελείου. Μιας διακλαδικής Δύναμης ειδικής σύνθεσης και ταχείας αντίδρασης. Με συγκεκριμένη δομή και μέσα τα οποία αποτελούνται από Μονάδες επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου, μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων/Ειδικών Δυνάμεων. Εκτός από την Ζ ΜΑΚ στη «Δύναμη Δέλτα» ανήκουν το ΕΤΑ, η ΜΥΚ, η 31 ΜΕΕΔ ενώ μπορεί να ενισχυθεί και από Καταδρομείς, Πεζοναύτες αλλά και Αλεξιπτωτιστές.
Η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου -αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες η σχετική απόφαση από το ΚΥΣΕΑ- αποτελεί την τελευταία και πιο ηχηρή απάντηση του ΓΕΕΘΑ στις συνεχείς προκλήσεις και στη σταθερή «στοχοποίηση» από την Άγκυρα Ελληνικών ακριτικών νησιών και νησίδων με την πρόφαση της δήθεν αποστρατικοποίησης.
Κύριος στόχος του ΓΕΕΘΑ με την ίδρυση της ΔΕΠ και την τοποθέτηση στη διοίκησή της Αντιστράτηγου -πρόκειται για τον προαχθέντα καταδρομέα Γεώργιο Τσιτσικώστα, πρώην Διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων- είναι η δημιουργία ενός πανίσχυρου και ταυτόχρονα ευέλικτου Σχηματισμού με απόλυτη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα -τόσο πλωτά όσο και εναέρια- ώστε οι αποστολές τις οποίες θα αναλάβει να εκτελούνται με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα από τα πλέον εξειδικευμένα στελέχη.
Σύμφωνα με το οργανόγραμμα στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα ανήκουν:
• Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ).
• Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ).
• Οι Μοίρες Καταδρομέων.
• Οι Μοίρες Αλεξιπτωτιστών.
• Οι Πεζοναύτες
• Τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).
• Το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ).
• Ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς (ΝΗ-90 και CH-47DG Chinook). Τα εναέρια μέσα μάλιστα θα αποτελέσουν ξεχωριστή Μονάδα την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων SOATG (Special Operations Air Task Group).
0 Σχόλια