Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ - lsblav@gmail.com
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι εξελίξεων βρίσκονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.), καθώς, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία πλήρους απαξίωσης του υλικού τους, αφού δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία απόκτηση νέων και σύγχρονων οπλικών συστημάτων, τώρα έχει ξεκινήσει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο, στοχευμένο και πλήρως κοστολογημένο και εγκεκριμένο από την κυβέρνηση εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ, τα πρώτα αποτελέσματα του οποίου είναι ήδη ορατά, θυμίζουμε, γιατί έχουμε αναφερθεί εκτενώς στο παρελθόν, ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αποτελείται από 104 επιμέρους υποπρογράμματα για όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, συνολικού ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εκτός αυτών, όμως, υπάρχει μια εκτενής αναδιοργάνωση των Ε.Δ., που συνίσταται στον κρίσιμο τομέα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, που αναβαθμίζονται κατακόρυφα, την ενίσχυση σε προσωπικό με τις σε βάθος 5ετίας προσλήψεις 15.000 Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) και Οπλιτών βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ), τις αυξήσεις κατά 10% ετησίως του αριθμού των εισαγομένων σε όλες τις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ε.Δ., καθώς και την κατά 5 μήνες αύξηση της στρατιωτικής θητείας στον Στρατό Ξηράς, για να φτάσει τους 12 μήνες θητείας των στρατευσίμων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Για την ομαλή πορεία όλων αυτών, ο παράγων «ηγεσία» είναι καθοριστικής σημασίας, και απολύτως ορθώς -κατά την άποψή μας- η κυβέρνηση αποφάσισε τη διατήρηση και των τεσσάρων Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ (Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κώστα Φλώρο, ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (I) Γιώργο Μπλιούμη, ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση και ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στέλιο Πετράκη Π.Ν.). Επίσης, ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για τους Αρχηγούς Στόλου, Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη Π.Ν., και Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (I) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, οι οποίοι και αυτοί μαζί με τους συναδέλφους τους του Στρατού Ξηράς διοικητές 1ης Στρατιάς και ΑΣΔΕΝ, Αντιστρατήγους Πέτρο Δεμέστιχα και Νικόλαο Φλάρη, αντιστοίχως, συνθέτουν μια εξαιρετικώς αποδοτική «ομάδα» στο επιχειρησιακό σκέλος του ΥΠΕΘΑ, με υπουργό Άμυνας τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και υφυπουργό τον στρατηγό ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή.
«Η “κρίση" πραγματικά έγινε προοπτική. Και έτσι φτάσαμε στα 2,5 δισ. ευρώ από τα 530 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό μας, θα ανέβει η δύναμη των Ε.Δ. κατά 15.000 άτομα, αυξήθηκε η στρατιωτική θητεία κ.λπ. Κυρίως, όμως, κοιτάξαμε το "θηρίο" στα μάτια! Το κερδίσαμε στον Έβρο, του δείξαμε τα δόντια στον αέρα και στη θάλασσα και στην τελευταία μάλιστα του ψιλοσπάσαμε τον τσαμπουκά, γιατί επί τρεις και πλέον μήνες κατάλαβε ότι “τον είχαμε" συνολικά», μας έλεγε κορυφαία στρατιωτική πηγή με την οποία επικοινώνησαν τα «Π» πρόσφατα και σε ανύποπτο χρόνο. Και πρόσθεσε: «Τα καλύτερα έρχονται για τον Στρατό, το Ναυτικό και την Αεροπορία! Οι σημερινοί Ταγματάρχες, Πλωτάρχες και Επισμηναγοί, όταν γίνουν Στρατηγοί, Ναύαρχοι και Πτέραρχοι, θα έχουν άλλες Ένοπλες Δυνάμεις από τις σημερινές!».
ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ
Στον Στρατό Ξηράς, η μεγάλη του ισχύς έγκειται στην ύπαρξη 353 υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard-2Α6ΗΕL/Α4, με πυροβόλο των 120 mm, που είναι συγκεντρωμένα στη Θράκη και αποτελούν μια τεράστια δύναμη αποτροπής. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι επιλύθηκαν τα (νομικά / εφοδιαστικά) προβλήματα για τα υπερσύγχρονα μεταφορικά ελικόπτερα του ΝΗ-90 και αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους να εντάξει -επιτέλους- στη δύναμή του και τα 20 (από τα οποία τα 4 είναι Ειδικών Επιχειρήσεων). Εντός του 2021 αναμένεται να αρχίσουν να αξιοποιούνται επιχειρησιακώς τόσο τα 36 ελικόπτερα επιθετικής αναγνωρίσεως ΟΗ-58D Kiowa Warrior (από τα 60 συνολικά που αποκτήθηκαν έναντι συμβολικού τιμήματος) όσο και τα πρώτα από τα περίπου 1.000 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα ασφαλείας Μ1117 Guardian, που αποκτήθηκαν δωρεάν στο πλαίσιο της βοήθειας από τις ΗΠΑ.
Στο Πολεμικό Ναυτικό, μέχρι το καλοκαίρι του 2021 θα έχουν επικυρωθεί τα προγράμματα της προσκτήσεως 4 νέων σύγχρονων φρεγατών και της αναβαθμίσεως των 4 παλαιών φρεγατών ΜΕΚΟ-200ΗΝ, ενώ θα έχει «αποκτήσει» και 2 παλαιότερες φρεγάτες ως «ενδιάμεση λύση» μέχρι να παραλάβει τις καινούργιες, οπότε λογικώς θα αρχίσει να αποσύρει τις παλαιότερες φρεγάτες «Standard». Επίσης, θα έχει επικυρωθεί και το πρόγραμμα των νέων, βαρέος τύπου τορπιλών για τα νέα υποβρύχια, ενώ θα έχει παραλάβει και το πρώτο από τα συνολικώς 4 νέα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά του ελικόπτερα ΜΗ-60R (=Romeo).
Η Πολεμική Αεροπορία ενισχύθηκε με 18 υπερσύγχρονα γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τα πρώτα έξι από τα οποία θα φθάσουν στην Τανάγρα το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ο ΥΕΘΑ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η Νέα Δομή Δυνάμεων των Ε.Δ. προβλέπει τη δυνατότητα συνολικής αποκτήσεως 40 μαχητικών έως το 2025, άρα μένει ένα «υπόλοιπο» για την απόκτηση 22 επιπλέον μαχητικών, που μπορεί να είναι είτε ακόμα μία Μοίρα Rafale είτε απόκτηση (και) F-35 από τις ΗΠΑ. Επίσης, ξεκίνησε ουσιαστικά η αναβάθμιση των 84 F-16 σε F-16V (=Viper). Τέλος, προ ημερών ο υπουργός, Ν. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή, επεσήμανε ότι προβλέπεται και η απόκτηση αεροσκαφών ιπτάμενου ανεφοδιασμού (τάνκερ) για την Πολεμική Αεροπορία.
Κλικ για μεγέθυνση:
ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 06/03/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
3 Σχόλια
Πλεουμε σε πελαγη ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ με χρεος 230% ΑΕΠ περαστικα μας,Ζητω που καηκαμε θα πουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ απλώς στραβά αρμενιζεις και δεν ειναι στραβός ο γυαλός. Να το κοιτάξεις και γρήγορα.
ΔιαγραφήΓράψε και τίποτα άλλο ρε κουμπάρε
Διαγραφή