Φρεγάτες: Πακέτο made in USA - Ένα από τα δυνατά χαρτιά των Αμερικανών είναι ο ναυτικός αντιαεροπορικός πύραυλος μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς SΜ-2
Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com
Τους άσους που έχουν στο μανίκι τους ετοιμάζονται να φανερώσουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι τα παίζουν όλα για όλα ώστε μετά τη δεκαετία του '80 αμερικανικά πλοία να ανεβάσουν και πάλι την ελληνική σημαία στον ιστό τους. Η φράση του επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. «η πρότασή μας είναι ακαταμάχητη», αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο για αποδέσμευση συστημάτων που θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα προς την επιλογή της φρεγάτας ΜΜSC. που προσφέρει η Lockheed Martin.
Σε προηγούμενη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε πει ότι «θα θέλαμε μια αμερικανική πρόταση που να μην μπορούμε να αρνηθούμε». Στο ελληνικό επιτελείο γνωρίζουν καλά ποια μπορεί να είναι αυτή η πρόταση και η έμμεση απάντηση του Τζέφρι Πάιατ στους ανταγωνιστές των ΜΜSC δείχνει ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξετάζει πολύ σοβαρά την ικανοποίηση των απαιτήσεων της Αθήνας, επενδύοντας παράλληλα στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας.
Ένα από τα δυνατά χαρτιά των Αμερικανών είναι ο ναυτικός αντιαεροπορικός πύραυλος μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς SΜ-2. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν θετικά την αποδέσμευση του συγκεκριμένου πυραύλου για το Πολεμικό Ναυτικό, όπως ανάλογη πρόταση είχε έρθει και στο παρελθόν στη Λεωφόρο Μεσογείων.
Όμως, ο παράγοντας που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιλογή του «μνηστήρα» για το πρόγραμμα των 5 δισ. ευρώ είναι το πλοίο ενδιάμεσης λύσης. Όποια και αν είναι η επιλογή φρεγάτας, από τις έξι προτάσεις που έχουν έρθει στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ακόμα και με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, τα νέα πλοία θα ενταχθούν σε υπηρεσία προς τα τέλη της δεκαετίας. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Πολεμικού Ναυτικού, όμως, δεν μπορεί να περιμένει, ειδικά τη στιγμή που η Τουρκία διεκδικεί περιοχές ελληνικών συμφερόντων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Άρα, μέχρι να παραδοθούν οι νέες φρεγάτες, το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να έχει στη διάθεσή του τουλάχιστον δύο σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα πλοία, αφού κατά την ίδια περίοδο και οι νεότερες φρεγάτες του στόλου, οι ΜΕΚΟ, θα υφίστανται εκσυγχρονισμό. Είναι γνωστό ότι το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί διακαώς την παραχώρηση των αμερικανικών αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke. Η παρουσία τους και μόνο σε περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου θα έκοβε την όρεξη της Τουρκίας για διεκδικήσεις.
Στο παρελθόν το αμερικανικό Κογκρέσο έχει πει ότι ο συγκεκριμένος τύπος δεν αποδεσμεύεται. Πηγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως, σημειώνουν με νόημα ότι αυτή ήταν η απάντηση σε προφορικό αίτημα και ότι μέχρι σήμερα η παραχώρηση των αντιτορπιλικών δεν έχει ζητηθεί επισήμως από την ελληνική πλευρά, κλείνοντας έτσι το μάτι στην Αθήνα.
Μέσα στην εβδομάδα κλιμάκιο της Lockheed Martin θα επισκεφτεί τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προκειμένου να διαπιστώσει αν μπορούν να αναλάβουν το έργο της ναυπήγησης φρεγατών, ενώ την επόμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του ναυτικού τμήματος της εταιρείας θα βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές.
Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούνται να δείξουν ότι η αναθεωρημένη αμυντική συμφωνία με την Αθήνα έχει βάθος, στέλνοντας και ένα έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία, η οποία δείχνει διατεθειμένη να προσδεθεί ακόμα περισσότερο στο ρωσικό άρμα, εξετάζοντας την προμήθεια επιπλέον συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.
Μέσα στις επόμενες ώρες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα στείλει ταυτόχρονα το επίσημο αίτημα (LOR) στις ΗΠΑ και τις ερωτηματικές επιστολές προς τους υπουργούς Άμυνας των ευρωπαϊκών κρατών, με τις οποίες θα εκδηλώνεται και επισήμως το ελληνικό ενδιαφέρον.
ΠΗΓΗ: POLITICAL 09/03/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
0 Σχόλια