Στη «φωλιά» των Rafale, στο Μονντε-Μαρσάν της Δυτικής Γαλλίας, βρίσκονται ήδη οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες ιπτάμενοι για να εκπαιδευτούν στο νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com
Τρεις χειριστές Mirage και ένας από τα F-16 είναι οι τυχεροί που επέλεξε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Όλοι τους με τουλάχιστον 800 ώρες πτήσεις, εκπαιδευτές κατηγορίας «Β», χαρακτηρισμένοι ως «Αρχηγοί Αποστολής» και απόφοιτοι της Σχολής Ικάρων μεταξύ 72ης και 77ης σειράς. Οι τέσσερις ιπτάμενοι αναχώρησαν τη Δευτέρα, έχοντας λάβει τις δόσεις του εμβολίου για τον Covid-19, και μέσα στις επόμενες μέρες θα εγκατασταθούν στην αεροπορική βάση που αποτελεί και την έδρα των γαλλικών Rafale.
Το πρόγραμμα εκπαίδευσης αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι μήνες, με τους Σμηναγούς και Επισμηναγούς να πιστοποιούνται στην πτήση και τα οπλικά συστήματα των Rafale. Όταν ολοκληρωθεί, οι τέσσερις Έλληνες ιπτάμενοι θα γίνουν εκπαιδευτές για τους συναδέλφους τους στην Τανάγρα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΓΕΑ, μέσα στο 2021 δώδεκα πιλότοι θα εκπαιδευτούν επί γαλλικού εδάφους. Η δεύτερη τετράδα θα αναχωρήσει για τη Γαλλία τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο και οι επόμενοι τέσσερις μέσα στο καλοκαίρι.
Έλληνες ιπτάμενοι ήδη έχουν πάρει μια γερή γεύση από τα Rafale, πετώντας είτε φτερό με φτερό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Skyros 21» είτε στο πίσω κάθισμα ενός από τα τέσσερα διθέσια αεροσκάφη που έφεραν οι Γάλλοι στην 114 Πτέρυγα Μάχης. Άλλωστε, και το πρώτο «γεράκι» της χώρας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, είχε την ευκαιρία να δει από πρώτο χέρι τα Rafale, όταν βρέθηκε στο Μονντε-Μαρσάν τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης «Volfa 20».
Οι εντυπώσεις, πάντως, από το νέο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας έφεραν πλατιά χαμόγελα τόσο στο ΓΕΑ όσο και στην 332 Μοίρα, η οποία έπειτα από χρόνια «αδράνειας» θα πρωταγωνιστεί και πάλι στους αιθέρες. Παράλληλα με την εκπαίδευση των πιλότων «τρέχει» και το πρόγραμμα των μηχανικών. Σε λίγες μέρες θα ταξιδέψουν στη Γαλλία οι πρώτοι δώδεκα μηχανικοί -διαφόρων ειδικοτήτων- της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι θα μάθουν τα «μυστικά» της συντήρησης των υπερσύγχρονων αεροσκαφών. Τα πρώτα ελληνικά Rafale αναμένεται να προσγειωθούν στην Τανάγρα τον προσεχή Ιούλιο. Μέχρι το τέλος του 2021 η Πολεμική Αεροπορία θα παραλάβει έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια θα παραληφθουν μετά τον 20ο μήνα της σύμβασης, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα από τον 26ο μήνα. Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, η παραλαβή των 18 αεροσκαφών θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2023 και η Πολεμική Αεροπορία θα έχει στο οπλοστάσιό της την πρώτη ετοιμοπόλεμη μοίρα Rafale.
Τις γαλλικές «ριπές» -όπως μεταφράζεται το «Rafale» στα ελληνικά- θα δούμε και νωρίτερα στη χώρα μας στην άσκηση «Ηνίοχος» της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι Γάλλοι έχουν δηλώσει ότι θα έρθουν με οκτώ Rafale και τέσσερα Mirage, ενώ δεν αποκλείεται να πετάξουν και στους εορτασμούς για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, οι οποίοι φέτος θα έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση.
ΠΗΓΗ: POLITICAL 10/02/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
0 Σχόλια