ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
Η απόφαση του «Πενταγώνου» για τη μετατροπή της Κρήτης σε «φρούριο» με στόχο την προβολή ισχύος προς και από τη θάλασσα στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο είναι ειλημμένη εδώ και καιρό και γι’ αυτό οι επιτελείς επικεντρώνονται στην κάλυψη του παραμικρού κενού σε συστήματα και επιχειρησιακά σχέδια. Η δημιουργία φυλακίου το περασμένο καλοκαίρι στη Γαύδο, που ανήκει διοικητικά στην Κρήτη, εντάσσεται σ' αυτόν τον σχεδιασμό, ενώ πλέον επανεξετάζεται και η μόνιμη στάθμευση ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στο νησί. Η Κρήτη έχει σχεδόν τα πάντα. Από αεροπορικές μονάδες, ναυτική βάση στη Σούδα μέχρι πυραύλους Patriot και S-300. Εδώ και αρκετά χρόνια όμως οι επιτελείς έχουν επισημάνει ότι από τη στιγμή που στη Μεγαλόνησο υπάρχουν αερομεταφερόμενα τμήματα πεζικού και Μοίρα Αλεξιπτωτιστών η μόνιμη παρουσία ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού θα έκανε ταχύτερη την επέμβασή τους όπου απαιτηθεί αλλά και αποτελεσματικότερη. Τα ελικόπτερα είναι ένα από τα οπλικά συστήματα που δεν έχουν μόνιμη παρουσία στην Κρήτη.
ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΗΣΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός για μία μόνιμη βάση ελικοπτέρων συζητείται εκ νέου και σε συνδυασμό με τη μελλοντική αύξηση των διαθεσιμοτήτων των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού ΝΗ-90. Σήμερα από τα 14 ελικόπτερα ΝΗ-90 που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς μόλις 2-3 είναι επιχειρησιακά. Τα χρόνια προβλήματα με την υποστήριξη (ανταλλακτικά, συντήρηση) των συγκεκριμένων ελικοπτέρων φαίνεται πως επιλύονται και έτσι ανοίγει ο δρόμος για να είναι όλο και περισσότερα διαθέσιμα. Αυτό σημαίνει πως αν Τελικώς προκριθεί η λύση για δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στην Κρήτη, κάποια απ' αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό μέρος αυτής της δύναμης. Το νυν πολιτικό αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» -που διαθέτει και τώρα στρατιωτικό σκέλος -έχει συζητηθεί ως μία λύση για μόνιμη στάθμευση ελικοπτέρων. Εξάλλου το διεθνές αεροδρόμιο αναμένεται να μεταφερθεί στο Καστέλλι Ηρακλείου.
Παράλληλα, ανάμεσα στις κινήσεις που εξετάζει το «Πεντάγωνο» για ενίσχυση της Κρήτης στο στρατιωτικό πεδίο είναι και η δημιουργία ενός ναυστάθμου στη Σούδα εφάμιλλου της Σαλαμίνας. Είναι όμως κάτι «που θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου» όπως είχε πει στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Όπως είχε εξηγήσει η απόφαση είναι ειλημμένη κατόπιν εισήγησης του Πολεμικού Ναυτικού προς ενίσχυση της παρουσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά βέβαια η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος απαιτεί χρόνια και πολλούς πόρους.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 03/02/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
0 Σχόλια