Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ - p.karvounopoulos@realnews.gr
Με ένα «σκαρί» του 1965, η Τουρκία δείχνει έτοιμη να τινάξει στον αέρα τις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Το «Τσεσμέ» και η συνοδεία του -μία κορβέτα και μία φρεγάτα- έχουν θέσει ξανά σε κατάσταση συναγερμού το Πολεμικό Ναυτικό. Την ώρα που στο υπουργείο Εξωτερικών ανέμεναν τον καθορισμό των ημερομηνιών μέσα στο πρώτο πενθήμερο του Μαρτίου για τη συνέχεια των διερευνητικών συνομιλιών, στο ΓΕΕΘΑ έσκυβαν ξανά πάνω από τα επιχειρησιακά σχέδια για την πιθανή νέα κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κανείς στην Αθήνα δεν ήταν αισιόδοξος για την πορεία των διερευνητικών. Πολύ περισσότερο οι στρατιωτικοί, που από την πρώτη στιγμή είχαν εκφράσει την απαισιοδοξία τους για την πορεία της διαδικασίας. Όχι επειδή επιθυμούν την ένταση, αλλά επειδή όλα τα δεδομένα που είχαν για τη γειτονική χώρα έδειχναν ότι το μόνο κέρδος που θα μπορούσε να αναμένει η Ελλάδα από τις διερευνητικές θα ήταν λίγος χρόνος. Κανείς, βέβαια, δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο λίγος! Οι περισσότεροι πίστευαν ότι η περίοδος νηνεμίας θα διαρκούσε τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου.
Στενά περιθώρια
Μπορεί η Ελλάδα να «αγνοήσει» την πρόκληση με το «Τσεσμέ», προκειμένου να «σώσει» τις διερευνητικές; Πολύ δύσκολο. Η δεξαμενή με τις δικαιολογίες και τους ελιγμούς έχει στερέψει. Ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος από τους πιο ψύχραιμους διεθνολόγους στην ανάλυση των ελληνοτουρκικών, υποστηρικτής του διαλόγου και της διπλωματίας, εξηγεί γιατί τα περιθώρια αντιδράσεων της Ελλάδας περιορίζονται: «Η πράξη των Τούρκων είναι παράνομη 100%. Στα διεθνή ύδατα επιτρέπεται η αβλαβής διέλευση και όχι οι έρευνες. Δεν μιλάμε για μια αβλαβή διέλευση. Έχουμε μια ΝΑVΤΕΧ που είναι παράνομη, γιατί αναφέρεται σε περιοχή που είναι δικής μας ευθύνης και μάλιστα η Τουρκία ανακοινώνει και έρευνες. Έρευνες που μπορούν να γίνουν μόνο με ελληνική άδεια. Η Τουρκία χρησιμοποιεί τη διπλωματία "ακορντεόν" με Ε.Ε. και ΗΠΑ. Η Τουρκία ξεκαθαρίζει ότι είναι αυτή που ξέρουμε. Αυτή που αμφισβητεί κυριαρχικά μας δικαιώματα. Γι' αυτό ορθώς λέει η κυβέρνηση ότι έχουμε μηδενική αφέλεια, θέλει να δοκιμάσει την Ε.Ε., που εξακολουθεί να κλείνει τα μάτια της. Η Τουρκία χλευάζει και ευτελίζει την Ε.Ε. Παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατων-μελών της και απλώς ψιθυρίζει μισόλογα. Δοκιμάζει, επίσης τη διοίκηση Μπάιντεν για να δει πώς θα αντιδράσει.
Οπωσδήποτε τεστάρει κι εμάς. Τι θα κάνουμε αν η Τουρκία δεχθεί τις διερευνητικές και πει ότι έρχονται για συζητήσεις αρχές Μαρτίου; Μπορεί η Ελλάδα να συζητά υπό αυτές τις συνθήκες;
Η Άγκυρα θέλει να τινάξει στον αέρα τις διερευνητικές και το θέμα είναι τι θα κάνουμε εμείς. Εμείς δεν θέλουμε τις διερευνητικές για τις διερευνητικές. Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει αναβολή του 62ου γύρου διερευνητικών συζητήσεων, εφόσον η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομες συμπεριφορές. Να υπάρξει ένας συντονισμός μας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ για να υπάρξει, επιτέλους μια αναχαίτιση των τουρκικών παρανομιών».
Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στη Realnews ότι «το κεφάλαιο που έχτισαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στον Έβρο, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, υποδεικνύοντας έμπρακτα ότι ξέρουν να τα υπερασπίζονται και να τα φυλούν, δεν πρέπει και δεν μπορεί να χαθεί πάνω στα τραπέζια των διαπραγματεύσεων. Η λύση στην ελληνοτουρκική διαφορά για το θέμα των θαλάσσιων ζωνών πρέπει, φυσικά, να δοθεί όχι με βάση το τουρκικής επινόησης δίκαιο του δήθεν ισχυρού, αλλά με βάση αποκλειστικά και μόνο το Διεθνές Δίκαιο. Ευχή όλων, φυσικά, είναι η σταθερότητα και η εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Αν, όμως οι Τούρκοι έχουν κατά νου κάποιο δικό τους "δίκαιο της πυγμής" την ώρα των διαπραγματεύσεων, ομοίως και η ελληνική πλευρά τούς έχει καταστήσει σαφές και "επί του πεδίου" ότι η χώρα διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ενδώσει σε παραλογές ορέξεις ιδέες και ματαιοδοξίες ανθρώπων που τα θέλουν όλα δικά τους...»
ΠΗΓΗ: REALNEWS 21/02/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
2 Σχόλια
είναι καιρός πια να μιλάμε για πόλεμο με την Τουρκία σαν κάτι το αναπόφευκτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας /* Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ */
ΑπάντησηΔιαγραφήΆρθρο 87 Ελευθερία της ανοικτής θάλασσας
1. Η ανοικτή θάλασσα είναι ελεύθερη για όλα τα κράτη, παράκτια ή άνευ ακτών. Η ελευθερία της ανοικτής θάλασσας ασκείται σύμφωνα με τους όρους που αναφέρονται στην παρούσα σύμβαση, καθώς επίσης και στους λοιπούς κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η ελευθερία αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τόσο για τα παράκτια όσο και για τα άνευ ακτών κράτη:
α) την ελευθερία ναυσιπλοΐας 7
β) την ελευθερία υπέρπτησης 7
γ) την ελευθερία τοποθέτησης υποβρυχίων καλωδίων και σωληναγωγών τηρουμένων των διατάξεων του μέρους VI.
δ) την ελευθερία κατασκευής τεχνητών νήσων και άλλων εγκαταστάσεων που επιτρέπονται κατά το διεθνές δίκαιο, τηρουμένων των διατάξεων του μέρους VI 7
ε) την ελευθερία αλιείας, τηρουμένων των όρων που αναφέρονται στο τμήμα 2 7
στ) την ελευθερία επιστημονικής έρευνας, τηρουμένων των διατάξεων των μερών VI και XIII.
Δεν έχουμε ανακυρήξει ΑΟΖ, απόρώ τί σόι διεθνολόγος είναι αυτός ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. Αν είχαμε ανακυρήξει ΑΟΖ, θα ήταν παράνομη η έρευνα. Αλλά δεν είναι!!