Οι φρεγάτες τύπου S έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο Πολεμικό Ναυτικό για περισσότερο από σαράντα χρόνια και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του στόλου των κύριων μονάδων επιφανείας του ΠΝ. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό
Η βεντάλια των «μνηστήρων» για το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει ολοκληρώσει το άνοιγμά της, όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι από το ναυτικό Επιτελείο. Αυτό από την μια είναι δυναμικό και ωραίο διότι υπάρχουν πολλές επιλογές, από την άλλη αρχίζουν οι πιέσεις…
Μέρες πριν είχαμε επισημάνει πως εταιρίες και κράτη φαινόταν πως θα τα «παίξουν όλα για όλα», ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη των προσφορών τους.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν είναι παράλογο μιας και όλοι γνωρίζουν, παρακολουθούν και αναλύουν τα γεγονότα κι ανάμεσα σ’ αυτά είναι ότι στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά από πάρα πολλά χρόνια γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για την αναβάθμιση της αμυντικής ισχύος.
Πολιτικά, διπλωματικά και αμυντικά μέσα έχουν «εισβάλει» στον αγώνα δρόμου που γίνεται ώστε να πεισθεί από τη μια πλευρά το Πολεμικό Ναυτικό για το ποιος έχει την καλύτερη πρόταση στις τέσσερις νέες φρεγάτες που προσφέρονται ξεχωριστά από κάθε χώρα, αλλά και για τον καλύτερο δυνατό εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.
Από την άλλη, οι προτάσεις για ενδιάμεση λύση και ναυπηγεία ανήκει στο πολιτικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης και εκεί οι προσεγγίσεις είναι πολλές, όπως και οι προτάσεις, με την πολιτική ηγεσία να ζυγίζει την απόπειρα κεφαλαιοποίησης των σχέσεων που γίνεται- κι αν αυτή είναι σημαντική -για την Ελληνική πλευρά.
Και δεν είναι μόνο τα 5 δις που φτάνουν τα κονδύλια για τις τέσσερις νέες φρεγάτες. Οι «μνηστήρες» κόπτονται επειδή τα ποσά είναι υπερδιπλάσια, αν υπολογίσει κανείς ότι και τα επόμενα χρόνια οι Ολλανδικές φρεγάτες του Ελληνικού στόλου, τύπου S, θα πρέπει να δέσουν μια για πάντα καθώς έχουν προσφέρει για σαράντα και πλέον έτη τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.
Οι τέσσερις φρεγάτες πολλαπλού ρόλου που είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μονάχα η αρχή για το χτίσιμο του μέλλοντος στο Πολεμικό Ναυτικό και βεβαίως όλα τα νέα πλοία για την επόμενη τριαντακονταετία θα χουν τις δικές τους απαιτήσεις και συντηρήσεις. Βλάβες, ανταλλακτικά, αναβαθμίσεις ηλεκτρονικών συστημάτων, είναι μέσα στο πρόγραμμα και θα χρειαστούν, παρά την όποια υπογραφή για Follow on support, όλα θα έχουν το τίμημά τους.
Σύμφωνα με τη νέα δομή δυνάμεων προβλέπονται επίσης και κορβέτες για το ναυτικό- που κανείς δεν ξέρει αν αυτές θα είναι μόνο από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο μετέχει και η Ελλάδα.
Αλλά και οι τέσσερις ΜΕΚΟ, παρά τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής εκείνο που θα προσφέρουν είναι υπηρεσίες γι’ ακόμη μια δεκαπενταετία μιας και ήδη είναι πλοία τριάντα ετών.
Κατά συνέπεια οι «μνηστήρες» ξέρουν από τώρα που καταθέτουν προσφορές ότι οι τέσσερις φρεγάτες είναι μόνο η αρχή και η Ελλάδα για να συνεχίσει να διαδραματίσει τον ρόλο που απαιτείται για το Εθνικό συμφέρον στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο θα θελήσει πολλές περισσότερες μονάδες επιφανείας.
Διαφήμιση το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για όποια εταιρία προκριθεί
Βεβαίως κανείς δεν παραβλέπει και το γεγονός πως όποιος τελικά «κόψει το νήμα», για τον ίδιον είναι μια ξεχωριστή και σημαντική διαφήμιση, ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον εμπιστεύεται να του κατασκευάσει φρεγάτες. Στον επόμενο κι όλας υποψήφιο πελάτη η εταιρία θα δείξει ότι ανάμεσα στα πλοία που κατασκευάζει πρωταγωνιστεί η Ελλάδα, με την μακραίωνη ναυτική ιστορία.
Δεν είναι υπερβολή ότι το Πολεμικό Ναυτικό συμπεριλαμβάνεται σε μια από τις πιο ισχυρές ναυτικές δυνάμεις της Συμμαχίας, με μόνιμες θα έλεγε κανείς διακρίσεις σε Νατοϊκές ασκήσεις.
Όπως οι «Best Warrior» στο Νατοϊκό TLP για την Πολεμική Αεροπορία, έτσι και τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού έχουν γράψει τη δική τους δυναμική ιστορία διακρίσεων στο ΝΑΤΟ. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τα Ελληνικά υποβρύχια τύπου 214 στη Νατοϊκή άσκηση Dynamic Manta χαρακτηρίστηκαν ως «sub ghost», εξαπολύοντας εικονικές επιθέσεις σε μονάδες επιφανείας και μάλιστα οι Τούρκοι σε επόμενες ασκήσεις, είχαν ζητήσει να μην εμπλέκονται ως αντίπαλοι με τα Ελληνικά φαντάσματα του βυθού.
Επίσης το Πολεμικό Ναυτικό δεν σταματά ποτέ να βρίσκεται σε Νατοϊκές αποστολές κυρίως στη Μεσόγειο διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο με την παρουσία του εκεί τόσο σε Εθνικό όσο και σε Διασυμμαχικό επίπεδο.
Ξεχώριζε για τις επιλογές που έκαναν τη διαφορά
Το Πολεμικό Ναυτικό είναι μόνιμο μέλος της STANAFORMED με διαρκή συμμετοχή μονάδων επιφανείας σε νατοϊκές επιχειρήσεις.
Όμως σε ότι έχει να κάνει με τα νέα πολεμικά πλοία που αυτό το διάστημα πρωταγωνιστούν ως το επόμενο μεγάλο project του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά την υπογραφή των RAFALE, το Πολεμικό Ναυτικό παραδοσιακά έχει αποδείξει την διορατικότητα που έχουν οι Αξιωματικοί που το στελεχώνουν και τώρα η ηγεσία του, καλείται να λάβει κρίσιμες για το μέλλον αποφάσεις.
Το Πολεμικό Ναυτικό τις προηγούμενες δεκαετίες σχεδίαζε με βάση την ποιοτική διαφορά έναντι του αντιπάλου και εννοούμε από το 1970-80-90 & 2000. Είχε πρωτοπορήσει σε λεπτά σημεία σε αξιοποίηση νέων για την εποχή τους τεχνολογιών, όπως τα υποβρύχια 209 και στη συνέχεια τα 214 που όλο το καλοκαίρι «έβγαλαν τα χρήματα» που δαπάνησε ο Ελληνικός λαός.
Το ναυτικό πρωτοπόρησε και με την επιλογή των πυραύλων EXOCET, τις Πυραυλακάτους που είναι οπλισμένες σαν μικρές φρεγάτες. Η δύναμη του ναυτικού φάνηκε και στον αέρα με την επιλογή των S-70 Aegean Hawk Sikorsky.
Το ναυτικό και το υπουργείο κρατούν κλειστά χαρτιά και πολύ ψύχραιμα αντιμετωπίζουν τις έως τώρα προσφορές που γίνονται, ενώ οι Επιτελείς πιστεύουν ότι οι «μνηστήρες» θα πιέζει στο άμεσο μέλλον ο ένας τον άλλον με ολοένα και μεγαλύτερα δέλεαρ.
Το θέμα είναι ότι πλέον ο δρόμος δεν έως την απόφαση για τις τέσσερις νέες φρεγάτες δεν είναι πολύ μακρύς και τα περιθώρια στενεύουν γεγονός που θα κάνει ακόμη πιο ανταγωνιστικούς όλους όσοι ορέγονται το μέλλον του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού…
0 Σχόλια