Στιγμιότυπο από πρόσφατη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού νοτίως της Κρήτης Πηγή ΓΕΕΘΑ
Οι δυο άξονες πάνω στους οποίους κινείται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διατηρούν την ίδια πορεία που θέλει, στον έναν την αυξημένη επιφυλακή και στον παράλληλο, τις προσπάθειες επαύξησης της αμυντικής ισχύος.
Στον πρώτο, μπορεί οι ανάσες που πήραν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να μην είναι όσες πιθανά θα ήθελαν, αλλά με την αρχή του χρόνου η επιφυλακή αλλά και οι ασκήσεις, τα καλεί σε πλήρη εγρήγορση.
Από την Δευτέρα ξεκινά μια σειρά ασκήσεων του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, με κύριο προσανατολισμό το νοτιοανατολικό Αιγαίο, πέριξ και του συμπλέγματος του Καστελόριζου.
Αναμενόμενο είναι ότι και πάλι κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό, έχει κληθεί ν’ αυξήσει την επιφυλακή του και να έχει μια ισχυρή παρουσία στο Αρχιπέλαγος, εκτός βέβαια των μονάδων επιφανείας που βρίσκονται μόνιμα κοντά στα νησιά.
Και η πολεμική αεροπορία καλείται ν’ αυξήσει τ’ αντανακλαστικά της, με τους αεροπόρους και τους μηχανικούς να έχουν ήδη το πρόγραμμα αυξημένης επιφυλακής για readiness και στις μητρικές βάσεις, εκτός από τις Σμηναρχίες επιφυλακής.
Οι Σχηματισμοί του Στρατού Ξηράς έχουν λάβει εντολές από την ηγεσία τα μάτια στα επιτηρητικά φυλάκια να είναι αυξημένα και ν’ αναφέρονται όλα όσα παρατηρούνται και καταγράφονται ακριβώς την ίδια στιγμή.
Και βέβαια εκτός των Τουρκικών ασκήσεων τον πρώτο μήνα του έτους, παραδοσιακά ξεκινούν ασκήσεις και για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πρόκειται για γυμνάσια- κυρίως στο Πολεμικό Ναυτικό- που έχουν ως στόχο να εξεταστούν όλα τα ναυτικά σενάρια πολέμου, που γνωρίζουν πολύ καλά πως αντιμετωπίζονται από τα έμπειρα στελέχη του.
Την ίδια στιγμή καλά κρατεί και ο διπλωματικός πυρετός στις Ευρωτουρκικές σχέσεις, με το Μέγαρο Μαξίμου να κρατά ψηλά στην ατζέντα το θέμα και να καταγράφει τα πάντα εν όψει της τουρκικής πρόσκλησης για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.
Ο Πρωθυπουργός στις 11 Ιανουαρίου θα βρεθεί στη Λισαβόνα λόγω της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Πορτογαλία. Εκτός της πανδημίας, στην ατζέντα του κου. Μητσοτάκη βρίσκεται η κατάσταση στο Αιγαίο, την αν. Μεσόγειο και το πλαίσιο υλοποίησης των αποφάσεων της Συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου. Άλλωστε τότε δόθηκε και η εντολή στον Ζοζέπ Μπορέλ για την διαμόρφωση λίστας κυρώσεων που θα επανεξετασθούν την 25η Μαρτίου.
Στον αστερισμό των RAFALE
Πίσω στο Ελληνικό Επιτελείο και στο κοινοβούλιο, τουλάχιστον στον αμυντικό τομέα τα πάντα κινούνται στον «αστερισμό» των RAFALE, με τις διαδικασίες να πιάνουν μέχρι και ορισμένα «max» που μπορεί να προσφέρει το δικινητήριο μαχητικό 4,5 γενιάς.
Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι στην Πορτογαλία και θα συζητά όπως είπαμε και για τις τουρκικές προκλήσεις, στη αρμόδια επιτροπή της βουλής θα εισέρχονται και πάλι τα Γαλλικά αεροσκάφη. Τρεις διαφορετικές συμβάσεις σ’ ένα μεγάλο «πακέτο» περιλαμβάνονται στην G to G συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι.
Το πολύ έως τις 25 Ιανουαρίου η Φλοράνς Παρλί θα έχει φτάσει στην Αθήνα για να υπογράψει μαζί με το Νίκο Παναγιωτόπουλο τη συμφωνία για τα RAFALE, ως τότε θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία από το ελεγκτικό συνέδριο.
Όμως κύκλοι του υπουργού σημειώνουν πως μπορεί αυτή η σημαντική συμφωνία ν’ ανήκει στο σπριντ της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά το 2021 είναι η χρονιά του Πολεμικού Ναυτικού. Η άμμος στην κλεψύδρα της αναζήτησης του πλοίου με το οποίο θα πορευτεί το ΠΝ φαίνεται ότι τελειώνει και δεν παίρνει κι άλλη παράταση, γεγονός που συνηγορεί στ’ ότι το πολύ στους δυο επόμενους μήνες το Ναυτικό Επιτελείο καλείται να δείξει την φρεγάτα του μέλλοντός του.
0 Σχόλια