Ξεκίνησε να «στήνεται» η νέα μοίρα Rafale της ΠΑ-Πως θα γίνει η επιλογή 4 «Ιπτάμενων» Αξιωματικών που θα σταλούν στη Γαλλία

Ξεκίνησε να «στήνεται» η νέα μοίρα Rafale της ΠΑ-Πως θα γίνει η επιλογή 4 «Ιπτάμενων» Αξιωματικών που θα σταλούν στη Γαλλία

Γιώργος Διονυσόπουλος

Στην Γαλλία οκτώ έμπειροι ιπτάμενοι αξιωματικοί για να εκπαιδευτούν - Από τις τάξεις τους θα επιλεγεί και ο επικεφαλής αξιωματικός της μοίρας - Η Π.Α. θα χρειαστεί συνολικά τουλάχιστον 36 εξειδικευμένους πιλότους

Στην προετοιμασία της ένταξης των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας και σε επιχειρησιακό επίπεδο, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληρώσουν τα ονόματα των πρώτων τεσσάρων Ελλήνων «ιπτάμενων» αξιωματικών που θα σταλούν στη Γαλλία για να λάβουν τη σχετική εκπαίδευση.

Από αυτούς, οι δύο θα πρέπει να είναι εν ενεργεία πιλότοι στα μαχητικά Μιράζ και οι άλλοι δύο στα F-16. Ήδη από τις αρχές του προηγούμενου μήνα έχει μοιραστεί στις Πτέρυγες Μάχης της Π.Α. το σχετικό διαβαθμισμένο έγγραφο με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι που θα εκφράσουν την επιθυμία να επιλεγούν για να περάσουν την εξάμηνη εκπαίδευση που απαιτείται ώστε να εξοικειωθούν και να μάθουν το καινούριο αεροσκάφος.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο τα τέσσερα πρώτα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας θα πρέπει να:

έχουν τουλάχιστον 800 ώρες πτήσεις σε μαχητικά αεροσκάφη

είναι έμπειροι εκπαιδευτές τουλάχιστον κατηγορίας «Β»

έχουν χαρακτηριστεί ως Mission Commander (Αρχηγός Αποστολής)

είναι απόφοιτοι της 72ης έως και της 77ης σειράς της Σχολής Ικάρων.

Στις προθέσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι οι πιλότοι που θα σταλούν στη Γαλλία να φέρουν τον βαθμό είτε του Σμηναγού είτε του Επισμηναγού, δεδομένου ότι από τις τάξεις τους αναμένεται να επιλεγεί και ο επικεφαλής αξιωματικός που εν συνεχεία θα αναλάβει να στήσει και ταυτόχρονα να διοικήσει την πρώτη Μοίρα των Rafale στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας. Παράλληλα, όπως προκύπτει από τη σχετική προκήρυξη, κανένας από τους εκπαιδευτές που θα σταλούν στη Γαλλία δεν θα έχει δικαίωμα να αποχωρήσει από την Π.Α. πριν από την παρέλευση τουλάχιστον 5 ετών από την ημερομηνία επιστροφής του στην Ελλάδα.

Να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου στις αρχές Μαρτίου η χώρα μας πρόκειται να στείλει στη Γαλλία ακόμη 4 εκπαιδευτές της Π.Α. (σύνολο 8) προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός που έχει συμφωνηθεί να λάβει από πρώτο χέρι και από Γάλλους πιλότους και ειδικούς τη γνώση για τον χειρισμό και τις πτητικές ικανότητες των Rafale. Οι συγκεκριμένοι αναμένεται να αποτελέσουν τη μαγιά, έτσι ώστε με την επιστροφή τους, η οποία θα γίνει ταυτόχρονα με την ένταξη των πρώτων Rafale στην Π.Α., να συγκροτήσουν τον πυρήνα που θα εκπαιδεύσει και τους υπόλοιπους στη χρήση του αεροσκάφους.

O Α/ΓΕΑ Γεώργιος Μπλιούμης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Π.Α. θα χρειαστεί τουλάχιστον 36 εξειδικευμένους πιλότους (έναν προς δύο) προκειμένου να διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή η διαθεσιμότητα των 18 Rafale που πρόκειται να αποκτήσει η Ελλάδα εντός της επόμενης διετίας.

Εξάμηνη παραμονή

Οι 4 + 4 Έλληνες πιλότοι θα σταλούν για εκπαίδευση αρχικά στη γαλλική αεροπορική βάση «Κονσταντάν Ροζανόφ Μον-ντε-Μαρσάν» λίγα χιλιόμετρα βόρεια της ομώνυμης πόλης στις ακτές του Ατλαντικού. Εκεί βρίσκεται η έδρα του στρατιωτικού οργανισμού δοκιμών και πειραματισμών της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπου και οι Έλληνες Αξιωματικοί πρόκειται να εκπαιδευτούν πάνω στις βασικές λειτουργίες του Rafale. Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα την εν λόγω βάση είχε επισκεφθεί και ο Α/ΓΕΑ Γεώργιος Μπλιούμης, ο οποίος συμμετείχε και ο ίδιος ως πλήρωμα σε σχηματισμό δύο Rafale, τα οποία εκτέλεσαν σενάρια εναέριας μάχης, χαμηλής πλεύσης και προσβολής στόχων εδάφους και επιφάνειας. Εν συνεχεία και με την παρέλευση τριών περίπου μηνών, οι Έλληνες πιλότοι θα μεταβούν στις εγκαταστάσεις της Dassault Aviation όπου βρίσκεται και το flight simulator του Rafale.

H Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί.

Επίσκεψη Παρλί

Η αποστολή των Ελλήνων εκπαιδευτών στη Γαλλία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα και εφόσον προηγουμένως έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες που απαιτούνται μέχρι η σύμβαση, εκτός από τη Βουλή (έγινε ήδη) να τύχει της έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να πέσουν και οι τελικές υπογραφές από το ΚΥΣΕΑ. Επί της ουσίας πρόκειται για μία τυπική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, μια και οι πληροφορίες θέλουν να φτάνει στην Αθήνα, μεταξύ 23 και 25 Ιανουαρίου, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Πρόκειται για μία επίσκεψη που κατά κάποιο τρόπο θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να σταλούν και μηνύματα προς την Τουρκία για την προκλητική συμπεριφορά της στη ΝΑ Μεσόγειο. Να σημειώσουμε άλλωστε ότι σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η παρουσία τεσσάρων γαλλικών Rafale στις αρχές του επόμενου μήνα στη χώρα μας, τα οποία κατά την παραμονή τους πρόκειται και σε συνεργασία με ελληνικά Mirage να πραγματοποιήσουν πληθώρα εναέριων αποστολών κρούσης και αντιμετώπισης εναέριων απειλών στο Αιγαίο.

Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας πρόκειται να προμηθευτεί 18 αεροσκάφη Rafale εκ των οποίων έξι καινούρια και δώδεκα μεταχειρισμένα από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες υποστήριξης.

Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα METEOR, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (MICA, SCALP, EXOCET). Tα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα μας 6 μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης (περί τον Ιούνιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα. Το τελευταίο αεροσκάφος αναμένεται να παραληφθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2023.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Δημοσιογράφε του Πρώτου Θέματος: Ολοκληρομένο ρεπορτάζ!!!!!
    Μηχανικοί,Τεχνικοί;;;;;;;;;;
    Ποιός θα Υποστηρίζει και θα Συντηρεί τα RAFAL??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ ποιος λες; Δηλαδή τι εννοείς να σου βγάλει όλο τον ΠΟΥ της μονάδας; Θα τα συντηρεί ο Θύμιος ο βουλκανιζατεράς του κοτοπολάκη, ξέρεις εσύ. Γενικά, τι ζόρι τραβάς ρε φίλε μου; Άντε που μου έχετε έτοιμη μια π@π@ριά μόνο για να πείτε κάτι αντίθετο.

      Διαγραφή
  2. Απ΄ ότι φαίνεται το ..ζόρι το τραβάς Εσύ!!!!
    Εγώ έκανα μία αναφορά σε παράληψη μνημόνευσης για την Υποστήριξη -Συντήρηση των Αφών.
    Τι σχέση έχει τώρα ο ΠΟΥ κ.λ.π !!!!!! Ή είσαι άσχετος, ή πολύ… σχετικός με το ρεπορτάζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή