Στιγμιότυπο από την Ελληνική αρμάδα που παρακολουθούσε όλους τους μήνες της Ελληνοτουρκικής κρίσης, το σεισμογραφικό Oruc Reis. Ανάμεσά τους φρεγάτες 40 και πλέον ετών αλλά και νεότερες ΜΕΚΟ. Το Πολεμικό Ναυτικό για να συνεχίσει να έχει ισχυρή και αποτρεπτική παρουσία στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο χρειάζεται απαραιτήτως νέες φρεγάτες ικανές να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις του Επιτελείου. Πηγή εικόνας: Hellas Journal
Η νέα χρονιά ήρθε, αλλά σίγουρα οι «μάγοι με τα δώρα» ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί για το Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο επί πέντε μήνες απέδειξε μεν την αξία του και την Ελληνική ναυτοσύνη που αποκτάται μέσα από την επίπονη εκπαίδευση, αλλά στον αντίποδα του δε, χρειάζεται η τελική απόφαση για το επόμενο πολεμικό πλοίο.
Εντός του μήνα αναμένεται στην Αθήνα η Φλοράνς Παρλί, η οποία πιθανά θα κομίσει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο την Γαλλική πρόταση και για το Πολεμικό Ναυτικό.
Τέσσερις φρεγάτες Belh@ra, πλοία ενδιάμεσης λύσης και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.
Και μπορεί το Παρίσι να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τον συνδυασμό που ενδέχεται να επιλέξει, αλλά στο Πολεμικό Ναυτικό δεν κρύβουν ότι ως ενδιάμεση λύση επιλέγουν τις φρεγάτες Fremm.
Οι πληροφορίες ωστόσο που έχουν ακουστεί λίγες ημέρες πριν ρίξει αυλαία το 2020 είναι ότι το Γαλλικό Επιτελείο σχεδιάζει την ταχύρρυθμη αναβάθμιση δυο φρεγατών τύπου La Fayette οι οποίες θα προορίζονται για να υψώσουν τη Γαλανόλευκη, αν βεβαίως δεχτεί το Ελληνικό Επιτελείο αυτή την πρόταση.
Από το Γαλλικό Επιτελείο φέρονται να σημειώνουν ότι φρεγάτες τύπου Fremm εκτός του ότι τους είναι απαραίτητες και σε μικρό σχετικά αριθμό, δεν θα μπορούσαν ν’ αποδεσμευτούν ως πλοία ενδιάμεσης λύσης κυρίως εκείνα που προσφέρουν άμυνα περιοχής.
Παράλληλα ο αριθμός του στόλου των φρεγατών La Fayette, επιτρέπει στο Γαλλικό ναυτικό να παραχωρήσει δυο από αυτά τα πλοία ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Πάντως σ’ αυτές τις δυο περιπτώσεις δεν μπορούμε να παραλείψουμε το οξύμωρο των γεγονότων καθώς οι Γάλλοι από το 2009 είχαν προτείνει στο Πολεμικό Ναυτικό τις φρεγάτες Fremm, ως το πλοίο που θα εντάσσονταν στον Ελληνικό στόλο, όμως τότε τα πλοία εκείνα είχαν απορριφθεί.
Μάλιστα οι Ελληνικές παρατηρήσεις για εκείνες τις Fremm είχαν δώσει στους Γάλλους την εξαιρετική ιδέα της σχεδίασης νέου πλοίου, με μικρότερο εκτόπισμα και βαρύ οπλισμό. Τότε «γεννήθηκε» στα χαρτιά η φρεγάτα Belh@ra και είχαν προχωρήσει πολύ οι Ελληνογαλλικές συζητήσεις.
Το δεύτερο οξύμωρο είναι ότι και οι φρεγάτες La Fayette είχαν προταθεί αλλά είχαν απορριφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό.
Τα δυο αυτά πλοία, έρχονται και πάλι στην επικαιρότητα και μάλιστα με αξιώσεις να βρεθούν με υψωμένη την Ελληνική σημαία, έστω κι αν είναι- θεωρητικά- για μικρό χρονικό διάστημα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.
Πάντως στην περίπτωση που είχαν προχωρήσει από το 2009 οι φρεγάτες Fremm, σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό σίγουρα δεν θα έψαχνε εναγωνίως τον τύπο της φρεγάτας με τον οποίο θα πορευτεί τα επόμενα χρόνια καθώς θα διέθετε ένα ιδιαίτερα ισχυρό πολεμικό σκαρί το οποίο ήδη έχει δώσει εξετάσεις εν πλω και σε ένα εύρος ναυτικών επιχειρήσεων.
Η LOR δεν έχει ταξιδέψει στις ΗΠΑ…
Επιτελείς από το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισημαίνουν ότι η απόκτηση νέων πολεμικών πλοίων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση ιδίως για την Ελλάδα που έχει πολλές απαιτήσεις για τα πλοία που θα ενταχθούν στον στόλο και που καλούνται ν’ ανταπεξέλθουν σε ακραίες συνθήκες.
Σ’ ότι αφορά το αίτημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις φρεγάτες MMSC και την προσφερόμενη ενδιάμεση λύση από την Ουάσιγκτον, αυτό δεν έχει περάσει τον Ατλαντικό. Αξιόπιστες πηγές σημείωναν ότι αυτό αν τελικά γίνει, θα είναι μετά τις συζητήσεις με την κα. Παρλί.
Πάντως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε επισημάνει προς τον Αμερικανό πρεσβευτή ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν μια τέτοια πρόταση στην Ελλάδα που εκτός από ευχάριστη έκπληξη δεν θα μπορεί η Αθήνα ν’ αρνηθεί.
Βεβαίως όσο οι ελπίδες για τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke απομακρύνονται- παρά την επιμονή της Αθήνας- έρχεται ξανά η φήμη για τα καταδρομικά και πολύ παλαιότερα σε κατασκευή Ticonderonga.
Σε κάθε περίπτωση το Πολεμικό Ναυτικό και οι Επιτελείς του επισημαίνουν ότι με την ενδιάμεση λύση θέλουν να λύσουν προβλήματα που υπάρχουν κι όχι να προστεθούν ακόμη περισσότερα.
Ανώτατοι Αξιωματικοί σημειώνουν διαρκώς ότι είναι επιτακτική η ανάγκη τα πάντα που αφορούν το επόμενο πλοίο να τελειώσουν το πολύ έως την άνοιξη, μήπως και έως το τέλος του χρόνου ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες με την σύνταξη της σύμβασης…
0 Σχόλια