Τα γενικά επιτελεία ζητούν να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα σε εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν να κάνουν με ζητήματα τεχνικής υποστήριξης
Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ - p.karvounopoulos@realnews.gr
ΤΑ ΟΣΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ συμβαίνουν στην Ουάσιγκτον έχουν προκαλέσει συναγερμό στην Αθήνα. Η πολιτική θύελλα στις ΗΠΑ ενδέχεται να προκαλέσει φουρτούνα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτεί το καθεστώς Ερντογάν την κατάσταση αποσταθεροποίησης που υπάρχει στις ΗΠΑ απασχολεί όλες τις αναλύσεις που γίνονται στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται να εκμεταλλευτεί το απροσδιόριστο ακόμη χρονικό διάστημα κατά το οποίο η αμερικανική παρουσία και παρέμβαση στην περιοχή μας θα είναι από ασθενική έως ανύπαρκτη.
Η Αθήνα αλλά και οι Βρυξέλλες ανέμεναν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, ώστε να διαπιστώσουν τις προθέσεις των ΗΠΑ έναντι της Άγκυρας. Ο Μπάιντεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του, αλλά είναι βέβαιο ότι ο ίδιος και το επιτελείο του θα ασχοληθούν πρωτίστως με την εσωτερική πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ, η οποία δεν θα τελειώσει με την ορκωμοσία του νέου Προέδρου. Συνεπώς το ερώτημα που απασχολεί την Αθήνα είναι «ποιος θα σηκώσει το τηλέφωνο» στην Ουάσιγκτον αν η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά κλιμακωθεί ξανά επικίνδυνα και η αμερικανική παρέμβαση -που πάντα αναζητείται σε τέτοιες περιπτώσεις- κριθεί απαραίτητη. Απαρατήρητη δεν περνά και η πολιτική ρευστότητα στο Ισραήλ, σημαντικό παίκτη στην περιοχή μας. Η χώρα οδεύει προς νέες εκλογές. Ο Ερντογάν προσπαθεί να επαναφέρει τις σχέσεις με το Ισραήλ σε ένα καλύτερο επίπεδο και χρησιμοποιεί σε αυτή την προσπάθεια τον σύμμαχό του, Ιλ-χάμ Αλίγεφ. Το Αζερμπαϊτζάν έχει εξοπλιστικά «πάρε-δώσε» με το Ισραήλ.
Κινητικότητα
Όλα αυτά δεν αντισταθμίζονται από την έντονη κινητικότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με συμφωνίες που λογικά δεν εξυπηρετούν τον Ερντογάν, όπως η τελευταία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ, ή με την αναμενόμενη τοποθέτηση του υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων στην Ουάσιγκτον Μπομπ Μενέντεζ στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας στις ΗΠΑ.
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι επιτελείς που παρακολουθούν την κατάσταση στην Τουρκία επισημαίνουν τις κινήσεις της Άγκυρας που προσπαθεί να κλείσει μέτωπα.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του Μ. Τσαβούσογλου, που είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τη Γαλλία. Δήλωση που γίνεται λίγες ημέρες μετά το φρένο που επέβαλε το Παρίσι στον Στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη. Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ήταν έτοιμες να εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση και ο Εμανουέλ Μακράν ζήτησε να μη γίνει η παραμικρή κίνηση.
Όλα αυτά εξελίσσονται την ώρα που αναμένουμε από μέρα σε μέρα την ανακοίνωση της έναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Με δεδομένο ότι ουδείς θεωρεί ότι αυτές οι επαφές έχουν σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας λόγω της ατζέντας που θέλει να επιβάλει η Τουρκία, μια νέα στρατιωτική κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά είναι σχεδόν βέβαιη.
Αυτός είναι και ο λόγος που από τα γενικά επιτελεία ζητούν να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα σε εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν να κάνουν με ζητήματα τεχνικής υποστήριξης και αγοράς «υλικών» για ανάγκες που οι Ένοπλες Δυνάμεις έπρεπε να έχουν καλύψει χθες όπως λένε. «Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς αυτή τη στιγμή τα σημαντικότερα προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι η γρήγορη απόκτηση των και η αγορά τορπιλών και όχι τα προγράμματα που θα αποδώσουν μετά από σχεδόν μία δεκαετία», λέει στη Realnews επιτελής του ΓΕΕΘΑ, θέλοντας να επισημάνει ότι ο χρόνος για την πιθανή κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά δεν επιτρέπει ενασχόληση με το αύριο, αλλά με τις ανάγκες του σήμερα.
F-16 και φρεγάτες
Ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα αποδώσει μετά το 2027, η ουσιαστική συζήτηση για νέες φρεγάτες δεν έχει καν ξεκινήσει και γι' αυτό οι επιτελείς επισημαίνουν ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες.
Η συμπεριφορά των Τούρκων, με τα επεισόδια στα Ίμια, τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις προκλητικές ΝΑVΤΕΧ, με τις οποίες η Άγκυρα... απαγορεύει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν ασκήσεις στο Αιγαίο, δείχνει ότι ακόμη και με την έναρξη των «διερευνητικών επαφών» δεν θα υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά.
ΠΗΓΗ: REALNEWS 10/01/2021 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]
0 Σχόλια