Έρχεται με πρόταση-«βόμβα» για φρεγάτες η ΥΠΑΜ Γαλλίας στην Ελλάδα-Τι θα περιλαμβάνει

Έρχεται με πρόταση-«βόμβα» για φρεγάτες η ΥΠΑΜ Γαλλίας στην Ελλάδα-Τι θα περιλαμβάνει

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η χθεσινή ανάρτηση ότι η αμερικανική πρόταση για τις φρεγάτες πολλαπλού ρόλου MMSC «ναυαγεί» από τις επιλογές του Πολεμικού Ναυτικού έφερε σειρά εξελίξεων εν όψει της επίσκεψης την Δευτέρα στην Αθήνα, της υπουργού Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κα Παρλί θα φέρει μαζί της ολοκληρωμένη πρόταση προμήθειας 4ων φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, που θα περιλαμβάνει επιπλέον:

Πακέτο αναβάθμισης των 4ων φρεγατών ΜΕΚΟ, κλάσης «ΥΔΡΑ»

2 Πλοία ενδιάμεσης λύσης

Ναυπήγηση στην Ελλάδα

«Ξεκλείδωμα» προμήθειας όπλων μεγάλου βεληνεκούς

Η Γαλλία φέρεται αποφασισμένη, μετά την μεγάλη συμφωνία με ταχείς διαδικασίες προμήθειας των 18 Rafale, να καταθέσει πρόταση που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να την ανταγωνιστεί οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Με τα πλοία ενδιάμεσης λύσης που προσφέρει να είναι πιθανόν οι φρεγάτες κλάσης La Fayette (αν και ορισμένοι κύκλοι κάνουν λόγο για μία FREMM, που δεν επιβεβαιώνεται), η Γαλλία «ξεκλειδώνει» και την προμήθεια στρατηγικών όπλων. Πρόκειται για τους NAVAL Sculp ή NAVAL CRUISE MISSILE (NCM), o οποίος έχει εμβέλεια άνω των 1.000 χιλιομέτρων. Μαζί με αυτά δίνει και τους γνωστούς στο ΠΝ Exocet, σε συνδυασμό με το 3D Radar αλλά και το σόναρ τροπίδας, για επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Ταυτόχρονα, το γαλλικό πακέτο περιλαμβάνει την ναυπήγηση τριών εκ των τεσσάρων Belharra σε ελληνικό ναυπηγείο αφήνοντας την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει σε ποιο ενώ – κι αυτό είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό – αφήνουν το δικαίωμα στον πελάτη (εν προκειμένω στην Ελλάδα) να αποφασίσει εάν θα εξοπλίσει τις 2 εξ αυτών με αμερικανικής ή άλλης χώρας προέλευσης οπλικά συστήματα.

Επιπλέον, αναμένεται να παρουσιάσουν κι ένα ευέλικτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, που δεν θα γονατίσει τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο έχει κι άλλα σημαντικά προγράμματα να τρέξει.

Οι Γάλλοι φέρνουν δοκιμασμένη συνταγή – από την Αίγυπτο, με την ναυπήγηση των κορβετών Gowind – προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας εκμηδενίζοντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που εμφάνιζε η αμερικανική πρόταση.

Με δεδομένο το «μούδιασμα» της αμερικανικής πλευράς το τελευταίο χρονικό διάστημα, η οποία ίσως και να δικαιολογείται εν μέρει λόγο αλλαγής σκυτάλης στην ηγεσία της χώρας, το ερώτημα που γεννάται είναι αν θα παραμείνει «απαθής» να παρακολουθεί τις εξελίξεις ή θα συγκεράσει όλες τις απόψεις με ίδια αφετηρία και θα εμφανίσει μία εξίσου ανταγωνιστική αν όχι καλύτερη πρόταση, η οποία θα ενισχύσει και την στρατηγική συμμαχία των δύο χωρών; Θα προσφέρει – επίσημα πλέον – πλοία ενδιάμεσης λύσης και θα αποδεσμεύσει οπλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας;

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι στο μεγάλο πρόγραμμα του East Med «αρχιτέκτονας» το 2015 ήταν ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και νυν πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε οραματιστεί την Ελλάδα ως κύριο πυλώνα σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου.


ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια