του Κώστα Σαρικά
Τυπικά χθες το μεσημέρι το ΚΥΣΕΑ έκρινε μόνο τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη ο οποίος συμπλήρωσε ήδη δύο χρόνια ως το πρώτο «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας. Και του έδωσε όπως είχε δικαίωμα από το νόμο έναν ακόμη χρόνο να ηγηθεί της HAF στη πιο παραγωγική ίσως περίοδο για τα Ελληνικά «φτερά» εδώ και αρκετά χρόνια. Ουσιαστικά όμως η πολιτική εξουσία έδωσε το «πράσινο» φως και στους τέσσερις Αρχηγούς των Επιτελείων, συνολικά δηλαδή στη στρατιωτική ηγεσία να συνεχίσει το έργο της σε μια από τις πλέον κρίσιμες χρονιές στην οποία ήδη μπήκαμε για την Εθνική Άμυνα της χώρας και την ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Χρονιά η οποία θα τρέξει για τις Ένοπλες Δυνάμεις πάνω σε δύο μεγάλους άξονες. Από τη μια η σοβαρή έπειτα από τουλάχιστον δέκα χρόνια απραξίας προσπάθεια για τον εξοπλισμό, την αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό οπλικών συστημάτων αλλά και την ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό. Και από την άλλη τη συνεχή ετοιμότητα, εγρήγορση και επιφυλακή απέναντι στη διαρκή Τουρκική όχι απλά προκλητικότητα αλλά ουσιαστικά επιθετικότητα των γειτόνων και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Αμφισβήτηση του status quo στην Ανατολική Μεσόγειο με την Άγκυρα να κάνει ξεκάθαρα λόγο για επαναπροσδιορισμό συμφωνιών και συνθηκών αν όχι πλήρη αναθεωρητική διάθεση σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.
Την ίδια ώρα που η Αθήνα με βάση τη λογική και το διεθνές δίκαιο καταβάλει προσπάθεια να βρει ειρηνική λύση στο μοναδικό ζήτημα που χωρίζει τα δύο κράτη και δεν είναι άλλο από τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας. Ενώ η γείτονες επιθυμούν να βάλουν στην ατζέντα μια σειρά από παράλογες αξιώσεις.
Με αυτά τα δεδομένα η στρατιωτική ηγεσία έχοντας λάβει «ψήφο εμπιστοσύνης» από την κυβέρνηση καλείται να βάλει τις βάσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις που επιθυμεί να έχει η χώρα τα επόμενα χρόνια και ταυτόχρονα να διαφυλάξει την ασφάλεια των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, τον εναέριο χώρο και όλες τις περιοχές θαλάσσιων κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η ενίσχυση άρχισε από την Πολεμική Αεροπορία με την απόφαση για απόκτηση μαχητικών Rafale να δρομολογείται σε πράξη μέσα σε χρόνο ρεκόρ εν αναμονή των υπογραφών τις αμέσως επόμενες ημέρες. Και ταυτόχρονα με την αναβάθμιση των 84 μαχητικών F-16 σε διαμόρφωση Viper, τη συντήρηση των Mirage και την απόκτηση μη επανδρωμένων UAV Heron από το Ισραήλ. Ενίσχυση που αλλάζει τις ισορροπίες πάνω από το Αιγαίο και ήδη προκαλεί νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα. Στον Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη αναγνωρίστηκε η σκληρή δουλειά του και του δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώσει το έργο του παραδίδοντας σε ένα χρόνο πιο ισχυρά τα «μπλέ φτερά».
Το μεγάλο πλέον επόμενο στοίχημα είναι η ενίσχυση του Στόλου με καινούργια αλλά και μεταχειρισμένα πλοία ενδιάμεσης λύσης. Ενίσχυση που έπρεπε ήδη να είχε γίνει μέσα στην προηγούμενη δεκαετία. Το Πολεμικό Ναυτικό και η ηγεσία του πάντως το 2020 σήκωσε το τεράστιο βάρος αντιμετώπισης της Τουρκικής προκλητικότητας στη θάλασσα με το Στόλο σε έναν πρωτόγνωρο συναγερμό να βρίσκεται συνεχώς στη θάλασσα. Η πρόκληση το 2021 για τον Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη είναι διπλή και αφορά τόσο την απόκτηση νέων πλοίων όσο και τη διατήρηση του ετοιμοπόλεμου του Στόλου.
Ο Στρατός Ξηράς έδωσε εξετάσεις όταν κατάφερε να σταματήσει την Τουρκική ασύμμετρη επίθεση στον Έβρο με τη χρησιμοποίηση προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκική πλευρά. Έδειξε αντανακλαστικά όταν η Άγκυρα κλιμάκωσε τις προκλήσεις τόσο στα χερσαία σύνορα όσο και στα νησιά του Αρχιπελάγους μετατρέποντας σε «αστακούς» και τους τελευταίους βράχους της Ελληνικής επικράτειας. Αθόρυβος και ουσιαστικός ο Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης έβαλε το δικό του στίγμα με την προσπάθεια να επικεντρώνεται πλέον στην αναδιοργάνωση Σχηματισμών και Μονάδων και στον εκσυγχρονισμό όλων των οπλικών συστημάτων.
Στην κορυφή της στρατιωτικής ηγεσίας ο «καταδρομέας» Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος έβαλε από την πρώτη στιγμή τη σφραγίδα του στο δόγμα αποτροπής των Ενόπλων Δυνάμεων. Με πιο χαρακτηριστική ίσως στιγμή τη διαταγή από την Κύπρο όπου βρισκόταν για πολεμική προετοιμασία την ώρα που η Άγκυρα αποφάσισε να βγάλει ερευνητικό σκάφος σε θαλάσσιες περιοχές Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Με τεράστια αποδοχή τόσο στο στράτευμα όσο και στην κοινωνία ο «πρασινοσκούφης» Αρχηγός αναμφίβολα θα κληθεί να αντιμετωπίσει νέες μεγάλες προκλήσεις ειδικά αν η προσπάθεια συνεννόησης με την Τουρκία ναυαγήσει.
0 Σχόλια