Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Από το 1947 που άρχισε η παροχή της αμερικανικής στρατιωτικής βοηθείας στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, χορηγήθηκαν και τα πρώτα πιστόλια Μ1911 των 0,45 ιντσών, το γνωστό και ως «45άρι». Το πιστόλι αυτό κατέστη σταδιακώς το τυπικό όπλο χειρός, τουλάχιστον στον Ελληνικό Στρατό που είναι και ο μεγαλύτερος χρήστης. Παραχωρήθηκαν αρκετές χιλιάδες πιστόλια και το απόθεμα φυσιγγίων 0,45 ιντσών είναι μεγάλο ακόμη. Ωστόσο, για πολλούς, εδώ και πολλά έτη το όπλο υστερεί εν σχέσει με τα σύγχρονα δείγματα.
Τα μειονεκτήματα του όπλου είναι τα μεγαλύτερα επίπεδα ανακρούσεως λόγω διαμετρήματος, η μικρή χωρητικότητα του γεμιστήρα (7 φυσίγγια) και το μεγάλο βάρος (1.100 γραμ. κενό). Η δυσκολία χειρισμού και τα αποτέλεσμα της βολής, απασχολούν στον έναν ή τον άλλο βαθμό ωστόσο, το ζήτημα σχετίζεται περισσότερο με το επίπεδο της παρεχομένης εκπαιδεύσεως και πόση έμφαση γενικότερα, αποδίδεται σε αυτήν.
Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι το πιστόλι διαδραματίζει μικρό ρόλο στο πεδίο της μάχης. Ως όπλο αυτοάμυνας καθαρά, θεωρείται περίπου βοηθητικό – συμπληρωματικό και μόνο στις ειδικές μονάδες κατέχει πιο σημαίνουσα θέση. Το προσωπικό των τελευταίων εξάλλου, εκπαιδεύεται διεξοδικότερα στην βολή με το πιστόλι και δικαιολογημένα αποδίδει μεγαλύτερη σημασία σε χαρακτηριστικά του, πέραν της αξιοπιστίας, όπως η εργονομία, το βάρος, η προσαρμοστικότητά του κ.λπ.
Από πλευράς τεχνολογίας, το πιστόλι δεν έχει γνωρίσει ιδιαίτερα «επαναστατικές» εξελίξεις στην πορεία του μέχρι σήμερα. Τα υλικά κατασκευής παραμένουν επί δεκαετίες σχεδόν ίδια, τα βασικά σχέδια επίσης, όπως και τα χρησιμοποιούμενα πυρομαχικά. Καταληκτικώς, το πιστόλι είναι ένα όπλο το οποίο δεν έχει την οιαδήποτε τακτική επίδραση στην διεξαγωγή του αγώνα πεζικού, εν αντιθέσει με το ατομικό όπλο του στρατιώτη.
Αυτοί είναι οι λόγοι που στον Ελληνικό Στρατό, ελάχιστη σημασία αποδίδεται στο ότι επί 70 και πλέον έτη το παλιό Μ1911 παραμένει σε γενική χρήση, πλην εξαιρέσεων (Ειδικές Δυνάμεις). Ελάχιστη σημασία αποδίδεται στην εκπαίδευση του στρατιώτη στην βολή με το πιστόλι ενώ την γενική εικόνα αναχρονισμού συμπληρώνει το θέμα της «καουμπόικης» καφεκόκκινης πιστολοθήκης που κάνει «μπαμ» από μακριά.
Αντικατάσταση με τον… αντικαταστάτη
Εάν υποθέσουμε ότι εκδηλώνεται κάποια στιγμή ενδιαφέρον να αντικαταστήσει ο Ελληνικός Στρατός το πιστόλι του με ένα σύγχρονο δείγμα, προσεγγίζοντας την υπόθεση από οικονομικής και μόνο απόψεως, θα λέγαμε ότι θα επρόκειτο καθαρά για σπατάλη. Και αυτό, επειδή στην κυριολεξία υπάρχει δυνατότητα πλήρους αντικαταστάσεως όλου του αποθέματος, με μηδενικό κόστος!
Ως γνωστόν, τα Μ1911 είναι υλικό που παραχωρήθηκε από τις ΗΠΑ και εξακολουθεί να αποτελεί και σήμερα «περιουσία της αμερικανικής κυβερνήσεως». Αυτό ακριβώς ίσχυε και με τα τυφέκια Μ1 Garand τα οποία ζητήθηκε κι επιστράφηκαν στις ΗΠΑ στην δεκαετία του 2000, για να προωθηθούν στην τεράστια πολιτική αγορά και να πωληθούν σαν ζεστά κουλουράκια. Από την υπόθεση αυτή, εξασφαλίσθηκαν μερικά εκατομμύρια ευρώ για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, λόγω της πωλήσεως εκατομμυρίων πυρομαχικών 0,30 ιντσών ελληνικής παραγωγής (ΠΥΡΚΑΛ) που εκτιμήθηκαν δεόντως από τους Αμερικανούς σκοπευτές για την υψηλή τους ποιότητα.
Κατ’ αντίστοιχο τρόπο, το ΥΠΕΘΑ μπορεί σήμερα να απευθύνει αίτημα στους Συμμάχους για να επιστραφούν τα Μ1911, συνοδευόμενα από απόθεμα πυρομαχικών ελληνικής κατασκευής, εξασφαλίζοντας και μερικά έσοδα. Τα πιστόλια θα γίνουν ανάρπαστα στην αμερικανική αγορά ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι και σήμερα παρτίδες από Μ1911του Ελληνικού Στρατού περνούσαν από γενική συντήρηση, που τα έφερνε σε επίπεδο «ολοκαίνουργιου».
Πως θα αντικατασταθούν όμως τα Μ1911;
Πολύ απλά το ελληνικό αίτημα θα συνοδεύεται από πρόταση δωρεάν παραχωρήσεως του απαιτούμενου αριθμού από το υπό απόσυρση πιστόλι των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ σήμερα. Πρόκειται για το πιστόλι Μ9 των 9 mm που προέρχεται από το μοντέλο Beretta 92FS της γνωστής ιταλικής εταιρείας που επιλέχθηκε στις ΗΠΑ το 1984 κι αντικατέστησε το Μ1911.
Το Μ9 είχε επιλεγεί λόγω χαμηλότερου βάρους (970 γραμ. κενό), χαμηλότερων επιπέδων ανακρούσεως και κατά πολύ μεγαλύτερης χωρητικότητος γεμιστήρος (15 φυσίγγια). Συνολικώς επρόκειτο για ένα πιο εύχρηστο και μεγαλύτερης ισχύος πυρός πιστόλι.
Ήδη έχει επιλεγεί νέο πιστόλι για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, το Μ17, το 2017 ανατέθηκε σχετική σύμβαση προμήθειας και έχει αρχίσει ήδη η χορήγησή του, αντικαθιστώντας τα περισσότερα από 600.000 Μ9 που αποκτήθηκαν για στρατιωτική υπηρεσία. Ασφαλώς τα Μ9 είναι φθαρμένα αλλά οπωσδήποτε υπήρχε τακτική συντήρηση και εξακολουθούν να είναι σε αποδεκτή κατάσταση. Με λίγη καλή συνεργασία, θα μπορούσαν να ζητηθούν όμως και παρτίδες από όπλα νεώτερης κατασκευής, που θα έχουν πρακτικώς πολύ λιγότερη φθορά ή και πιστόλια που είχαν χορηγηθεί σε άλλους Κλάδους πλην Στρατού και Πεζοναυτών, όπου η χρησιμοποίησή τους ήταν ασυγκρίτως μικρότερη. Σημειώνεται ότι η τελευταία σύμβαση για Μ9 είχε ανατεθεί από τον Στρατό των ΗΠΑ στις 18 Σεπτεμβρίου 2012, στο πλαίσιο πενταετούς συμβάσεως ύψους 64 εκατ. $, που αφορούσε 100.000 πιστόλια! Πρόκειται συγκριτικώς για σχεδόν καινούργια όπλα.
Τα Μ9 (μαζί με μια σύγχρονη πιστολοθήκη) μπορούν να παραχωρηθούν στην Ελλάδα και να παραμείνουν με καθεστώς ως “US Government Property”, για όσες δεκαετίες κριθεί απαραίτητο. Η κάλυψη της επιχειρησιακής απαιτήσεως -που δεν είναι δα και τόσο σημαντική προτεραιότητα- και η γενική βελτίωση, θα ισχύσουν σε απόλυτο βαθμό ενώ το Ελληνικό Δημόσιο θα αποφύγει πλήρως την οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση.
17 Σχόλια
Δωστε αδεια οπλοφοριας οπλοκατοχης πιστολιου στα στελεχη του στρατου. Ν χςι ο καθενας στη στολη του το δικο του για την ασφαλεια του
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο στον άρθρογράφο, είναι γνώστης του θέματος και οι προτάσεις του για την αντικατάσταση είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικές, σοβαρές και προπάντων άμεσα υλοποιήσιμες. Αλλά επειδή ζούμε στην χώρα της "φαιδράς πορτοκαλέας" δεν κρατάμε κανένα καλάθι, και προχωρούμε όπως λάχει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική πρόταση ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο θα ήταν να μην πάρουμε ότι μας κάτσει πιο φτηνό ως και τζάμπα. συζητηστε με Αμερικανούς που έχουν απογοητεθεί από το συγκεκριμένο οπλο και θα σας πουν κρατήστε καλυτέρα το 1911 παρα να πάρετε αυτο. Οσοι υπηρετησαν σε αποστολές και μίλησαν με επαγγελματίες του Αμερικανικού στρατού γνωρίζουν τι εννοώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα δεν έχεις κάνει ποτέ βολή με το M1911, και φυσικά δεν έχεις δει έστω από κοντά ούτε το M9, για βολή με το M9 βέβαια δεν το συζητάμε. Κάπου πήγα, κάποιον είδα, κάτι άκουσα, ο δευτεροξαδερφος του μπατζανακη ενός φίλου που ζει στην Φλόριντα και έχει παντρευτεί μια λατινοαμερικάνα που έχει γνωστό έναν πεζοναύτη, που άκουσε σε μια ειρηνευτική αποστολή (που ποτέ δεν πήγες) κάτι για ενα M9, που μπορεί να ήταν και η προστατευτική προσωπίδα του USarmy. Ρε τι διαβάζουμε, τουλάχιστον μην σχολιάζετε εάν δεν έχετε πληρη γνώση του θέματος και δημιουργείτε λάθος εντυπώσεις για τα υπόλοιπα στελέχη.
ΔιαγραφήΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΝ ΑΝΩΝΥΜΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρασκευή, Ιανουαρίου 22, 2021 9:36:00 π.μ.
ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΒΡΕΘΕΙ ΠΟΤΕ ΜΕ ΞΕΝΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΟΥ ΣΗΜΑΔΕΥΩ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΚΥΠΕΛΟ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΜΕ 1911 ΣΤΑ 25 ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ 50 ΜΕΤΡΑ. ΒΛΕΠΩ ΣΕ ΕΤΣΟΥΞΕ Η ΚΡΙΤΙΚΗ . ΛΟΙΠΟΝ ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΒΓΕΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΣΚΗΘΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΣΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΠΕ ΜΑΛΛΟΝ ΑΓΝΟΕΙΣ. ΟΣΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΛΕΩ . ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΚΑΘΟΣΟΥΝ ΛΙΓΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ Μ9 ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΑΛΛΑΖΟΥΝ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΝ ΥΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ " SIG SAUER"
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρασκευή, Ιανουαρίου 22, 2021 9:36:00 π.μ. ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΟΠΛΑ ΕΡΙΞΑ ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ . ΑΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ΤΟ Μ9 ΘΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ. ΑΓΑΠΗΤΕ .
Εδω που τα λέμε ποιος εμπιστεύεται ένα πιστόλι του Β ΠΠ, οποιουδήποτε διαμετρήματος η εργοστασίου, που η βολίδα του φαίνεται με γυμνό ματι στα 25 μετρα πτήσης;;;;Να μην σας πάρω όμως και στο λαιμό μου, όταν έριχνα με τα 45 του στρατού ήμουν 25 και όταν έριχνα με Ruger Magnum 357, ήμουν ήδη 35 και μάλλον είχε αρχίσει η πρεσβυωπία μου και για αυτό δεν έβλεπα πια την πτήση του βλήματος.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑργή βολίδα μεν, με μεγάλη δύναμη κρούσης δε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το ονομάζουν τσάμπα κανόνι χειρός. Υπάρχουν πολλά δείγματα 1911 με γεμιστήρες μέχρι και 14 φυσίγγια. Πχ Para Ordnance P14.
Από την άλλη, η Beretta είναι ένα εξαιρετικό όπλο ειδικά αν χρησιμοποιηθεί με hollow points. Μικρότερη ανάκρουση, ταχύτερο κύκλο βολών.
Ότι αφορά τον χειρισμό τους, αυτό είναι αποκλειστικά θέμα σωστής εκπαίδευσης (σχεδόν ανύπαρκτος όρος στα σώματα του Ελληνικού στρατού πλήν ΟΥΚ, ΛΟΚ).
Ψάξτε Jerry Miculek πρίν αρχίσετε το κράξιμο. Ο τύπος ρίχνει με 50αρι Barrett σε χρόνους που θα ζήλευε και ή Beretta.
Λοιπον ως πρωην κατοχος 1911 στον στρατο λοκ. Και μετεπειτα κατοχος Μ9 beretta .σωματα ασφαλειας
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τα δυο δεν κανουν . Μεγαλο βαρος και τα δυο. Με το 45αρι δεν πετυχαινεις βαρελι στα 5 μ. Απλως περναει θωρακιση
Cat 3a .απλο αλεξισφαιρο.
Με το m9 ευθηβολο..βαρυ .καθε γραμμαριο μετραει .
Μονο glock 40 ή45 . Η για μενα το αγαπημενο μου που απαγορευεται στα σωματα ασφαλειας λογω ειδικου διαμετρηματος το fn 5.7 five seven .
Επιτρεπεται μονο στην εκαμ. Διατριτικο .
Ελαφρυ .πιο μικρο διαμετρημα αλλα περναει και cat 4 αλεξισφαιρο
Glock 45 και fn 5,7 είναι όπλα που κάνουν καλή δουλειά σε εκπαιδευμένα χέρια. Πολύ σωστή η άποψη.
ΔιαγραφήΒασικά δεν χρειάζεται και δεν θα ασχοληθώ με κάποια στελέχη που βρέθηκαν στις πρώτες ΕΥΕ λόγω "μέσου" και ενός ημιτελούς wanabe αξιοκρατικού και επιλεκτικού modus vivendi των τότε ΕΔ. Δεν έχουν καταλάβει τίποτα από το άρθρο, την κατάσταση που βρίσκονται οι ΕΔ όσον αφορά ένα αξιόπιστο και βολικό "side arm", ούτε καν την δυνητική χρησιμότητα ενός αξιόπιστου "side arm" για τις regural ΕΔ και όχι για ειδικές δυνάμεις, τους χειριστές ΑΦ ή τα ειδικά ΣΑ της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης η επίδειξη των υπηρεσιών και μονάδων που υπηρέτησε κάποιος και το εάν γνώρισε ή όχι κάποιον αμερικανό private που εν μέσω μπυροκατάνυξης ανέλυε τα πλεονεκτήματα ή μη του όπλου του, αρμόζει σε ανεκπαίδευτα και αστρατικοποίητα χαμηλόβαθμα στελέχη που αργότερα ίσως και να σταδιοδρόμησαν στον "ένδοξο" χώρο της ελληνικής νύχτας ως "parking valet". Τέλος πάντων, θα σταθώ στην φράση ενός σχολίου που τα συνοψίζει όλα τα παραπάνω "....Ότι αφορά τον χειρισμό τους, αυτό είναι αποκλειστικά θέμα σωστής εκπαίδευσης ...." και μπράβο στον σχολιαστή, αυτό ακριβώς και τίποτα άλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσα δε φτάνει η αλεπού,τα κάνει κρεμαστάρια;; Έλα, ομολόγησε... Θα νιώσεις καλύτερα
Διαγραφήαν σου έλειπε το σαρδάμ ελληνοαγγλικών (regular (ral?) ως σιωπηρό μήνυμα ότι συνεκπαιδεύτηκες με αγγλόφωνο? θα συμφωνούσα στις τελευταίες αράδες του σχολιασμού σου, που από μόνες τους αρκούσαν
ΔιαγραφήΤο αλκοόλ αγαπητέ τουλάχιστον στα χρόνια μου απαγορευόταν αυστηρά στον αμερικανικό στρατό. Οπότε άκυρη η μπυροκατάνυξη. Σου είπα από τον καναπέ πολλά μπορείς να πεις. Τουλάχιστον εμείς σαν μέλη τον ΕΥΕ γνωρίσαμε είδαμε ασκηθηκαμε και επιχείρησαν με ξένους στρατούς δεν γράφαμε σε καναπέ, ούτε σε γραφείο. Δεν απαντάς με επιχειρήματα απλά προσπαθείς να μειώσεις τον συνομιλιτη. Διάβασε την ιστορία αυτού του όπλου (Μ9), διάβασε τι χρησιμοποιούν οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και θα καταλάβεις αν έχεις τέλος πάντων λίγο διάκριση. Κατά τα άλλα τέτοιο μένος εναντίον της άποψης μου μόνο αρθρογραφος θα είχε η φίλος του. Αν έπεσα στην πρώτη περίπτωση σταματά να δίνεις συγχαρητήρια στον εαυτό σου.
ΔιαγραφήΕρώτηση, ενός άσχετου. Γιατί δε φτιάχνουμε ένα δικό μας; Μη μου πείτε οτι είναι δύσκολο... Και με κάτι που διαφωνώ με τον αρθογράφο, ''άχρηστο'' το πιστόλι στο πεδίο μάχης; Έλα μου; Εφόσον ο επόμενος πόλεμος θά'ναι επι το πλήστον σε αστικό περιβάλον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞΕΚΟΛΛΑΤΕ! Κάνετε λες και θα πληρώσετε μόνο εσείς το κόστος αντικατάστασης του νέου τύπου πιστολίου. Επειδή δηλαδή είχατε κάποια εμπειρία με το χ-ψ προίόν, δεν είσαστε και οι αποκλειστικοί γνώστες των πάντων. Καταρχάς εμείς οι ανεύθυνοι να συμφωνήσουμε ότι είναι αναγκαία η αντικατάσταση του υπάρχοντος. Έχουμε ικανότατα στελέχη να ασχοληθούν με το θέμα αυτό και σίγουρα κάτι παραπάνω θα λάβουν υπόψη τους για την τελική επιλογή.
ΑπάντησηΔιαγραφή