Η πρόταση του Ισραήλ αφορά 10 αεροσκάφη M-346. Φωτογραφία Leonardo διαμέσου Elbit
«Λειτουργούμε με βάση φυσικά τις αεροπορικές τακτικές και τυποποιήσεις, την ασφάλεια πτήσεων, αλλά οι πιλότοι της Ελλάδας και του Ισραήλ διακατέχονται από ένα ανορθόδοξο πνεύμα, γεγονός που έχουμε αντιληφθεί στις κοινές μας ασκήσεις, όχι μόνο στον Ηνίοχο αλλά και στη Μεσόγειο, όπως και στο FIR του Ισραήλ.»
Αυτό είχε σημειώσει ένα από τα Ελληνικά «γεράκια» που έλαβε μέρος στην τελευταία διασυμμαχική άσκηση «Blue Flag» στο Ισραήλ. Από την πρώτη αποστολή της HAF στη συγκεκριμένη άσκηση με τους ιπταμένους και μηχανικούς της 330 Μοίρας «Κεραυνός» και τα F-16 Block 30, οι Ισραηλινοί δήλωσαν τον απεριόριστο σεβασμό τους στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Η 330 Μοίρα στάθηκε ο προπομπός μιας διαχρονικής αεροπορικής σχέσης που στη συνέχεια είχε φέρει την πρόσκληση των «Αλεπούδων» της 340 Μοίρας αλλά και της 335 Μοίρας «Τίγρης» τα τελευταία χρόνια.
Η αναγνώριση ως διαχρονικών «Best Warrior» των Ελλήνων αεροπόρων, από το Ισραήλ έχει φέρει τις δυο χώρες πολύ πιο κοντά, διότι οι ιπτάμενοι των δυο χωρών αντιλαμβάνονται την αξία της άρτιας εκπαίδευσης και του ισχυρού μαχητικού πνεύματος, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην αντίπαλο να πάρει ανάσα…
Γεωστρατηγικό αποτύπωμα συνεργασίας στην Καλαμάτα
Μάλιστα η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ επεκτείνεται καλύπτοντας μια επιχειρησιακή αναγκαιότητα που αυξάνει και το γεωπολιτικό/ γεωστρατηγικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην περιοχή.
Το γεγονός ότι ένας κύκλος που είχε ανοίξει για την Πολεμική Αεροπορία, με το Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, έκλεισε πριν λίγες ώρες με την επικύρωση του υποπρογράμματος από την επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής, εξυπηρετεί την επιχειρησιακή αναγκαιότητα της εκπαίδευσης των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας και τον στόχο της δημιουργίας Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος.
Ταυτόχρονα, φέρει ισχυρό στρατηγικό αποτύπωμα, καθώς διευρύνεται και ενισχύεται η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ. Οι σχέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας με την ισραηλινή αεροπορία είναι ήδη στενές και αποτελούν ισχυρότατο πυλώνα της στρατηγικής σχέσης με το Ισραήλ στον τομέα της Άμυνας.
Η εξέλιξη αυτή είναι λογικό και με βάση τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις ότι εκτός των εκπαιδευτών της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας που θα εκπαιδεύουν μαζί με Έλληνες τα αυριανά «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας, θα φέρει και νέους εκπαιδευόμενους από άλλες χώρες της Ανατολής και όχι μόνο.
Η επιλογή να μετατραπεί η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος σε Διεθνές Εκπαιδευτικό Αεροπορικό Κέντρο επιλύει άμεσα, μετά από 22 χρόνια τα προβλήματα ποιοτικής και ποσοτικής επάρκειας των υπαρχόντων εκπαιδευτικών μέσων.
Οι «γερόλυκοι», τα Τ-2 που εκπαίδευσαν γενιές και γενιές Ελλήνων ιπταμένων για να πετούν, σαφέστατα κρατούσαν όλες τις παραμέτρους ποιότητας και ασφαλείας, όμως όσο τα χρόνια περνούν και νέος τύπος εκπαιδευτικού jet αεροσκάφους δεν αγοράστηκε, οι σημερινές οικονομοτεχνικές μελέτες έδειξαν τον δρόμο της πιο συμφέρουσας λύσης για την Πολεμική Αεροπορία που είναι η χρονομίσθωση.
Από τα Τ-2 Buckeye στα Μ-346
Το υποπρόγραμμα βάζει τέλος στο διαβλεπόμενο αδιέξοδο και στο ενδεχόμενο αποστολής πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας μόνο στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους σε jet, δεδομένου του παρωχημένου χαρακτήρα των αξιόπιστων μεν, προβληματικών , όμως, πλέον T-2 Buckeye, που βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Π.Α. από το 1976 και η υποστήριξη των οποίων παύει οριστικά το 2023.
Η μεγάλη αλλαγή στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα φέρνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πτητικής εκπαίδευσης, μέσω χρονομίσθωσης αεροσκαφών προς αντικατάσταση των Τ-2, το οποίο θα συνοδεύεται από τα αναγκαία μέσα και την απαιτούμενη υποστήριξη τόσο για τα νέα αεροσκάφη όσο και για τα Τ-6 Texan για 22 χρόνια.
Η Καλαμάτα μετατρέπεται σε κέντρο Εκπαίδευσης των πιλότων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και πιλότων της ευρύτερης περιοχής που επιδιώκει να προσελκύσει.
Το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης θα δίνει τη δυνατότητα σε αεροπορίες από άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα.
Η επιλογή του Ισραήλ εκτιμάται ότι θα προσελκύσει εκπαιδευόμενους από χώρες και εκτός του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα επιτρέψει σε βάθος χρόνου την απόσβεση μέρους του κόστους και την αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στην ευρύτερη περιοχή.
Όσον αφορά τη συμβατότητα με το ΝΑΤΟ, η εταιρία «ELBIT» επιλέχθηκε το 2016, έναντι της Καναδικής CAE, για να δημιουργήσει και να εκτελέσει το πρόγραμμα του Βρετανικού στρατιωτικού συστήματος εκπαίδευσης που χειρίζεται 3 τύπους αεροσκαφών.
Η ελληνική Κυβέρνηση ουσιαστικά εκμεταλλεύεται τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποίησε το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας στην κατασκευή κέντρου εκπαίδευσης πτήσεων παγκόσμιας κλάσης με βάση το αεροσκάφος M-346.
Πιο οικονομική πρόταση λέει το ΥΠΕΘΑ έναντι της Καναδικής εταιρίας
Πρόκειται για μία εγγυημένα οικονομικά αποδοτική πρόταση που έχει εφαρμοστεί από το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας και μια εταιρεία 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ELBIT) με πολυετή εμπειρία στην προμήθεια, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία ενός στόλου από εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346.
Η πρόταση της ισραηλινής πλευράς είναι πιο συμφέρουσα, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε στην επιτροπή εξοπλισμών ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε σύγκριση με εκείνη της καναδικής (CAE).
Τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομική προσφορά, όσο και σε σχέση με τις ώρες πτήσης, καθώς και αναφορικά με τις ώρες πτήσης στους εξομοιωτές.
Το κόστος της ισραηλινής πρότασης ανέρχεται σε 1,365 εκατομμύρια ευρώ για διάστημα 22 ετών, δηλαδή σε μέσο ετήσιο κόστος 62,5 εκατ. Ευρώ, έναντι της καναδικής προσφοράς που ανέρχεται σε 1,254 εκατομμύρια ευρώ για διάστημα 20 ετών με μέσο ετήσιο κόστος 62,7 εκατ. Ευρώ.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της Διακρατικής Συμφωνίας με την κυβέρνηση του Ισραήλ με τη μέθοδο της Χρηματοδοτικής Μίσθωσης.
Η πρόταση επίσης περιλαμβάνει 10 αεροσκάφη M-346 και 3.500 ώρες πτήσης ετησίως. Η ισραηλινή πρόταση έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να εκτελείται σχεδόν εξ ’ολοκλήρου από το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα, δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την εξειδικευμένη απασχόληση.
Η επιλογή εντάσσεται στο Μνημόνιο Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας με το Ισραήλ, με γνώμονα τα κοινά γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή ειδικά στην σημερινή συγκυρία.
0 Σχόλια