Σε εξέλιξη η αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, με συνεκπαίδευση μακράς διαρκείας στο Στεφανοβίκι - Η στρατιωτική σημασία και τα οφέλη της παρουσίας της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Μάχης των Αμερικανών
Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ - lsblav@gmail.com
Για ακόμα μία φορά, τρίτη στη σειρά, από τις οποίες η πρώτη ήταν «δοκιμαστική», βρίσκονται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκι Μαγνησίας ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις επιπέδου πλήρους τάγματος της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού, μαζί με τις μονάδες υποστηρίξεως, προκειμένου να συνεκπαιδευτούν με μονάδες του Ελληνικού Στρατού, όχι μόνο με «ελικοπτεράδες» της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), αλλά και με συναδέλφους τους των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, σε συνδυασμένες ασκήσεις.
Οι δυνάμεις αυτές των Αμερικανών αποτελούν την 101 Ταξιαρχία Αεροπορίας Μάχης (101st Combat Aviation Brigade - 101 CAB), είναι συνολικής δύναμης περισσότερων των 400 ατόμων και προβλέπεται να παραμείνουν στο Στεφανοβίκι και στον Βόλο, όπου θα διαμένουν, για ένα διάστημα περίπου πέντε μηνών (μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2021). Η δύναμη έφερε μαζί της στην Ελλάδα 9 επιθετικά ελικόπτερα ΑΗ-64D Longbow Apache, καθώς και άλλα 10 μεταφορικά ελικόπτερα / ελικόπτερα εφόδου UH-60M Blackhawk.
Όπως ανέφερε στα «Π» κορυφαία στρατιωτική πηγή, «η παρουσία των Αμερικανών στο Στεφανοβίκι πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης των όρων της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ που υπογράφτηκε τον Νοέμβριο του 2019 από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, τους κυρίους Δένδια και Πομπέο, και στην οποία προβλέπεται ονομαστικώς το Στεφανοβίκι ως μια από τις “τοποθεσίες” που ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς μαζί με Σούδα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη. Επί της ουσίας, για το Στεφανοβίκι οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι τους παρέχει άριστες, από πάσης πλευράς, δυνατότητες εκπαίδευσης σε όλα τα πεδία». Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως «έχει δίπλα τη θάλασσα, πεδιάδα, αλλά και τους ορεινούς όγκους της Θεσσαλίας, και κυρίως του Ολύμπου, με το γειτονικό πεδίο βολής του Λιτοχώρου. Επίσης, οι εγκαταστάσεις στο Στεφανοβίκι είναι πολύ καλές και με τη βοήθεια των Αμερικανών θα βελτιωθούν και άλλο για να χρησιμοποιούνται και από τους δύο στρατούς, ενώ υπάρχουν και οι αεροπορικές βάσεις της Νέας Αγχιάλου ή της Λαρίσης για να προσγειωθούν μεταφορικά αεροσκάφη της Αεροπορίας τους για να τους μεταφέρουν υλικά, εφόδια, ακόμα και ολόκληρα ελικόπτερα, αν τα χρειαστούν εκτάκτως. Τέλος, αλλά όχι και τελευταίο, η παραμονή τους στον Βόλο τους έχει κατενθουσιάσει, με σημαντικότατο, όπως είναι φυσικό, αντίκτυπο στην οικονομική ζωή της περιοχής».
Σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο, η συνεκπαίδευση και η πολύμηνη συνύπαρξη Ελλήνων και Αμερικανών σε κοινή βάση, με κοινές ασκήσεις και κοινά προγράμματα εκπαιδεύσεως, είναι εξαιρετικά σημαντική και για την ελληνική πλευρά, καθώς οι Αμερικανοί έχουν πολύτιμη πολεμική εμπειρία στη διεξαγωγή κάθε είδους επιχειρήσεων με χρήση ελικοπτέρων, που αποτελούν και το 70% των σύγχρονων πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ από την πλευρά τους οι Έλληνες έχουν πολύτιμη εμπειρία σε επιχειρήσεις «μέσα» σε ορεινούς όγκους και πάνω από θάλασσες.
ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 13/12/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr] - ΦΩΤΟ: Αρχείου από ethnos.gr
0 Σχόλια