του Κώστα Σαρικά
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός και η εκτέλεση πολλών εξοπλιστικών προγραμμάτων την ώρα που το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ρυθμίζουν με τους Γάλλους της Dassault, της Armee d’el Air και κυρίως με το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας τις τελευταίες αλλά κρίσιμες λεπτομέρειες για τη μεγάλη συμφωνία απόκτησης των Rafale.
Υπό την καθοδήγηση του ΓΕΕΘΑ, τα επιτελεία έχουν επιδοθεί σε μια μάχη με το χρόνο είτε για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες κρίσιμων για την άμυνα προγραμμάτων είτε να θέσουν τις βάσεις ώστε να δρομολογηθούν άμεσα μια σειρά άλλα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία αφορούν κυρίως τη συντήρηση οπλικών συστημάτων πρώτης γραμμής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 30 προγράμματα βρίσκονται στην τελική ευθεία προς υλοποίηση καθώς Επιτελεία και ΓΔΑΕΕ καταρτίζουν τους γενικούς και ειδικούς όρους σύμφωνα με το νόμο συμβάσεων. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για αναβαθμίσεις και υποστήριξη συστημάτων και από τους τρεις κλάδους οι οποίες εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια εκκρεμούσαν. Η αναβάθμιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών «SPERWER» (πολύτιμων για την επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας), η υποστήριξη των Επιθετικών Ελικοπτέρων «ΑPACHE» AH-64A+ (οπλικό σύστημα που δεν διαθέτει η Τουρκία) και η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής ΑεροπορίαςC-130 και C-27 εντάσσονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Επιπλέον, σχεδόν όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα που διαθέτει τόσο ο Στρατός Ξηράς όσο και η Πολεμική Αεροπορία χρειάζονται συντήρηση, αλλά απαραίτητη είναι και η επαναπιστοποίηση όπλων και βλημάτων τα οποία χρησιμοποιούν και οι τρεις κλάδοι. Οι Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων έχουν άμεση ανάγκη από συντήρηση ή και αντικατάσταση ταχύπλοων σκαφών και υλικών μάχης ενώ και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός επικοινωνιών ειδικά στα στρατιωτικά αεροδρόμια απαιτούν εκσυγχρονισμό.
Ταυτόχρονα με τα 30 προγράμματα τα οποία προχωρούν προς εκτέλεση, τα Επιτελεία έχουν καταρτίσει σχετικές λίστες για ακόμη 45 προγράμματα τα οποία πρέπει να «τρέξουν» το επόμενο διάστημα ώστε να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και να προχωρήσει η διεξαγωγή διαγωνισμών και η σύναψη σχετικών συμβάσεων. Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία κυρίως λόγω έλλειψης χρηματοδότησης παρά τις ανάγκες δεκάδες προγράμματα έμειναν στα συρτάρια των Επιτελείων και τώρα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία τρέχει για να καλύψει τον χαμένο χρόνο. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωσταντίνος Φλώρος έχοντας λάβει το «πράσινο» φως από τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο όχι απλά έχει ζητήσει διαδικασίες fast track αλλά έχει συγκροτήσει ομάδα task force και μάλιστα στελέχη του ΓΕΕΘΑ έχουν «στρατοπεδεύσει» στη ΓΔΑΕΕ για να συνδράμουν στη γρήγορη εκτέλεση όλων των προγραμμάτων.
Εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικοί «σκόπελοι» και θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις για να προχωρήσουν όλα τα προγράμματα. Η συνεχής μάλιστα επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων προσθέτει συνεχώς ανάγκες αφού τα μέσα χρησιμοποιούνται στα όρια των αντοχών τους τα οποία μάλιστα είναι γνωστό ότι σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται πολλά χρόνια σε υπηρεσία.
0 Σχόλια