Εντονότατο προβληματισμό προκαλεί η διαφαινόμενη παραγγελία των παράκτιων σκαφών μάχης ΜΜSC (Multi-Mission Surface Combatant) έναντι ενός δισεκατομμυρίου $ ανά σκάφος (4,322 δισ. συνολικά) από την αμερικανική Lockheed Martin, καθώς, όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία τιμής και διαθεσιμότητας (P&A: Price and Availability) που είχαν στείλει οι Αμερικανοί, το πλοίο έχει απλώς τις δυνατότητες -σε ό,τι αφορά το οπλικό του φορτίο- που έχουν οι φρεγάτες ΜΕΚΟ-200ΗΝ και τίποτα παραπάνω.
Η επιλογή των σκαφών αυτών δεν αφορά μόνο την αφαίρεση της δυνατότητας απόκτησης βλημάτων cruise SCALP Naval των φρεγατών Behh@rra που θα έφερναν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας σε άλλο επίπεδο, αλλά αφαιρούν ακόμα και την αντιαεροπορική άμυνα περιοχής από τις δυνατότητες του νέου πλοίου του Π.Ν.
Η ΜΜSC δεν θα μεταφέρει τίποτα περισσότερο από βλήματα επιφανείας-αέρος RIM-162 ESSM (EvolvedSeasparrowMissile). Και μόνο! Βλήματα με ακτίνα δράσης μόλις 50 χλμ. έναντι των 120 χλμ. που έχουν οι ASTER 30 των γαλλικών Behh@rra ή και των FREMM.
Η επιλογή των σκαφών παράκτιας άμυνας μετατρέπει ξανά το Π.Ν. σε «Ναυτικό Αιγαίου» και όχι σε «Ναυτικό Ανατολικής Μεσογείου», με μικρές δυνατότητες επιβίωσης έναντι των βλημάτων ναυτικής κρούσης αέρος-επιφανείας της τουρκικής αεροπορίας AGM-84K SLAM-ER με ακτίνα δράσης 250 χλμ. ή ακόμα και των εγχώριας κατασκευής SOM-Α ακτίνας δράσης επίσης 250 χλμ.
Είναι απίστευτο αλλά η κάθε ΜΜSC θα είναι εξοπλισμένη ακριβώς με τα όπλα της… ΜΕΚΟ-200ΗΝ! Δηλαδή:
• 8 βλήματα επιφανείας-επιφανείας Harpoon RGM-84L Block II.
• 32 κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-αέρος RIM-162 ESSM (Evolved Seasparrow Missile) ή 16 ESSM και 4 ASROC εάν δεν εφοδιαστεί το σκάφος με τορπιλοσωλήνες!
• 1 συστήματα εγγύς αντιβληματικής προστασίας SeaRAM (τώρα υπάρχουν ανά ΜΕΚΟ-200ΗΝ δύο Phanalx Block 1Β).
Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 4,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ (3,54 δισ. ευρώ με βάση την τρέχουσα ισοτιμία).
0 Σχόλια