του Κώστα Σαρικά
Στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά προγράμματα επιτροπή της Αμερικανικής κυβέρνησης DSCA (Defence Security Cooperation Agency) αποστέλλει εγγράφως το συντομότερο δυνατό και παρά τα γραφειοκρατικά εμπόδια η Αθήνα και συγκεκριμένα το ΓΕΝ το ενδιαφέρον για τη νέα φρεγάτα του Στόλου, την ενδιάμεση λύση για μεταχειρισμένα πλοία αλλά και την αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ που διαθέτει ήδη το Πολεμικό Ναυτικό.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην απόκτηση τεσσάρων φρεγατών πολλαπλού ρόλου MMSC (MultiMission Surface Combatant) της εταιρίας Lockheed Martin σε διαμόρφωση την οποία επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό, παραχώρηση από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων πλοίων τα οποία άμεσα μπορούν να ενισχύσουν τον Ελληνικό Στόλο και στο πρόγραμμα αναβάθμισης των ΜΕΚΟ κόστους 450 εκ ευρώ.
Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού φαίνεται ότι καταλήγει στην Αμερικανική πρόταση-χωρίς ακόμη τίποτα να έχει «κλειδώσει»- αφού καλύπτει συνολικά το πακέτο απαιτήσεων με δεδομένο ότι περιλαμβάνει νέα πλοία και μάλιστα με ναυπήγηση αριθμού των φρεγατών σε Ελληνικά ναυπηγεία, δυνατότητα παραχώρησης μεταχειρισμένων Μονάδων και ανάληψη της αναβάθμισης των ΜΕΚΟ από την κατασκευάστρια εταιρία στη διαμόρφωση την οποία επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό.
Το LOR (Letter Of Request) που θα φτάσει στις ΗΠΑ αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα της Αθήνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ώστε να αρχίσει η επιμέρους διαπραγμάτευση πάνω σε όλα τα ζητήματα ενδιαφέροντος. Πρόκειται για έγγραφο το οποίο δεν θα είναι δεσμευτικό αλλά σηματοδοτεί επίσημα το Ελληνικό ενδιαφέρον για να δώσουν οι Αμερικανοί τις πρώτες απαντήσεις.
Με την αποστολή του LOR ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για να συζητηθούν όλα όσα αφορούν τη διαμόρφωση της νέας φρεγάτας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, τον οπλισμό, την υποστήριξη, το κόστος και τον τρόπο αποπληρωμής. Και μπορεί οι MMSC να μην αποτελούν φρεγάτες για άμυνα περιοχής αλλά πολλαπλού ρόλου όμως ενδεχόμενη απόκτησή τους όπως αναφέρουν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό θα συμβάλει στην ομοιογένεια του Στόλου με ότι αυτό συνεπάγεται σε οπλισμό, εκπαίδευση και συντήρηση ειδικά εάν οι ΜΕΚΟ αναβαθμιστούν από την ίδια κατασκευάστρια εταιρία.
Επιπλέον το Ελληνικό επιτελείο θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις προς τους Αμερικανούς για την παραχώρηση μεταχειρισμένων πλοίων με τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας ακόμα και αν αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα αλλά εντός των επόμενων χρόνων. Η πίεση της Αθήνας για τα πανίσχυρα αντιτορπιλικά θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης παρά το γεγονός ότι προς το παρόν η Ουάσιγκτον παραμένει αρνητική. Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και η πρόταση για παραχώρηση Arleigh Burke με leasing και δυνατότητα στο μέλλον αγοράς τους από την Ελλάδα.
Περισσότερες πιθανότητες παραχώρησης συγκεντρώνουν τη δεδομένη χρονική στιγμή τα καταδρομικά Ticonderonga αλλά κυρίως οι φρεγάτες LCS οι οποίες παραχωρούνται από τις ΗΠΑ. Το κόστος συντήρησης αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την απόκτηση των καταδρομικών ενώ το Ελληνικό επιτελείο συζητά μόνο για παραχώρηση LCS οι οποίες ήδη επιχειρούν και όχι για παροπλισμένες.
Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης αναμένεται να βρεθεί και ο τόπος κατασκευής των νέων φρεγατών με την Αθήνα να θέτει ως ξεκάθαρο όρο τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις φρεγάτες να «χτιστούν» σε Ελληνικά ναυπηγεία. Οι Αμερικανοί εμφανίζονται θετικοί σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο η τελική απόφαση θα αποτελέσει και σε αυτή την περίπτωση αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.
Το τρίτο ζήτημα το οποίο «καίει» το Ελληνικό επιτελείο δεν είναι άλλο από την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ με την Αμερικανική Lockheed Martin να έχει ήδη έτοιμη την πρότασή της με στόχο οι τέσσερις φρεγάτες να μεταμορφωθούν ώστε να παραμείνουν επιχειρησιακές για είκοσι ακόμη χρόνια.
Όμως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το Ελληνικό επιτελείο προτίθεται να βάλει και το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας και του Πολεμικού Ναυτικού στο Αμερικανικό πρόγραμμα κατασκευής της φρεγάτας κατευθυνόμενων βλημάτων FFGX «Constellation»,φρεγάτα δηλαδή άμυνας περιοχής και μάλιστα με ανάληψη κατασκευής αριθμού πλοίων σε Ελληνικά ναυπηγεία.
0 Σχόλια