Βασίλης Σκουλαράκος
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες - Σε στάδιο δοκιμών το νέο υπερόπλο της HAF – Το μοναδικό ραντάρ του και ο πανίσχυρος οπλισμός του – Πανίσχυρα τα ελληνικά «φτερά» με Rafale, F-35, F-16 Viper και αναβαθμισμένα Mirage 2000-5
Μετά από μια δεκαετία στασιμότητας στον αμυντικό εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, το υπουργείο Άμυνας προχωρά με ταχύτατες διαδικασίες στην ενίσχυση των τριών Κλάδων, πραγματοποιώντας στοχευμένες κινήσεις που είναι ικανές να ανατρέψουν τα δεδομένα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Το Πολεμικό Ναυτικό θα λάβει, όπως έχουμε τονίσει, το μεγαλύτερο «πακέτο» από το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει το ελληνικό «Πεντάγωνο», ωστόσο, Πολεμική Αεροπορία και Στρατός Ξηράς θα ενισχυθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό σηματοδοτώντας το πέρασμα της χώρας μας σε μια νέα εποχή.
Μπορεί τους τελευταίους μήνες το ενδιαφέρον όλων να έχει πέσει στην απόκτηση από την Πολεμική μας Αεροπορία των γαλλικών μαχητικών 4.5 γενιάς Rafale και στο σοβαρότατο ενδεχόμενο απόκτησης των καλύτερων μαχητικών 5ης γενιάς, των αμερικανικών F-35, όμως το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας «τρέχει» παράλληλα και δύο εξαιρετικά σημαντικά προγράμματα που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα ελληνικά «φτερά» προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες. Πρόκειται για την αναβάθμιση των 84 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε Viper, που σημαίνει ότι πιο εκσυγχρονισμένο σε F-16 παγκοσμίως.
Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, τα προγράμματα αναβάθμισης των 84 μαχητικών F-16 σε Viper συνεχίζονται κανονικά και όλα «τρέχουν» σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα. Μάλιστα, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες μετατροπής του πρώτου πρωτότυπου μαχητικού F-16 σε διαμόρφωση Viper και στο τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να είναι πανέτοιμο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα νέα τμήματα του αεροσκάφους έχουν τοποθετηθεί και πλέον βρίσκονται σε εξέλιξη οι δοκιμές στο έδαφος.
Θα ακολουθήσουν οι πτητικές δοκιμές και αφού διαπιστωθεί πως το αεροσκάφος είναι σε άριστη κατάσταση, το πρώτο Viper θα κάνει το επόμενο καθοριστικό βήμα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του ΓΕΑ, το πρωτότυπο αεροσκάφος θα πετάξει τον Ιανουάριο για τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να το ελέγξουν οι Αμερικανοί, να ολοκληρωθούν όλες οι δοκιμές και να δοθεί έγκριση για να ξεκινήσει στην ΕΑΒ η αναβάθμιση των υπολοίπων αμερικανικών μαχητικών.
Για να προλάβουμε ενδεχόμενη παρερμηνεία, δεν πρόκειται για αεροσκάφος που θα είναι έτοιμο να… σηκωθεί για αναχαίτιση «φορτωμένο» με νέα οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα. Πρόκειται, όπως είπαμε πιο πάνω, για το πρωτότυπο αεροσκάφος F-16 Viper, πάνω στο οποίο θα «πατήσει» ο σχεδιασμός και η αναβάθμιση των υπολοίπων 83 μαχητικών F-16 block 52+ block 52+ ADV.
Θα πρέπει να τονίσουμε πως η αναβάθμιση των ελληνικών μαχητικών δεν θα γίνει μαζικά, βάζοντας δηλαδή όλα τα μαχητικά στα υπόστεγα για να εκσυγχρονιστούν. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ανήκουν στις «Τίγρεις» και τους «Αετούς» (335+336 Μοίρα) του Αράξου, καθώς και στα «Αστέρια» (343 Μοίρα) της Σούδας, «μάχιμες» δηλαδή Μοίρες που καθημερινά βρίσκονται σε ετοιμότητα για αποστολές στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Αν λοιπόν μπουν και τα 83 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance στα υπόστεγα για αναβάθμιση, προφανέστατα θα λείψουν επιχειρησιακά και θα δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα. Επομένως, η αναβάθμιση θα γίνει σταδιακά, στα υπόστεγα θα μπαίνει πάντα ο προβλεπόμενος αριθμός και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.
Τα χαρακτηριστικά και ο οπλισμός
Tα Viper θα προσδώσουν μεγάλο πλεονέκτημα από αέρος στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, αφού δεν θα διαθέτει μόνο τα πιο εξελιγμένα F-16 παγκοσμίως αλλά σχεδιάζεται η αναβάθμισή τους και με νέα όπλα, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, που θα δώσουν ακόμα ένα πλεονέκτημα στα ελληνικά «φτερά».
Το μεγάλο πλεονέκτημα του Viper είναι το ραντάρ AESA που το δίνει την δυνατότητα στοχοποίησης παντός καιρού με υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση. Επίσης δίνει την δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στόχων σε αέρα και έδαφος. Οι δυνατότητες του ραντάρ πολλαπλασιάζονται με το σκοπευτικό σύστημα Sniper.
Τα Viper όμως για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις μεγάλες τους δυνατότητες αναμένεται να εξοπλιστούν και με νέα όπλα. Αναφορικά τους πυραύλους AGM-84 Harpoon, για τους οποίους είχε ειπωθεί ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν σκοπό να τους δώσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση προχωρά θετικά για την Πολεμική μας Αεροπορία. Πρόκειται για υπερσύγχρονους πυραύλους, αντίστοιχους των AM-39 Exocet, τους οποίους ήδη διαθέτει η HAF για τα Mirage 2000 και μάλιστα με βεληνεκές άνω των 300 χλμ.
Ενδιαφέρον η HAF έχει ήδη εκφράσει τόσο για τους πυραύλους εναντίον radar AGM-88E AARGM με δυνατότητες να προσβάλουν στόχους ακόμα και υπό τη χρήση αντίμετρων από τον εχθρό όσο και για τους AGM-158 JASSM αντίστοιχους των Γαλλικών Scalp τους οποίους επίσης ήδη έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία.
Είναι προφανές πως με Rafale, F-35, F-16 Viper και αναβαθμισμένα Mirage 2000-5, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία γίνεται απόλυτη κυρίαρχος στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αναγκάζοντας έτσι την Άγκυρα να… σκεφτεί διπλά αν θα προκαλέσει αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία.
0 Σχόλια