του Κώστα Σαρικά
Σε επιφυλακή ο ελληνικός Στόλος σε κάθε γωνιά του Αιγαίου. Ο σχεδιασμός του Αρχηγείου. Σε οριακή κατάσταση ο Στόλος των γειτόνων λόγω της κόπωσης και της πανδημίας
Από τα ξημερώματα και για μια ακόμη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες το σύνολο του Στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσες Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού είχαν επιστρέψει στους ναυστάθμους για συντήρηση και για λίγες «ανάσες» στο προσωπικό βγήκαν και πάλι στο Αρχιπέλαγος στο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης από το Αρχηγείο Στόλου.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια ακόμη άσκηση του Στόλου, την ώρα που μεγάλος αριθμός Μονάδων παραμένουν σε επιφυλακή είτε επιτηρώντας το Τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis ανατολικά της Ρόδου είτε σε ανάπτυξη σε κάθε γωνιά του Αιγαίου στο πλαίσιο της συνεχούς επιφυλακής.
Φρεγάτες, Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων, Κανονιοφόροι, Σκάφη εφοδιασμού και φυσικά η αιχμή του δόρατος του Στόλου τα «αόρατα» υποβρύχια έχουν ήδη αναπτυχθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από τα σενάρια εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν γύρω από την Κρήτη ενώ για μια ακόμη φορά η Πολεμική Αεροπορία θα συνδράμει με συμμετοχή μαχητικών.
Στόχος του Επιτελείου και του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη είναι ο Στόλος να μην χαλαρώσει ούτε ημέρα, αφού όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η Άγκυρα προσπαθεί να καταπονήσει τις Μονάδες και το προσωπικό του ΠΝ με την παρατεταμένη παρουσία πλοίων του Τουρκικού Στόλου έξω από τους ναυστάθμους. Οι πληροφορίες πάντως, τις οποίες έχει στη διάθεσή του το Επιτελείο αναφέρουν ότι σε αντίθεση με τον Ελληνικό Στόλο ήδη η κόπωση αλλά και ο Covid-19 χτυπά ανελέητα τους γείτονες.
Τα Τουρκικά πλοία φαίνεται ότι έχουν διαταγές να μην δένουν καν στους ναυστάθμους λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα τα πληρώματα έπειτα από εβδομάδες ή ακόμα και μήνες στη θάλασσα να βρίσκονται σε οριακή κατάσταση με ότι αυτό συνεπάγεται στο ηθικό τους.
Το Αρχηγείο Στόλου και ο Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ήδη έχουν προχωρήσει σε σχεδιασμό μεγάλης διάρκειας, ο οποίος περιλαμβάνει την επιφυλακή των Μονάδων αλλά ταυτόχρονα τόσο τη διενέργεια ασκήσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων αλλά και την συντήρηση για τις απαραίτητες «ανάσες» σε πλοία και πληρώματα. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για τη μεγαλύτερη πρόκληση, την οποία έχει να αντιμετωπίσει το Πολεμικό Ναυτικό εδώ και δεκαετίες και μάλιστα την ώρα που μεγάλος αριθμός Μονάδων έχουν «φορτωθεί» με πολλά χρόνια υπηρεσίας στη θάλασσα.
Και όσο σημαντική είναι η προσπάθεια των πληρωμάτων τόσο πολύτιμη είναι και των στελεχών στους ναυστάθμους και ναυτικούς Σταθμούς από τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο έως το Κυριαμάδι στην Κρήτη την Κάρπαθο και τη Ρόδο.
Ταυτόχρονα όμως με την επιφυλακή τουλάχιστον τρεις Μονάδες του Στόλου, δύο φρεγάτες και ένα ναρκοθηρευτικό λαμβάνουν μέρος σε Συμμαχικές αποστολές. Πρόκειται για την επιχείρηση «ΕΙΡΗΝΗ» στο Λιβυκό Πέλαγος στην οποία το ΠΝ σταθερά συμμετέχει με φρεγάτα, την "UNIFILL" των Ηνωμένων Εθνών ανοιχτά του Λιβάνου όπου και εκεί η Ελληνική σημαία κυματίζει πάνω σε φρεγάτα ενώ στη Μαύρη Θάλασσα το ΠΝ έστειλε ναρκοθηρευτικό στο πλαίσιο της NATOικής επιχείρησης SNMCMG2.
Παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες για συνεχή παρουσία των Μονάδων του Στόλου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο είναι μεγάλες, το ΠΝ προσπαθεί στο πλαίσιο του δυνατού να λαμβάνει μέρος σε όλες τις Συμμαχικές ασκήσεις και αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο.
0 Σχόλια