Αλλαγή φιλοσοφίας στις Ένοπλες Δυνάμεις και το όραμα του Αρχηγού

Αλλαγή φιλοσοφίας στις Ένοπλες Δυνάμεις και το όραμα του Αρχηγού

Του Χρήστου Μαζανίτη

Κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Μπορεί να μην έπαψαν ποτέ να εκπαιδεύονται, να ασκούνται και να παραμένουν αξιόμαχες, από τον Φεβρουάριο όμως και εξής, ερχόμενες αντιμέτωπες με πλήθος προκλήσεων, όχι μόνο ανταπεξήλθαν, αλλά και έβγαλαν τον καλύτερο εαυτό τους.

Οι 4… πληγές

Πρώτα ήταν η «μάχη του Έβρου». Από τις 28 Φεβρουαρίου και για έναν μήνα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα, έδωσαν μάχη σε στεριά και σε θάλασσα και τελικά κατάφεραν να εμποδίσουν περίπου 50.000 παράνομους μετανάστες, υποκινούμενους από τις τουρκικές αρχές, από το να παραβιάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος. Το τιτάνιο έργο της θωράκισης των συνόρων συνεχίζεται από τον Στρατό Ξηράς στον Έβρο και το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο, με τη συνέργεια, φυσικά, και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ακολούθησε η υγειονομική κρίση του COVID-19, η αγωνία να κρατηθεί πάση θυσία ο ιός μακριά από τις Στρατιωτικές Σχολές, τα στρατόπεδα, τα πολεμικά πλοία και τα αεροδρόμια, ώστε να διασφαλιστεί το αξιόμαχο των Μονάδων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το προσωπικό όχι μόνο έδειξε την απαιτούμενη πειθαρχία στα μέτρα, περιορίζοντας τον αριθμό κρουσμάτων στο ελάχιστο, αλλά επιπλέον συνέδραμε αποφασιστικά στην κρατική λειτουργία και στις ανάγκες της κοινωνίας. Τα στρατιωτικά εργοστάσια παρασκεύασαν και συνεχίζουν να παρασκευάζουν μεγάλες ποσότητες χειρουργικών μασκών και αντισηπτικού διαλύματος τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και για το Υπουργείο Υγείας, ενώ διατέθηκαν στρατιωτικές υγειονομικές δομές και προσωπικό στο ΕΣΥ αλλά και στις πύλες εισόδου της Χώρας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Επόμενος σταθμός, η μακρά και συνεχιζόμενη μέχρι και σήμερα τριπλή τουρκική πρόκληση του Oruc Reis. Στην μαζική έξοδο των τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, οι Ένοπλες Δυνάμεις απάντησαν με γενική κινητοποίηση. Οι θερινές άδειες του προσωπικού ανακλήθηκαν και άπαντες στους τρεις Κλάδους βρέθηκαν στις επάλξεις, με το Πολεμικό Ναυτικό να σηκώνει το κύριο βάρος, κυνηγώντας ανελέητα τους Τούρκους σε όλες τις διαστάσεις του θαλάσσιου στοιχείου. Οι φρεγάτες μας απάντησαν εμπράκτως, με όλη την τέχνη της ελληνικής ναυτοσύνης στα τουρκικά… νταηλίκια, ενώ οι υποβρύχιοι κυνηγοί μας παρέμειναν αόρατοι καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, σε απόλυτη αντίθεση με τα τουρκικά υποβρύχια που εντοπίστηκαν από τα ελληνικά ανθυποβρυχιακά συστήματα, υφιστάμενα πλήρη κατατρόπωση του ηθικού των πληρωμάτων.

Και σα να μην έφταναν οι προκλήσεις των «πάντα φιλικών» γειτόνων, ήρθαν σεισμοί, «Ιανοί», φυσικές καταστροφές... Στην φωτιά και την ολοκληρωτική καταστροφή του καταυλισμού της Μόριας, οι Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν άμεση λύση, στήνοντας σε απίστευτα μικρούς χρόνους ολόκληρο καταυλισμό στον Καρά-Τεπέ από το μηδέν. Όταν ο κυκλώνας Ιανός χτύπησε άσχημα την Καρδίτσα και την Κεφαλλονιά, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρέθηκαν και πάλι στο πλευρό των πληγέντων, βοηθώντας σε απεγκλωβισμούς, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες, αποκαθιστώντας ζημίες, αλλά και παρασκευάζοντας φαγητό για όσους είχαν ανάγκη. Το ίδιο και στον πρόσφατο σεισμό της Σάμου, όπου το προσωπικό του Στρατού Ξηράς κλήθηκε να στήσει σκηνές, να διανείμει φαγητό και προγεύματα στους σεισμοπαθείς αλλά και να αποκαταστήσει το τραυματισμένο οδικό δίκτυο.

«Κάθετη δομή διοίκησης»

Είναι αλήθεια, ότι επί Αρχηγίας Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, όλα μοιάζουν να λειτουργούν ρολόι. Η κάθετη δομή διοίκησης λειτουργεί με άψογο τρόπο, η συνεργασία μεταξύ των Αρχηγών των Επιτελείων και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι άριστη, ενώ τα επιχειρησιακά σχέδια επικαιροποιούνται με ταχύτητα, απλότητα και ευκρίνεια ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό ασαφές ή σκοτεινό σημείο.

«Το καλό είναι ο εχθρός του καλύτερου» φέρεται να έχει επαναλάβει στις συσκέψεις των τελευταίων μηνών ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, προτάσσοντας την «διαρκή επαγρύπνηση στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού οι αλλεπάλληλες κρίσεις φαίνεται να αφύπνισαν ένστικτα και συνειδήσεις».

Πέραν της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, που αποτελεί επιδίωξη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, αφού αναμένεται να πολλαπλασιάσει την ταχύτητα, την ευελιξία και την ισχύ των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, έρχεται και νέο αίμα αλλά και νέα οπλικά συστήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών ΥΠΕΘΑ και ΓΕΕΘΑ, το στρατιωτικό προσωπικό πρόκειται να ενισχυθεί άμεσα με την πρόσληψη 1600 νέων Επαγγελματιών Οπλιτών και 1000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές, ώστε να επανέλθουν οι εξερχόμενοι από αυτές μόνιμοι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί στα προ μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στον αριθμό που έχουν πραγματικά ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις για να λειτουργήσουν και να προχωρήσουν με δύναμη σε νέα εποχή.

Η «Task Force» του ΓΕΕΘΑ

Την ίδια στιγμή, φαίνεται να έχει ξυπνήσει για τα καλά και ο μηχανισμός των εξοπλισμών, μετά τον παρατεταμένο λήθαργο μιας σχεδόν δεκαετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, για την υλοποίηση όσων εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ (προμήθεια 18 μαχητικών Rafale, 4 καινούριων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, αναβάθμιση 4 φρεγατών ΜΕΚΟ, εμπλουτισμός οπλοστασίου και των τριών Κλάδων και αναζωογόνηση της αμυντικής βιομηχανίας), το ΓΕΕΘΑ έχει προβεί ήδη στη σύσταση «Task Force» εντός του Επιτελείου προκειμένου να συνδράμει τις Γενικές Διευθύνσεις του ΥΠΕΘΑ ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες με ταχύτητα που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε παρατηρηθεί. Χαρακτηριστική, εξάλλου, της μεγάλης σημασίας που δίνει το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ στην επιτάχυνση όλων των διαδικασιών για την ταχεία πρόσκτηση των νέων οπλικών συστημάτων, είναι η απόφαση για άμεση ενίσχυση της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ικανό αριθμό έμπειρων στελεχών και από τους τρεις Κλάδους ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο φόρτο που δημιουργούν οι νέες απαιτήσεις και στο ρυθμό με τον οποίο το ΓΕΕΘΑ έχει αποφασίσει να υλοποιήσει τα όσα εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό.

Το νέο δόγμα

Το νέο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων, που πλέον διέπει την λειτουργία τους είναι ότι «απέναντι στην πλήρως στρατιωτικοποιημένη, επιθετική και επικίνδυνα αναθεωρητική εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα απαντά με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, απαντά με μια στρατιωτική ηγεσία που μπορεί να εμπνεύσει το στρατιωτικό προσωπικό, απαντά με την απόκτηση νέων, υπερσύγχρονων οπλικών μέσων, και το κυριότερο, με φρέσκο, εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που θα προστεθεί δίπλα στα πεπειραμένα στελέχη, προκειμένου να παράσχει στην ελληνική κοινωνία το ύψιστο αγαθό της εθνικής ασφάλειας», που είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος για την συνέχιση της ύπαρξής μας ως Έθνους και ως Κράτους.

«Τα καλύτερα έρχονται λοιπόν και θα είμαστε εδώ για να τα παρακολουθούμε. Γιατί ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και οι εξελίξεις δεν θα μας περιμένουν. Το ΓΕΕΘΑ το γνωρίζει και κυριολεκτικά αγρυπνά ώστε «να τρέξουν όλα ρολόι». Και θα τρέξουν... είναι βέβαιο!» φέρεται να έχει πει ο Αρχηγός σε στενούς του συνεργάτες, έχοντας κατά νου εξελίξεις που σίγουρα θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. ......είναι η απόφαση για άμεση ενίσχυση της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ικανό αριθμό έμπειρων στελεχών και από τους τρεις Κλάδους ώστε να.....
    ΟΧΙ αγαπητέ κε Αρχηγέ, επειδή ακριβώς ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και οι εξελίξεις δεν θα μας περιμένουν, ΟΧΙ η ενίσχυση και η υπερσυγκέντρωση πολύτιμων στελεχών, αλλά η ΑΜΕΣΗ απομάκρυνση των ήδη λιμναζόντων και η αντικατάστασή τους από άλλα προφανώς στελέχη.Έτσι γίνονται οι σωστές δουλειές, στελέχη υπάρχουν, οι παλαιοί ας επανδρώσουν τις μονάδες Α' γραμμής και τα επιτελεία τους, διότι η επιτελεική πείρα που απέκτησαν τόσα χρόνια στην ΓΔΕ, θα είναι πολύτιμη στις κρίσιμες μονάδες και σχηματισμούς των ΕΔ. Αλλιώς διαιωνίζεται μια κατάσταση που τελικώς δεν θα οδηγήσει πουθενά και προφανώς το γνωρίζουν όλοι. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Στις ΕΔ κρινόμαστε όλοι από το αποτέλεσμα και η υστεροφημία μας είναι το μόνο που θα μας απομείνει μετά την ολοκλήρωση του κύκλου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή