Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.
1. Είναι γνωστή η πρακτική, παραμονές των κρίσεων της Αστυνομίας, να δημοσιεύονται δήθεν πληροφορίες, φήμες και καταγγελίες (πολλές φορές ανώνυμες) σε βάρος αξιωματικών, προκειμένου να επηρεαστούν ή να δικαιολογήσουν την «καρατόμηση» κάποιων, μη αρεστών. Η εν λόγω πρακτική διευκολύνεται περισσότερο στη σημερινή εποχή της πληροφορικής και των social media, όπου η διακίνηση πληροφοριών έχει καταστεί ανεξέλεγκτη. Η δημιουργία και ανάρτηση fake news και η δράση των διάφορων trolls αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Αυτό ευνοείται και από τη λειτουργία πληθώρας sites και blogs, τα οποία έχουν αντικαταστήσει τον έγγραφο τύπο, χωρίς όμως να διακρίνονται και για την αξιοπιστία-εγκυρότητά τους.
2. Πριν έντεκα περίπου χρόνια θύμα της εν λόγω πρακτικής υπήρξε και αξιωματικός με πολυετή θητεία στη Δίωξη του Κοινού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και Αστυν. Δ/ντής Νομού της Μεγαλονήσου. Στην ιστοσελίδα crimesonair.blogspot.com αναρτήθηκαν ανυπόστατες, ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες. Ύστερα από αγωγή του θιγόμενου, το Δικαστήριο καταδίκασε τον εγκαλούμενο πρωτόδικα στην υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Το Εφετείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγε αυτός, αναγνώρισε επίσης το ψευδές του δημοσιεύματος, την πρόθεση του εγκαλουμένου να προσβάλει την προσωπικότητα και την επαγγελματική αξιοπιστία του ενάγοντος, στον οποίο προκάλεσε ηθική βλάβη, στενοχώρια και θλίψη και καταδίκασε τον εγκαλούμενο στην υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης ιδίου ύψους (αριθ.αποφ.2943/2020) εντόκως από την ημέρα επίδοσης της αγωγής.
3. Το Δικαστήριο αναγνωρίζει ακόμη, ότι το δημοσίευμα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της αποστρατείας του Αξιωματικού. Ακόμη επέβαλε την υποχρέωση στον εγκαλούμενο δημοσιογράφο να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του περίληψη της εν λόγω απόφασης. Πράγματι την 10-11-2020 αναρτήθηκε ολόκληρη η απόφαση ΕΔΩ: http://crimesonair.blogspot.com/2020/11/blog-post_10.html#more. Τέλος το Δικαστήριο σημειώνει την παράλειψη του δημοσιογράφου να ελέγξει και να διασταυρώνει τις πληροφορίες, όπως άλλωστε επιβάλλει και ο Κώδικας Δεοντολογίας.
4. Σε κάθε περίπτωση οι Προϊστάμενοι και τα αρμόδια Όργανα της Αστυνομίας, οφείλουν να μη λαμβάνουν υπόψη τους ανυπόστατες και ψευδείς- ενίοτε ανώνυμες- καταγγελίες, καθώς και να μην αναζητούν άλλοθι σε αυτές για την καρατόμηση των Αξιωματικών!!!
0 Σχόλια