Η Ελλάδα στοχεύει στην απόκτηση τεσσάρων φρεγατών κλάσης τύπου MMSC (Multi-Mission Surface Combatant), οι οποίες είναι σχεδιασμένες από τη Lockheed Martin. Είναι φρεγάτες πολλαπλών ρολών
Την ώρα που οι Τούρκοι δείχνουν την πρόθεση να συνεχίσουν τις προκλητικές τους ενέργειες στην τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ασχολούνται με την ενίσχυση των δυνάμεών της τόσο σε θάλασσα όσο και σε αέρα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα στοχεύει στην απόκτηση τεσσάρων φρεγατών κλάσης τύπου MMSC (Multi-Mission Surface Combatant), οι οποίες είναι σχεδιασμένες από τη Lockheed Martin. Είναι φρεγάτες πολλαπλών ρολών, μια θα κατασκευαστεί σε αμερικανικό ναυπηγείο, ενώ οι άλλες τρεις σε ελληνικά ναυπηγεία. Έτσι, το θέμα αυτό θα συνδεθεί με την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών ναυπηγείων. Όποιος πάρει το πρόγραμμα, θα πάρει «πακέτο» και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων υφιστάμενων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ώστε να επιτευχθεί ομογενοποίηση σε όπλα και αισθητήρες με οχτώ πλοία εν πολλοίς όμοια που θα διασυνδέονται.
Την ίδια ώρα, η χώρα μας μπαίνει στο πρόγραμμα για τη φρεγάτα του μέλλοντος πολλαπλών ρόλων του αμερικανικού ναυτικού κλάσης FFG. Το αμερικανικό ναυτικό θα πάρει 20 πλοία κλάσης FFG. Με τις φρεγάτες αυτές θα έχουμε κάλυψη των αναγκών μας για 30 χρόνια. Η ενδιάμεση λύση είναι τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων τύπου Arleigh Burke. Πρόκειται για πανίσχυρα πλοία, με τεράστια εμβέλεια και ισχυρό οπλισμό γνωστό εν πολλοίς στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για πλοία που καλύπτουν άμυνα περιοχής και θα παρέχουν κάλυψη στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία η ελληνική πλευρά ήθελε διακαώς.
Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού φαίνεται ότι καταλήγει στην Αμερικανική πρόταση -χωρίς ακόμη τίποτα να έχει «κλειδώσει»- αφού καλύπτει συνολικά το πακέτο απαιτήσεων με δεδομένο ότι περιλαμβάνει νέα πλοία και μάλιστα με ναυπήγηση αριθμού των φρεγατών σε Ελληνικά ναυπηγεία, δυνατότητα παραχώρησης μεταχειρισμένων Μονάδων και ανάληψη της αναβάθμισης των ΜΕΚΟ από την κατασκευάστρια εταιρία στη διαμόρφωση την οποία επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό.
Το LOR (Letter Of Request) που θα φτάσει στις ΗΠΑ αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα της Αθήνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού ώστε να αρχίσει η επιμέρους διαπραγμάτευση πάνω σε όλα τα ζητήματα ενδιαφέροντος. Πρόκειται για έγγραφο το οποίο δεν θα είναι δεσμευτικό αλλά σηματοδοτεί επίσημα το Ελληνικό ενδιαφέρον για να δώσουν οι Αμερικανοί τις πρώτες απαντήσεις.
Με την αποστολή του LOR ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για να συζητηθούν όλα όσα αφορούν τη διαμόρφωση της νέας φρεγάτας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, τον οπλισμό, την υποστήριξη, το κόστος και τον τρόπο αποπληρωμής. Και μπορεί οι MMSC να μην αποτελούν φρεγάτες για άμυνα περιοχής αλλά πολλαπλού ρόλου όμως ενδεχόμενη απόκτησή τους όπως αναφέρουν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό θα συμβάλει στην ομοιογένεια του Στόλου με ότι αυτό συνεπάγεται σε οπλισμό, εκπαίδευση και συντήρηση ειδικά εάν οι ΜΕΚΟ αναβαθμιστούν από την ίδια κατασκευάστρια εταιρία.
Επιπλέον το Ελληνικό επιτελείο θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις προς τους Αμερικανούς για την παραχώρηση μεταχειρισμένων πλοίων με τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας ακόμα και αν αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα αλλά εντός των επόμενων χρόνων. Η πίεση της Αθήνας για τα πανίσχυρα αντιτορπιλικά θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης παρά το γεγονός ότι προς το παρόν η Ουάσιγκτον παραμένει αρνητική. Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει και η πρόταση για παραχώρηση Arleigh Burke με leasing και δυνατότητα στο μέλλον αγοράς τους από την Ελλάδα.
Περισσότερες πιθανότητες παραχώρησης συγκεντρώνουν τη δεδομένη χρονική στιγμή τα καταδρομικά Ticonderonga αλλά κυρίως οι φρεγάτες LCS οι οποίες παραχωρούνται από τις ΗΠΑ. Το κόστος συντήρησης αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την απόκτηση των καταδρομικών ενώ το Ελληνικό επιτελείο συζητά μόνο για παραχώρηση LCS οι οποίες ήδη επιχειρούν και όχι για παροπλισμένες.
Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης αναμένεται να βρεθεί και ο τόπος κατασκευής των νέων φρεγατών με την Αθήνα να θέτει ως ξεκάθαρο όρο τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις φρεγάτες να «χτιστούν» σε Ελληνικά ναυπηγεία. Οι Αμερικανοί εμφανίζονται θετικοί σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο η τελική απόφαση θα αποτελέσει και σε αυτή την περίπτωση αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.
Δείτε σχετικό ΒΙΝΤΕΟ από το χθεσινό (17/11/20) Δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΙ:
2 Σχόλια
Φρενίτιδα εξοπλισμών με καθηλωμένη διπλωματία – Η Ελλάδα επενδύει δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά συρόμενη από επιθυμίες άλλων κρατώνΑμερικανικές φρεγάτες σχεδιάζει να αγοράσει η κυβέρνηση οι οποίες ωστόσο όχι μόνο δεν έχουν ναυπηγηθεί αλλά είναι απλά στα σχέδια . Δρομολογείται η αγορά των πρώτων F-35 με ταχύτατες διαδικασίες, αναβαθμίζονται τα F-16, ενώ ήδη έχει υπάρξει συμφωνία για την αγορά των γαλλικών Ραφάλ. Αυτοί δεν είναι απλοί εξοπλισμοί. Είναι μια νέα χρεοκοπία που έρχεται
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι επιλογες ειναι δυο.Ειτε διαθετεις στρατο οργανωμενο και καλα εξοπλισμενο ειτε καθολου στρατο και μονον σωματα ασφαλειας.Αν επιλεγει η πρωτη περιπτωση,ωφειλεις να υποστεις και αναλογες θυσιες για να το επιτυχεις.
Διαγραφή