Επίτιμος Α/ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς: Το trigger point της εμπλοκής το αποφασίζουν οι πολιτικοί (HXHTIKO)

Επίτιμος Α/ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς: Το trigger point της εμπλοκής το αποφασίζουν οι πολιτικοί (HXHTIKO)

Μήνυμα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αξιόμαχες αλλά και ότι αυτό το γνωρίζουν τόσο οι πολίτες όσο και η ηγεσία της Τουρκίας έστειλε μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, κ. Γιώργος Καμπάς.

Σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας τόνισε πως: «Ο στρατιωτικός δίνει επιλογές στο τραπέζι, βάζει πολλές επιλογές, βάζει τους κανόνες εμπλοκής, βάζει θέματα πιο σοβαρά, βάζει θέματα ακόμα και για να πατήσουμε το κουμπί που λένε έτσι απλά και ακούγεται. Αλλά από εκεί και μετά την απόφαση και το ποιά στιγμή θα γίνει αυτό το πράγμα, το trigger point δηλαδή της όλης εμπλοκής είναι κάτι το οποίο πρέπει να το καθορίσουν οι πολιτικοί οι οποίοι πρέπει να συνδυάσουν και πολλά άλλα θέματα και εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας αλλά και εσωτερικής κατάστασης για να αποφασίσουν κάτι τέτοιο».

Ερωτηθείς για το τι θα σήμανε μία κίνηση δυτικά του 28ου μεσημβρινού ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ σχολίασε: «Θεωρώ ότι και αυτές οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα αλλά και πολλώ δε μάλλον η κίνηση δυτικά του 28ου μεσημβρινού είναι καθαρά με επιθετική διάθεση. Από όλες τις απόψεις. Ουσιαστικά για να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας, έστω και τη δυνητική για την υφαλοκρηπίδα στην ευρύτερη περιοχή. Ένας πρώτος προβληματισμός που έρχεται στο μυαλό μου τώρα (…) είναι ότι πρέπει να αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε για αυτό που κάναμε με την ελληνοαιγυπτιακή (συμφωνία). Εκεί που βάλαμε το όριο στον 28ο, που κόψαμε και τη Ρόδο στη μέση, κατά πόσο αυτό τελικά διευκόλυνε ή δυσκόλεψε την όλη διαδικασία και το όλο θέμα».

Σε σχέση με την εποπτεία του Oruc Reis ο κ. Καμπάς τόνισε: «Ο κλοιός ( γύρω από το Oruc Reis) υπάρχει πράγματι. Παρακολουθούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και τον Αύγουστο και τώρα παρακολουθούμε αυτά τα καράβια και τον στολίσκο τον πολεμικό τον τούρκικο. Αυτό περισσότερο είναι ουσιαστικά για να δείχνουμε ότι είμαστε εκεί και δεν αφήνουμε να κάνουν ότι θέλουν. Ουσιαστικά είναι μια παρουσία μας. Ότι δεν το εγκαταλείψαμε στην τύχη. Από την άλλη πλευρά όμως με όλες αυτές τις κινήσεις που γίνονται από την πλευράς τους και εμείς έχουμε την α, β στάση δεν δίνουμε την αίσθηση εκείνη την αποτρεπτική διάθεση την οποία πρέπει ενσπείρουμε στον αντίπαλο. Όπως είχα πει η αποτροπή είναι μία έκφραση η οποία ξεκινάει από την απλή άμυνα κάποιου πράγματος μέχρι και ένα επιθετικό προσδιορισμό. Νομίζω ότι στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να, πιθανώς, να σκεφτούμε το ότι θα πρέπει να συζητήσουμε για πιο έντονες κόκκινες γραμμές τις οποίες αποτελεσματικά και αποφασιστικά να τις επιβάλουμε. Διότι πιθανώς να είναι και αυτός ο τρόπος με τον οποίο ακούει αυτός ο αντίπαλος».

Αναφερόμενος σε μια εμπλοκή στο πεδίο μεταξύ Ελληνικών και Τουρκικών δυνάμεων σημείωσε: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο, σύνθετο θέμα το οποίο κατά βάση την πρώτη λέξη και την τελευταία την έχουν οι πολιτικές ηγεσίες μίας χώρας. Διότι στην ουσία με αυτά που μου λέτε, προσπαθείτε, λέμε ότι ξέρεις πρέπει να πάμε σε κάτι πολύ πιο έντονο και να αφήσουμε τη διπλωματία. Ναι, κάποια στιγμή πρέπει να πάμε. Το πότε θα πάμε και το ποια θα είναι η κόκκινη γραμμή που μας αναγκάσει να πάμε είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να το πει ένας στρατιωτικός. Ο στρατιωτικός δίνει επιλογές στο τραπέζι, βάζει πολλές επιλογές, βάζει τους κανόνες εμπλοκής, βάζει θέματα πιο σοβαρά, βάζει θέματα ακόμα και για να πατήσουμε το κουμπί που λένε έτσι απλά και ακούγεται. Αλλά από εκεί και μετά την απόφαση και το ποιά στιγμή θα γίνει αυτό το πράγμα, το trigger point δηλαδή της όλης εμπλοκής είναι κάτι το οποίο πρέπει να το καθορίσουν οι πολιτικοί οι οποίοι πρέπει να συνδυάσουν και πολλά άλλα θέματα και εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας αλλά και εσωτερικής κατάστασης για να αποφασίσουν κάτι τέτοιο. Βεβαίως, για το αξιόμαχο, επειδή ήμουν αρχηγός στον στρατό μέχρι πριν από κάποιους μήνες είναι το μόνο πράγμα για το οποίο δεν πρέπει να φοβάται ο Έλληνας και νομίζω ότι δεν φοβάται γιατί το ξέρουν οι Έλληνες. Ο στρατός μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα, ναι σίγουρα περάσανε μία κρίση αρκετών ετών που πολλές κυβερνήσεις έβαλαν άλλες προτεραιότητες – όχι μόνο η τελευταία ή η προτελευταία ή η παρούσα - πλην όμως διατηρούμε το αξιόμαχο και είναι σε τέτοιο σημείο που βλέπετε ότι ο Τούρκος μας πάει μέχρι ενός σημείου και μετά το αφήνει. Δεν προχωράει παρακάτω. Ξέρει ότι απέναντί του δεν έχει ούτε Σύριους, ούτε Τζιχαντιστές, ούτε τη Λιβύη, ούτε κάτι άλλους. Έχει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχει ένα κράτος από πίσω το οποίο έχει και εθνική υπερηφάνεια και είναι κάτι το οποίο πρέπει να το προσέξουν και οι πολιτικοί μας. Δεν πρέπει να μας κάνουν να στεναχωριόμαστε και να αγχωνόμαστε για κάποια πράγματα. (…) Η χώρα μας είναι ισχυρή, είναι δυνατή. Ήταν, είναι και πιστεύω ότι και θα είναι κιόλας. Άρα λοιπόν δεν μπαίνει λόγος για αυτό. Το πότε θα ξεκινήσει όπως κάτι είναι κάτι που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν και να το αποφασίσουν οι πολιτικοί. Εδώ έρχομαι και το λέω εγώ όπως το λένε και άλλοι. Ότι σε κάποια σημεία, και δεν μιλάω για το Αιγαίο, γιατί το Αιγαίο είναι μια άλλη εξειδικευμένη κατάσταση, μιλάω ανατολική μεσόγειο, νότια Κρήτης κοκ πιστεύω ότι πρέπει να πάμε στα 12 (νμ), διότι φοβάμαι ότι θα ξαναδούμε τα σκάφη αυτά να κάνουν βόλτες στα έξι ναυτικά μίλια από μεγάλα μας νησιά πολλώ δε μάλλον αν και αυτό γίνει και από την Κρήτη».

Σε σχέση με τη στάση του ΝΑΤΟ αλλά και τι μπορεί να κάνει η χώρα μας ο κ. Καμπάς σχολίασε: «Κατ’ αρχάς θέλω να ξεκινήσουμε ότι το ΝΑΤΟ πάντα, ανέκαθεν, προσπαθούσε να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ των συμμάχων και ιδιαίτερα μεταξύ των δύο συμμάχων που είχαν μια τεράστια αντιπαλότητα, δηλαδή της Ελλάδας και τη Τουρκίας. Αυτό ήταν κάτι, το οποίο ήταν μία γραμμή η οποία υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δυστυχώς όσοι υπηρετήσαμε, γιατί έχω υπηρετήσει και εγώ στο ΝΑΤΟ, το αντιμετωπίζαμε μπορώ να πω με αρκετά εκνευριστικό στυλ, διότι πραγματικά μας πείραζε αυτό το πράγμα. Αυτό όμως είναι μία λογική που πρέπει να την αποδεχθούμε εφόσον θέλουμε να είμαστε στο ΝΑΤΟ. Από εκεί και μετά θα πρέπει να προσπαθήσουμε μέσα στο ΝΑΤΟ και αυτό κάναμε ανέκαθεν – δεν ξέρω τι γίνεται τώρα αλλά φαντάζομαι κάτι παρόμοιο – να δείξουμε ότι αν εμείς αποστασιοποιηθούμε, αν εμείς κάνουμε μια κίνηση η οποία να είναι αρνητική προς το ΝΑΤΟ θα εν δυνάμει απώλεια για το ΝΑΤΟ αυτό το πράγμα. Δηλαδή με λίγα λόγια εγώ θεωρώ ότι δεν πρέπει να μας θεωρούν δεδομένους. Δεν πρέπει να τους αφήνουμε να λένε έλα μωρέ και η Ελλάδα. Όχι. Να ξέρουν ότι έχουμε μία πάρα πολύ σημαντική σχέση και θέση και τα συμφέροντά μας είναι τέτοια που αν αποστασιοποιηθούμε, δεν μιλάω για αποχώρηση προς Θεού».

Εξηγώντας πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό σημείωσε: «Πχ υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που γίνονται διάφορες συνεργασίες με διάφορες χώρες ΝΑΤΟϊκές. Που συμμετέχουμε σε διάφορες συμμαχίες. Σε διάφορες αποστολές. Μπορούμε σε όλα αυτά τα πράγματα με διάφορους τρόπους ακόμα και με το βέτο το οποίο το έχουμε, έχουμε τη δυνατότητα αυτή, να τους «τσιγκλήσουμε» να καταλάβουν ότι δεν είμαστε τα καλά παιδιά, οι καλοί σύμμαχοι που παντού λέμε πάντα ναι. Αυτό είναι το ένα θέμα που θα πρέπει νομίζω να μας προβληματίσει όλους μας. Αυτούς που αυτή τη στιγμή χειρίζονται τα θέματα του ΝΑΤΟ για τη σχέση μας με το ΝΑΤΟ».



ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Αγαπητέ κε Καμπά απόλαυσε την σύνταξη σου παρέα με αυτούς που κάνεις μίνι κυσεα και άσε μας να δουλέψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το γύρισε αριστερός για να χωνέψει την αποστρατεία του. Ο Καμπάς καθάρισε τον Στεφανή και μετά ο Στεφανής τον Καμπά. Τώρα πάνε για τον πολιτικό γύρο αλληλοεξόντωσης. Ο ένας με τη ΝΔ και ο άλλος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Καμπάς ελπίζει στην επιστροφή στα πράγματα όταν και εφόσον. Βέβαια ο Καμπάς έχει σκληρό δεξιό παρελθόν το οποίο απώλεσε τελευταία για να γίνει αρχηγός. Ανάλογα είχε πράξει και ο Στεφανής με τον ΣΥΡΙΖΑ , με αποκορύφωμα τις υποδοχές του Τσίπρα στη ΔΕΘ με τα αγαπημένά του τραγούδια. Δηλ. η συνέπεια για τους τέως αρχηγούς έχει ήσσονα σημασία, αφού και οι δύο εξυπηρετούν τον σκοπό τους για παραμονή στην εξουσία. ΔΙΟΚΗΣΗ ΔΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλιστα, το ακούσαμε και αυτό, κάποιος συμπαθητικός γερούλης συνταξιούχος ανακάλυψε και το "trigger point" και μάλιστα της εμπλοκής. Ερώτηση sos, γιατί όταν αποστρατεύονται αρκετοί ανώτατοι, βγαίνουν στα κανάλια και λένε ότι για όλα όμως, φταίνε πάντα οι πολιτικοι ενώ αυτοί ήταν το λιγότερο κάτι σε Κλαούζεβιτς και πετανε και κανένα τσιτατο ξενόγλωσσο για ξεκάρφωμα; Μήπως κάποιοι να κοιτάξουν στον καθρέφτη του σπιτιού τους, εάν έχουν, αλλιώς στην ΛΑΕΔ, που έχει πολλούς, και να δουν πραγματικά ποιος φταίει; Επίσης γνωστή αλυσίδα βιβλιοπωλείων αναζητά γερουλιδες με συμπαθητική φάτσα για να διαβάζουν παραμύθια της Χαλιμάς στις παιδικες γωνιές τους και να ακούνε τα παιδάκια όσο οι μαμάδες τους ψωνίζουν, ας το ψάξουν μερικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O Καμπάς όταν ανέλαβε φώναξε τους δημοσιογράφους και είπε ότι θα καθαρίσει την επετηρίδα και το έκανε. Αποστράτευσε (απέλυσε) 200 τίμιους οικογενειάρχες. Η μοίρα τον τιμώρησε και τον έδιωξαν σε 11 μήνες. Τώρα γυρίζει στα ΜΜΕ για δύο λόγους: Πρώτον δεν έχει τι να κάνει (όπως οι όλοι οι απολυμένοι στρατιωτικοί) και δεύτερον για να δημιουργήσει κομματικές προϋποθέσεις να ξαναμπεί στα πράγματα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δύσκολη η ζωή με τις πιτζάμες, αλλά όταν ήταν αρχηγός ούτε να ακούσει για παράταση του εργασιακού βίου των στρατιωτικών. Υποστήριζε λέει την αριστεία και την απόλυση στα 50+. Άλλος ένας αριβίστας και αλαζόνας αρχηγός, πέρασε και δεν ακούμπησε. Η ζωή του φέρθηκε όπως του άξιζε. Υπομονή και καλά γεράματα, τώρα εισπράττεις αυτό που ήσουν πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΧΙ στους αρχηγούς κομματάρχες τύπου Καμπά και Στεφανή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή