Πλοίο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού πλέει στο Αιγαίο Πέλαγος. Φωτογραφία Hellenic Navy
Μέσα στη νύχτα, στο σκοτάδι της θάλασσας που είναι πολύ διαφορετικό από αυτό της στεριάς, το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis πρόκειται να προσεγγίσει και πάλι το Καστελόριζο.
Αλλά, το Ελληνικό πλωτό τείχος του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται εκεί, δεν έχει φύγει λεπτό από το νοτιοανατολικό θαλάσσιο τμήμα της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Το ίδιο ακριβώς πράττει και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς.
Τη στιγμή που γράφεται αυτό το ρεπορτάζ, το Oruc Reis, από την ώρα που έκανε στροφή 180 μοιρών κατευθύνθηκε νότια- νοτιοδυτικά και πήρε τελική βορειοδυτική θέση, αλλά…η ρότα του είναι πιο νότια από εκείνη που είχε διαγράψει το πρωί της Τρίτης.
Όπως εκτιμούν Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, αν συνεχίσει με αυτή ακριβώς την πορεία θα φτάσει μεν κοντά στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου αλλά σε καμία περίπτωση στην απόσταση των 9 ναυτικών μιλίων.
Αυτό ωστόσο δύναται πολύ εύκολα ν’ αλλάξει, αναλόγως των εντολών που πρόκειται να φτάσουν στην γέφυρα του Oruc Reis από την Άγκυρα. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αρκούν ελάχιστες μοίρες για να στρέψει πιο αριστερά το τιμόνι του ερευνητικού…
Τα Ελληνικά πληρώματα ήδη έχουν λάβει εντολή να μετακινηθούν και να περιμένουν την «άφιξη» σε κοντινή απόσταση του ερευνητικού και των πολεμικών πλοίων συνοδείας του Oruc Reis. Μάλιστα οι κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων έχουν λάβει νέες εντολές να υπάρχουν κάθε δευτερόλεπτο αυξημένα αντανακλαστικά διότι το Επιτελείο παρατηρεί πως η Τουρκία δεν έχει ηρεμήσει μετά το περιστατικό με την KEMAL REIS, αναζητώντας να πάρουν μια πολυπόθητη ρεβάνς.
Στο παρόν σκηνικό της ελληνοτουρκικής έντασης που προκαλείται από τις μονομερείς προκλητικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να παραδίδουν στους Τούρκους μαθήματα σε όλες τις διαστάσεις του υγρού στοιχείου, είτε επί της επιφάνειας της θάλασσας, είτε αρκετές λεύγες κάτω από αυτήν.
Την ίδια στιγμή ο φιλοκυβερνητικός τύπος στην Τουρκία προαναγγέλλει την ανανέωση της παράνομης navtex αφήνοντας επιπλέον αιχμές ότι αυτή δεν αποκλείεται να κινηθεί ακόμη πιο βόρεια αλλά όχι πέραν του 28ου Μεσημβρινού όπου ξεκινά η ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο.
Κανείς πάντως δεν αποκλείει πως μπορεί να συμβεί και το αντίθετο: δηλαδή η Τουρκία σε μια νέα navtex να ξεπεράσει και τον 28ο Μεσημβρινό σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια αμφισβήτησης της ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου.
Και επειδή αναφερθήκαμε στο μνημόνιο των δυο χωρών, σημαντική λεπτομέρεια είναι πως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε με τον Ακόλουθο Άμυνας της Αιγύπτου, γεγονός που προαναγγέλλει και νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες (σ.σ. ίσως την «Μέδουσα» του φθινοπώρου)- κι όχι μόνο- ανάμεσα στις δυο σύμμαχες χώρες οι οποίες έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά της επιχείρησης της Τουρκίας για αλλαγή του status quo στην περιοχή.
Άλλωστε ο Στρατηγός αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο καθώς και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή λόγω της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.
2 Σχόλια
Α ρε γατάκια, οταν ο διορισμένος αγόραζε πλωτά τείχη εσείς κοροϊδεύατε. Τώρα ψάχνετε τείχος εεε, γατάκια πίσω ρεεε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί ο τωρινός μπήκε με αξιοκρατικά κριτήρια δηλαδή;;!!
Διαγραφή