Καθολική στράτευση γυναικών και αύξηση θητείας προτείνει έκθεση του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων

Καθολική στράτευση γυναικών και αύξηση θητείας προτείνει έκθεση του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων

Άμεση αύξηση της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, σταδιακή πρόσληψη οπλιτών πενταετούς υποχρέωσης, δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας της θητείας από 3 έως 24 μήνες με την καταβολή μισθού, αλλά και καθολική στράτευση των γυναικών προτείνονται μεταξύ άλλων σε έκθεση του Αντιστράτηγου ε.α. Ιπποκράτη Δασκαλάκη από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (www.fainst.eu).

Επίσης, στην ίδια έκθεση προτείνεται η σταδιακή αναδιοργάνωση των Μονάδων και Υπομονάδων του Στρατού Ξηράς ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα και η αυξημένη μαχητική ισχύς τους.

Αντίστοιχα, πρέπει να επανασχεδιαστεί ο ρόλος και η εκπαίδευση της εφεδρείας ώστε να εξασφαλίζεται η υψηλή μαχητική ικανότητά της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση, κατά κύριο λόγο οι δημογραφικοί παράγοντες ευθύνονται για μια υποστελέχωση του στρατού κατά περίπου 50% σε κάθε κλάση, με αποτέλεσμα η μέση ειρηνική επάνδρωση των μονάδων ανέρχεται στο 43% περίπου.

Απέναντι στην αριθμητική αυτή και με δεδομένες τις προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδος και τις απειλές που εκφράζει ρητορικά και πρακτικά εναντίον της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας, η σημασία των εφεδρειών στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αυξάνεται κατακόρυφα. Οι έφεδροι, με την χρήση σειράς προτάσεων που περιέχονται στην έκθεση, πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι στα σύγχρονα αμυντικά συστήματα και τις στρατιωτικές τακτικές, και έτοιμοι να ενταχθούν στο στράτευμα στον μικρότερο δυνατό χρόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα θυσιάζουν πτυχές της πολιτικής ζωής τους.

Πέραν των καθαρώς στρατιωτικών προσπαθειών-ενεργειών και κρατικών κινήτρων θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους της Πολιτείας, σε όλα τα επίπεδα, για ενίσχυση της αποδοχής του θεσμού της θητείας από τον πληθυσμό, καταλήγει ο Αντιστράτηγος Ιπ. Δασκαλάκης.

Την έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων (www.fainst.eu) μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ:

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Η μελέτη παρουσιάζει ενδιαφέρον στην ανάλυση του προβλήματος (έλλειψη 30.000-40.000). Η υπόλοιπη προσέγγιση είναι θεωρητική και οι προτάσεις ατεκμηρίωτες στη βάση του προβλήματος.
    Κατ' αρχήν δεν λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η πιθανή εύρεση φυσικού αερίου (Ιόνιο, Κρήτη, Αιγαίο) σε ότι αφορά τις αυξημένες ανάγκες ασφάλειας και η κατάσταση του ΑΕΠ σε βάθος 10ετίας.
    Η πρόταση για αύξηση της θητείας σε 12 μήνες δεν μεταφράζεται σε εκτιμώμενη κάλυψη αναγκών (ποσοστό κάλυψης/αριθμός του προβλήματος)
    Η πρόταση υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών δεν αναλύεται σε αριθμό κατάταξης ετησίως και ποσοστό κάλυψης/αριθμού του προβλήματος.
    Η πρόσληψη ΕΠΟΠ δεν κοστολογείται σε ετήσιο κόστος (μισθός, περίθαλψη, ασφάλεια, εκπαίδευση) για να ξέρει ο αναγνώστης γιατί ποσά μιλάμε και δεν γίνεται αναφορά ποσοστού/αριθμού κάλυψης του προβλήματος.
    Το ίδιο δεν γίνεται ποσοτικοποίηση της πρότασης αναδιοργάνωσης των μονάδων (πόσο θα κοστίσει και τι αποτέλεσμα θα δώσει)
    Δηλ. ενώ γίνεται αριθμητική προσέγγιση του προβλήματος οι προτάσεις είναι εντελώς θεωρητικές και αναφέρονται κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά.
    Για προβολή, δημιουργία εντυπώσεων και επηρεασμό της κοινής γνώμης η έκθεση είναι καλή. Πιθανόν να δούμε πολλές τέτοιες μελέτες την προσεχή περίοδο.
    Για προσέλκυση των θεσμικών παραγόντων και βάση θεσμικής συζήτησης η έκθεση δεν προσφέρει κάτι αξιόλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή