File Photo: Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΓΕΕΘΑ και εικονίζει στρατιώτες να παίρνουν μέρος στην τελική φάση της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Παρμενίων». ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ, STR
Ώρα για συντήρηση δυνάμεων αλλά και για πολύ στοχευμένες ασκήσεις με τις οποίες θα διατηρηθεί το μαχητικό πνεύμα στις Ένοπλες Δυνάμεις, λένε Επιτελείς οι οποίοι παρακολουθούν από πολύ κοντά την αποχώρηση του τουρκικού στόλου που γίνεται με το… σταγονόμετρο.
Και επειδή όπως εκτιμούν ενδέχεται να μην αργήσει καθόλου ο επόμενος κύκλος των προκλήσεων, το Επιτελείο θέλει ν’ βρεθεί έτοιμο να αντιμετωπίσει και πάλι, όπως έκανε δυο φορές μέσα στο καλοκαίρι, οποιαδήποτε ενέργεια επιχειρήσει να κάνει η Τουρκία.
Άλλωστε, οι Ένοπλες Δυνάμεις από τον Φεβρουάριο ζουν έναν «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ» διαρκείας, ο οποίος ξεκίνησε να κορυφώνεται τον Ιούνιο (σ.σ. μετά τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τον Covid-19) με διαρκείς ασκήσεις, ακόμη κι εκείνη που έγινε για πρώτη φορά πολύ πιο νότια από την Κρήτη και την Κάρπαθο, ενώ από τις αρχές Ιουλίου οι μετακινήσεις του τουρκικού στόλου έδειχναν τι θ’ ακολουθούσε. Και αυτό έγινε πράξη την 21η Ιουλίου και έπειτα ακολούθησε η 10η Αυγούστου, με την ένταση να διατηρείται τριάντα πέντε ημέρες.
Για τους μη γνωρίζοντες, «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» είναι η αιφνιδιαστική άσκηση που διατάζει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και όλες οι δυνάμεις οφείλουν να μετακινηθούν άμεσα στο σημείο που «απειλείται» ώστε όσο πιο σύντομα να έχει εξουδετερωθεί η απειλή.
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ήδη κατευθύνει τις δυνάμεις από την αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα στην αυξημένη εγρήγορση και αντανακλαστικά. Στο Επιτελείο, σημειώνουν Αξιωματικοί ότι υπάρχει επιφυλακτικότητα και γι’ αυτό τον λόγο δεν γίνεται από το 100% της εγρήγορσης να περάσουμε στο άλλο άκρο, της απόλυτης ηρεμίας.
Οι συσκέψεις στο γραφείο του Α/ΓΕΕΘΑ με τους Αρχηγούς ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ είναι καθημερινές, επανεκτιμώντας την κατάσταση στο Αιγαίο σε συνάρτηση πάντα με τις κινήσεις των Τούρκων αλλά και τις διαβαθμισμένες πληροφορίες που φτάνουν στο Επιτελείο. Ο Στρατηγός ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή ζήτησε την πλήρη ανάπτυξη των δυνάμεων στη θάλασσα αλλά και πήρε την απόφαση για γενικό συναγερμό στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Όλα τα μηνύματα που έχουν να κάνουν με τις διερευνητικές επαφές των δυο μερών, δείχνουν πως η Ελληνική πλευρά δεν μπορεί να περιμένει πολλά από τη γείτονα η οποία προσέρχεται μ’ ένα «πακέτο» αξιώσεων, ενώ η Αθήνα θέλει να συζητήσει μόνο την οριοθέτηση της ΑΟΖ και των θαλασσίων ζωνών.
Την ίδια στιγμή η «βιομηχανία» της ρητορικής των προκλήσεων αλλά και των navtex συντηρούνται κανονικά και δείχνουν ότι η Τουρκία θα στηρίξει με κάθε μέσω και τρόπο όσα υποστηρίζει ότι την αφορούν κι αυτά είναι γεωπολιτικά συμφέροντα αναθεωρητικής πολιτικής για την Θράκη, το Αιγαίο, την Κύπρο, την Αν. Μεσόγειο.
Ο ελιγμός με τον κατάπλου του Oruc Reis στην Αττάλεια έχει ομολογηθεί από τον πρόεδρο Ερντογάν αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους της γείτονος πως είναι κάτι προσωρινό. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι ο μονόδρομος για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πλήρους ετοιμότητας όποτε αυτή ζητηθεί και πάλι από την ηγεσία.
Ετοιμότητα και μόνο Ετοιμότητα
Ήδη όσα από τα πολεμικά πλοία έχουν καταπλεύσει στους ναυστάθμους Σαλαμίνας και Κρήτης, τα πληρώματά τους έλαβαν εντολή να επαναεξυπηρετήσουν τα καράβια και να γίνει ενδελεχής έλεγχος σε ηλεκτρονικά, δορυφορικά και μηχανολογικά συστήματα. Τα πληρώματα μάλιστα έχουν ολιγόωρη επιφυλακή ώστε αν τυχόν απαιτηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα να βρίσκονται στο πλοίο για να λύσει κάβους και να εγκαταλείψει το ναύσταθμο εντός του προκαθορισμένου χρόνου.
Χαρακτηριστικό μάλιστα ήταν πως πριν από λίγες ημέρες, στις 11 Σεπτεμβρίου και εν μέσω της Ελληνοτουρκικής κρίσης με τον στόλο εν πλω, ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, δεν ξέχασε τους ανθρώπους που είναι πίσω στο ναύσταθμο και δίνουν τον δικό τους αγώνα διαρκείας, ώστε οτιδήποτε χρειάζεται ένα πλοίο να ετοιμαστεί το ταχύτερο δυνατό. Ο Αρχηγός είδε από κοντά μονάδες που είναι σε ακινησία για συντήρηση (σ.σ. ο αριθμός είναι ιδιαίτερα μικρός ), ενημερώθηκε για τις εργασίες των συνεργείων συντήρησης που για έναν μήνα έκαναν τ’ αδύνατα δυνατά.
Επιτελείς έλεγαν ότι αυτοί όλοι είναι οι άγνωστοι ήρωες που με τη δουλειά τους συνέβαλαν καθοριστικά στον άμεσο απόπλου των μονάδων επιφανείας του Στόλου τόσο την 21η Ιουλίου όσο και την 10η Αυγούστου, αλλά και στην όποια υποστήριξη τους απαιτήθηκε.
Στην Πολεμική Αεροπορία τα «φορτωμένα» μαχητικά σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνουν σε αυξημένους αριθμούς με τα πυρομαχικά τους στα φτερά, όμως σε κάποια άλλα οι φορείς θα αποχωριστούν τους πυραύλους και τις βόμβες διότι η απαιτητική εκπαίδευση δεν σταματά.
Ο Αρχηγός της ΠΑ, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης καθημερινά συνομιλεί με το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και τις Πολεμικές Μοίρες δίνοντας εντολές για την επιχειρησιακή εκπαίδευση των «γερακιών». Η ηγεσία της ΠΑ εκείνο που θέλει είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης να διατηρηθεί σε ιδιαίτερα υψηλά στάνταρ αλλά και να συνεχίσει τις συνεργασίες στον αέρα με σύμμαχες χώρες κάτι που έχει φανεί εδώ και περίπου δεκαπέντε ημέρες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στον Στρατό Ξηράς από το Ορμένιο του Έβρου έως τη Στρογγύλη η επιφυλακή διατηρείται και μάλιστα η αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα αυτό το διάστημα μεταφράζεται και ως μια άσκηση διαρκείας καθώς επιχειρησιακά σενάρια της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» θα γίνουν τελικά κανονικά.
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης έχει σκοπό και οι βίαιες διαβάσεις ποταμών να γίνουν, όπως κι άλλες ασκήσεις στο Νομό Έβρου αλλά και η αποβατική ενέργεια της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών σε νησί του Αν. Αιγαίου που και πάλι μπήκε στο στόχαστρο της βιομηχανίας των navtex της Τουρκίας.
Τα εξοπλιστικά στο τραπέζι του ΥΠΕΘΑ
Την Παρασκευή πάντως στο Συμβούλιο Άμυνας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι Αρχηγοί των Επιτελείων φαίνεται ότι έβαλαν στο τραπέζι τα νέα δεδομένα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις στον τομέα της επαύξησης της αποτρεπτικής ισχύος, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού που αφορούν τους εξοπλισμούς.
Αυτό σημαίνει ότι τα Επιτελεία ενημέρωσαν το Νίκο Παναγιωτόπουλο για τις συζητήσεις που ήδη έχουν κάνει και αφορούν την προμήθεια των Rafale, τις προτάσεις που υπάρχουν για τις νέες φρεγάτες, τυχόν πλοία ενδιάμεσης λύσης αλλά και την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ. Βέβαια δεν είναι λίγα και εκείνα που αφορούν τον Στρατό Ξηράς κι έχουν να κάνουν με ραγδαία αναβάθμιση συστημάτων του Πυροβολικού (MLRS), την υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων Apache, τα νέα αντιαρματικά όπλα.
Με την εντολή του πρωθυπουργού, η πολιτική ηγεσία έχει κληθεί να τρέξει ιδιαίτερα γρήγορα τις διαδικασίες ώστε να είναι έτοιμη και να περάσουν όλα από το κοινοβούλιο.
0 Σχόλια