Η επιπλέον δαπάνη για την έξοδο του Ελληνικού Στόλου τις 60 ημέρες της τελευταίας ελληνοτουρκικής κρίσης. «Υπόγειος πόλεμος» -με διπλωματικές διαστάσεις- για την απόκτηση του απολύτως αναγκαίου πολεμικού υλικού
Γράφει ο Δήμος Βερύκιος
Στα 53 εκατομμύρια έφτασε η επιπλέον δαπάνη για την έξοδο του Ελληνικού Στόλου τις 60 ημέρες της τελευταίας ελληνοτουρκικής κρίσης.
Στο μεταξύ έχει ξεσπάσει ένας «υπόγειος πόλεμος» -με διπλωματικές διαστάσεις- για την απόκτηση του απολύτως αναγκαίου πολεμικού υλικού.
Ενώ η Γαλλία - όπως ήδη έχει αποκαλύψει το iEidiseis - από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η ελληνο-τουρκική κρίση, έσπευσε να αποστείλει τεχνικούς στην Αθήνα για να τσεκάρουν τους γαλλικής κατασκευής πυραύλους (scalp, Exocet και Mika ), που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο, ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι αξιόμαχοι εάν απαιτηθεί να χρησιμοποιηθούν, την ίδια στιγμή η Γερμανία εξέφρασε αδυναμία για άμεση διάθεση σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια 214 που ζήτησε η Αθήνα!
Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένη πληροφορία, η Γερμανική κατασκευάστρια εταιρία δηλώνει ότι δεν διαθέτει ετοιμοπαράδοτες τορπίλες και δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει ανάλογο ελληνικό αίτημα τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο.
Η απροθυμία της Γερμανικής εταιρίας να εξυπηρετήσει τις άμεσες ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ερμηνεύεται περισσότερο ως «διπλωματική» παρά ως «εμπορική» και συσχετίζεται άμεσα με την πρωτοβουλία της Καγκελαρίας για εξεύρεση διπλωματικής λύσης και έναρξη Ελληνοτουρκικών συνομιλιών για εκτόνωση της έντασης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Στο μεταξύ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια της θερινής ελληνοτουρκικής έντασης, η Αθήνα έστρεψε το ενδιαφέρον της και πέραν της Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής αγοράς για την αναζήτηση «έξυπνων όπλων» που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την περαιτέρω θωράκιση της χώρας.
Ήδη τα Γενικά Επιτελεία έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για άμεση αγορά «έξυπνων» οπλικών συστημάτων για τις οποίες ενημερώθηκαν στην Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης «κεκλεισμένων των θηρών» χωρίς να προβληθεί καμία ουσιαστική ένσταση, γεγονός που δίνει το «πράσινο φως» στο υπουργείο Άμυνας να ξεκινήσει την διαδικασία προμήθειας τους με διαδικασίες fast track.
Παράλληλα με γοργούς ρυθμούς ξεκινούν και οι διαδικασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου οπλοστασίου και των τριών Όπλων με προτεραιότητα στα αντιαεροπορικά συστήματα , τα μαχητικά F-16 και τα πλοία επιφάνειας.
Για τον λόγο αυτό αναζητούνται βιώσιμες λύσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αμυντικών βιομηχανιών - πρωτίστως της ΕΑΒ και των ναυπηγείων- κάτι που όμως είναι παρά πολύ δύσκολο καθώς θα πρέπει να περάσει από την βάσανο της κρησάρας η αξιοπιστία και η πραγματική οικονομική επιφάνεια όσων εμφανίζονται ως υποψήφιοι επενδυτές.
1 Σχόλια
Οι φιλοτουρκοι Γερμανοί έχουν τον σκοπό τους και δεν μας διαθέτουν τορπίλες και οτιδήποτε άλλο για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκική απειλή.Γι'αυτο το κράτος όταν κάνει αγορές οπλικών συστημάτων πρέπει να μελετά όλες τις παραμέτρους, από που θα αγοράσει.Τελικα αγορές πρέπει να γίνονται μόνο από τη Γαλλία.
ΑπάντησηΔιαγραφή