ΥΠΕΘΑ: Ανεβάζει ταχύτητες για Ελληνικά drones-Τι σχεδιάζεται

ΥΠΕΘΑ: Ανεβάζει ταχύτητες για Ελληνικά drones-Τι σχεδιάζεται


ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Ανεβάζει ταχύτητες για την υλο­ποίηση του «εθνικού UAV» το υπουργείο Άμυνας προκειμένου να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυ­νάμεις με σύγχρονους «ιπτάμενους κατασκόπους», οι οποίοι αποτελούν το παρόν και το μέλλον σε στρατιω­τικές επιχειρήσεις.

Η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω σ' αυτόν τον τομέα, μολονότι κάποτε πρωτοπορούσε με την κατασκευή των UAVS της Πολεμικής Αεροπο­ρίας «Πήγασος». Αντίθετα η Τουρκία διαθέτει δική της βιομηχανία παρα­γωγής UAVS και τεράστιο στόλο και τελευταία προκαλεί με πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο. Τώρα όμως η Ελλάδα επιχειρεί να κάνει δυναμικό «come back» και να καλύψει γρήγορα τα όποια κενά με την κατασκευή ενός UAV made in Greece το οποίο μάλιστα θα έχει διακλαδικό χαρακτήρα. Θα αφορά δηλαδή και τα τρία «όπλα».

Μόλις προ ημερών το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυ­ξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP), χρηματοδότησε μία κοινοπραξία ελ­ληνικών εταιρειών αμυντικής βιομη­χανίας για την ανάπτυξη συστήματος tactical UAV υΑν στην οποία μάλιστα συμ­μετέχουν τα Πανεπιστήμια, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και Πατρών, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Άμυνας. Μετά από αυτή την εξέλι­ξη στο υπουργείο Άμυνας θεωρούν ότι το σχέδιο «εθνικό UAV» παίρνει σάρκα και οστά. Ξεκινούν δηλαδή οι διαδικασίες για την υλοποίησή του με ελληνική σχεδίαση και με την στήριξη του Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα χρηματοδοτήσει σημαντικό κομμάτι του έργου. Την πρόοδο του πρότζεκτ για το εθνικό UAV επιβλέ­πει προσωπικά ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει ζητήσει ταχύτερα βήματα υλο­ποίησης.

ΜΕ STEALTH ΣΧΕΔΙΑΣΗ. Η κοινο­πραξία που πήρε τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του UAV αποτελείται από τους εταίρους IDE, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, CFT, ALTUS, Πανεπιστήμιο Πατρών και Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων του Γενι­κού Επιτελείου Αεροπορίας (Ελλάδα), Signal Generix, Cyric, Geoimaging (Κύ­προ), Embention (Ισπανία), RHEA Group (Ολλανδία).

Το έργο αφορά τη σχεδίαση, ανά­πτυξη, παραγωγή πρωτοτύπων και δοκιμή ενός νέας γενιάς «Τακτικού Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους» (LOTUS Low Observable Tactical Unmanned Air System), προϋπολο­γισμού 9,7 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο αε­ροσκάφος με stealth σχεδίαση (πολύ μικρό ακουστικό, θερμικό, ηλεκτρομαγνητικό ίχνος), μέτρα αυτοπρο­στασίας, εξελιγμένες λειτουργίες αυτονομίας και προηγμένους αλγο­ρίθμους επεξεργασίας για ανίχνευση, αναγνώριση και κατηγοριοποίηση στόχων βασισμένους σε τεχνολογίες ΑΙ (Artificial Intelligence). Θεωρεί­ται το επόμενης γενιάς «Ευρωπαϊκό Τακτικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκά­φος», κατάλληλο για την αποτελε­σματικότερη επιτήρηση συνόρων και μεταναστευτικών ροών, καθώς και για πολύπλευρη παρακολούθηση στόχων υψηλής αξίας σε θάλασσα και στεριά.

ΤΟ UAV «ΠΗΓΑΣΟΣ». Το υπουργείο Άμυνας φιλοδοξεί να ξεκινήσει η παραγωγή ενός ελληνικού UAV που θα συνδράμει και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, θέλει δηλαδή το νέο μη επανδρωμένο αερο­σκάφος να αποτελέσει σημαντικό «asset» και για την Αεροπορία και για τον Στρατό Ξηράς αλλά και για το Ναυτικό. Εντούτοις, γεννώνται μια σειρά ερωτήματα. Γιατί δεν αξιοποιείται το Κρατικό Εργοστάσιο Αερο­σκαφών (ΚΕΑ), όπως και η εμπειρία και τεχνογνωσία των μηχανικών και αεροναυπηγών του; Ακόμη και μέσα στο 2020 στο ΚΕΑ κατασκευάζονται τα 4 τελευταία UAVS της Πολεμικής Αεροπορίας «Πήγασος».

Η ΑΠΟΡΙΑ. Επίσης, εύλογη είναι και η ακόλουθη απορία: Γιατί το υπάρχον πρόγραμμα «Πήγασος» που ολοκληρώνεται εντός του έτους δεν θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε κάτι πιο σύγχρονο και τώρα όλα ξεκινούν από το μηδέν; Στρατιωτικές πηγές έχουν επισημάνει εξάλλου στα «ΝΕΑ» πως τα 6 μη επανδρωμέ­να Πήγασος II Block της Πολεμικής Αεροπορίας είναι απολύτως λειτουρ­γικά και επιχειρησιακά. Άλλωστε ένα απ' αυτά επιχειρεί σταθερά εδώ και 9 μήνες από τη Χίο με αποστολές επιτήρησης για το Μεταναστευτικό. Σημειώνεται ότι το «Πεντάγωνο» στο παρελθόν είχε προβλέψει τις εξελίξεις και στόχευε ακόμη και στην αγορά μη επανδρωμένων μαχητι­κών - UCAV (!) - για την Πολεμική Αεροπορία.

ΤΑ ΝΕΑ 27/06/2020 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια