Σε ετοιμότητα το ΠΝ: Αυξάνει το επίπεδο επιφυλακής–«Συνωστισμός» πολεμικών πλοίων

Σε ετοιμότητα το ΠΝ: Αυξάνει το επίπεδο επιφυλακής–«Συνωστισμός» πολεμικών πλοίων


του Κώστα Σαρικά

Οι κρίσιμες επόμενες εβδομάδες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο - Αυξάνει το επίπεδο επιφυλακής η Αθήνα. Σταθερά μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων έξω από τους ναυστάθμους

Με συνεχή επιχειρησιακή εκπαίδευση, αξιολογήσεις αλλά και συνεκπαιδεύσεις με συμμαχικά πλοία θα κυλήσουν οι επόμενες εβδομάδες για το Πολεμικό Ναυτικό. Το ελληνικό επιτελείο και το Αρχηγείο Στόλου έχουν σχεδιάσει να κρατήσουν πλοία και πληρώματα σε υψηλή ετοιμότητα με δεδομένο ότι αναμένεται αντίδραση των γειτόνων έπειτα και από τη συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία.

Ήδη πλοία του Στόλου λαμβάνουν μέρος σε άσκηση στο Βόρειο Αιγαίο με συμμετοχή φρεγατών, ταχέων σκαφών και υποβρυχίων. Άσκηση μήνυμα στην Άγκυρα ότι το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει σταθερή παρουσία σε κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους. Η απόφαση είναι τους επόμενους μήνες μέσα στους ναυστάθμους να βρίσκονται μόνο τα πλοία που συντηρούνται και να ξεκουράζεται για μικρά διαστήματα το προσωπικό μέχρι να βγαίνουν ξανά οι Μονάδες του Στόλου για επιφυλακή και ασκήσεις στο Αιγαίο.

Στο μικροσκόπιο των επιτελών βρίσκονται συνεχώς τόσο οι κινήσεις του τουρκικού στόλου όσο και των ερευνητικών πλοίων που διαθέτουν οι γείτονες και σχεδιάζουν να βγάλουν σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικά των προθέσεων της Άγκυρας είναι όσα τόνισε σε προσβλητικό για την Ελλάδα ύφος ο Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν θα βγουν μόνα τους να κουνήσουν μαντήλι τα ερευνητικά», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος αλλά «θα τα συνοδεύουν φρεγάτες και τότε να δούμε την Ελλάδα», απείλησε.

Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται από την Άγκυρα έπειτα από την υπογραφή οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας κάνουν λόγο για εκνευρισμό των γειτόνων. Το γεγονός ότι η Ρώμη ουσιαστικά αναγνωρίζει με αυτή τη συμφωνία ότι τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ φαίνεται να ενοχλεί έντονα την Τουρκία η οποία στηρίζει τις διεκδικήσεις της στην θεωρία ότι μόνο οι ηπειρωτικές περιοχές μπορούν να διαθέτουν ΑΟΖ και όχι νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος και φυσικά το μικρότερο Καστελόριζο.

Ένας ακόμη φόβος της Άγκυρας είναι η ενδεχόμενη επέκταση στο Ιόνιο των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια. Κίνηση που δημιουργεί προηγούμενο και ανοίγει πιθανότατα το δρόμο όπως θεωρεί η Τουρκία για ανάλογη ενέργεια στο μέλλον και στο Αιγαίο. Σε τέτοια περίπτωση η Άγκυρα έχει απειλήσει ξεκάθαρα με casus belli δηλαδή με πολεμική σύρραξη.

Όμως ο πιο άμεσος φόβος πλέον της Τουρκίας έπειτα από τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας είναι μια ενδεχόμενη επόμενη συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ ακόμα και αν αυτή αφήνει έξω το Καστελόριζο. Σε αυτή την περίπτωση καταρρέει συνολικά το σχέδιο της Άγκυρας και φυσικά καταργείται στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης.

Τα νέα δεδομένα ενδεχομένως όπως εκτιμούν στο ελληνικό επιτελείο επιταχύνουν τις εξελίξεις και οδηγήσουν την Άγκυρα σε επίσπευση μιας προκλητικής ενέργειας για δημιουργία τετελεσμένων ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Την ώρα μάλιστα που φτάνουν πληροφορίες για ανάπτυξη στην περιοχή και γαλλικών πλοίων με την  Άγκυρα να φοβάται ότι μπορεί να βρει μπροστά της μια αρμάδα ελληνικών, αιγυπτιακών αλλά και γαλλικών πλοίων. Και τότε τα σχέδιά της κινδυνεύουν να ναυαγήσουν οριστικά.

Μόνο τυχαία λοιπόν δεν είναι η απόφαση για συνεχή ισχυρή παρουσία πλοίων του Στόλου σε κάθε γωνιά του Αιγαίου. Το επόμενο διάστημα μάλιστα εξετάζεται να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και στην κρίσιμη περιοχή που περιλαμβάνεται στο θαλάσσιο «τόξο» Καστελόριζο-Κάρπαθος-Κρήτη.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια